in

Op bezoek bij de Das27 november 2017, 10:00

Dassen zijn van nature schuwe dieren en er zijn weinig plekken in Europa waar deze dieren vanuit een schuilhut goed te observeren zijn. Maurice Hertog bezocht de Dassenhut van Landschap VZW in de Belgische Ardennen.

Ik ben al vele jaren lid van de Belgische natuurorganisatie Landschap VZW. Zij steunen en ondersteunen vele natuurprojecten door heel België, maar zijn in de fotografenwereld vooral bekend van hun aanbod reizen en andere fotografische activiteiten. Ik was nog nooit in een schuilhut geweest, maar toen ik las over deze bijzondere schuilhut was ik gelijk verkocht.

De Dassenhut van Landschap VZW

Sinds 2014 beschikt Landschap vzw over een ‘dassenhut’ voor natuurfotografen in de Belgische Ardennen, in de omgeving van ‘Baraque de Fraiture’. Een bestaande dassenkijkhut van lokale natuurgidsen, die plaats biedt aan 14 personen, met 4 vensters op zithoogte, werd met steun en hulp van Landschap VZW verbouwd tot een multifunctionele hut die ook kan gebruikt worden door 2 (maximaal 3) natuurfotografen. Voor de fotografen wordt dan het ‘kelderniveau’ gebruikt, een zitkuil met een fotografieluik net boven de grond.

Tussen de dassenburcht en de fotografiehut zit een voor de dassen comfortabele afstand van ongeveer 25 meter. Zes jaar ervaring in de hut leert dat een optreden van de dassen gegarandeerd is. Nog nooit heeft iemand de ‘dassenhut’ verlaten zonder een das te zien, op die ene keer na dat de site ernstig verstoord werd door mensen in de buurt. Deze dassenhut is dan ook de enige op het Europese continent die 99% ‘dasgarantie’ biedt.

Een avond tussen de Dassen

Het was bloedheet die avond toen we onze gids ontmoetten. In de week voorafgaand was er behalve de Das ook een Wasbeer gesignaleerd en beide soorten leken elkaar niet zo te liggen. Dus kregen de deelnemers meestal OF Das OF wasbeer voor de lens. Het was dus afwachten wat we te zien zouden krijgen.

Het voorprogramma was wel leuk, maar ook noodzakelijk om te oefenen. Ik had op deze manier nog nooit gefotografeerd en moet bekennen dat ik tweemaal mijn Sigma 150-600 tegen het glas aantikte en een dier verjoeg… Gelukkig betrof dit slechts een Vlaamse Gaai en een van de vele Bosmuisjes die hier rondrenden. Die laatste vormden een dankbaar onderwerp om op te oefenen en mee te spelen, want ze waren zeer fotogeniek en kwamen steeds terug voor al het lekkers. Regelmatig schoten ze op enkele centimeters van de lens langs de hut, totaal onbevreesd. Eekhoorn, Vlaamse Gaai, Mus en ander gevogelte liet zich ook graag zien.

De Das was laat die avond. Pas rond kwart over negen liet de eerste Das zich zien. Ik bemerkte meteen het probleem met mijn lens, want echt lichtsterk is deze niet. De ISO’s moesten dus flink omhoog wat resulteerde in veel ruis. Maar wat een prachtig beest! Rustig en voorzichtig struinde deze gestreepte heer door het struikgewas. Even liet een tweede zich zien, maar opeens waren ze weg. Tussen de bosjes zagen we de oorzaak, de Wasbeer was ten tonele verschenen. Helaas was het al zo donker dat zelfs de hoogste ISO-waardes een uitdaging vormden. Dee foto is de enige die ik heb kunnen “redden” en de ruis is verschrikkelijk.

De Dassen kwamen nadat de Wasbeer weer weg was zelfs nog terug en we hebben uiteindelijk 3 Dassen nog gezien die rondscharrelden rond de hut. Op dat moment, het liep tegen half elf, was het vooral kijken, omdat het te donker voor mijn camera was geworden. Om elf uur waren de Dassen weer weg en besloten we de avond te beëindigen. Tevreden en moe aanvaardden we de thuisreis.

Is een Schuilhut wel echt?

Ik zie de laatste tijd weer veel discussies ontstaan of schuilhutten dieren wel in hun natuurlijke omgeving laten zien. Natuurlijk is er veel over te zeggen en Pinda’s zijn nu eenmaal niet het natuurlijke voedsel van de Das (en alle andere dieren die zich er tegoed aan deden). Maar ikzelf vond dit een bijzondere ervaring, een die ik zonder de schuilhut waarschijnlijk een stuk moeilijker had kunnen realiseren.

Alle lof voor de lokale gidsen die al zes jaar lang hun hart en ziel in deze hut steken en met alle respect en enthousiasme omgaan met de natuur en de dieren. We bezochten deze hut op de Belgische nationale feestdag en onze gids heeft de hele avond met ons samen in de hut gezeten en actief mee gespeurd naar de eerste tekenen van de Das.

Ikzelf kan deze hut van harte aanbevelen. Meer informatie vind je op deze website

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Julia’s Zoom.nl Vlog (10) – Architectuurfotografie & Olympus Shutr.salon

Nederlandse Natasja neemt haar oma mee op urbexavontuur in Berlijn