in

Op bezoek bij de Paddenstoelen Zoomdag28 oktober 2015, 14:30

Met tassen vol verlichting en regenlaarzen tot de knieën, wandelen Zoomers van allerlei niveaus de bossen bij Dorst in. Daniel Laan vertelt hoe de Paddenstoelen Zoomdag vooral plaats vindt op enkele vierkante meters binnen het bos.

Cursus paddenstoelenfotografie

Ter ere van het 1 jarig bestaan van de Zoom Academy geven wij een gratis cursus Paddenstoelenfotografie weg. De cursus is te activeren via de actiecode: herfst en vind je hier. Let op deze code is beperkt geldig.

Ontmoeting

We spreken af om half tien bij Beum, een restaurant dat vlak tegen de bosrand gelegen is. Terwijl ik de auto parkeer tussen de beuken en mij afvraag of het verstandig is dat ik mijn regenkleding aantrek, zie ik groene en bruine tinten voorbij schrijden. Ik herken statieven en fototassen en realiseer mij dat ik het groen en bruin moet volgen.

Met de grootste lol beginnen we aan onze dag fotograferen in het bos.

Aangekomen in het restaurant, zie ik een aantal Zoomers elkaar om de nek vliegen. Er wordt mij verteld dat ze elkaar al een tijd niet hebben gezien. Ik maak kennis met de bescheiden en talentvolle Zoomer Daan de Vos, één van de organisatoren van de Paddenstoelen Zoomdag. Onder het genot van een kop koffie, horen wij hoe organisator Nico van Leeuwen de dagindeling op ongedwongen manier door spreekt en ik wordt geïntroduceerd aan de groep.

Leren van elkaar

Helaas is Nico door omstandigheden niet lang van de partij, maar hij verlaat ons met een boodschap. De Zoomdag is geen workshop, maar een instrument om van elkaar te leren. Er zijn Zoomers van allerlei niveaus; professionals, gevorderden en beginners op het gebied van macro fotografie (zoals ik) komen bij elkaar om iets op te steken, maar vooral om een leuke dag te beleven. Er is gespreksstof genoeg; we delen tenslotte onze passie voor natuur!

En die natuur is hier prachtig. De voormalige boswachterij van 1.000 hectare is twee dagen per jaar het toneel van de groep Zoomers, steeds veranderend van samenstelling. De groep is zo divers als de paddenstoelen die we gaan fotograferen; niet voor niets is het Dorstse bos een favoriete bestemming voor mycologen (onderzoekers naar schimmels); het is één van de plaatsen waar de meeste soorten paddenstoelen voorkomen in Nederland.

Foto: arjovandijk

Diep in het bos

We staan te popelen om het bos in te gaan. Met een groep van 15 Zoomers, struinen we richting het smaller wordende bospad. Ik ben blij dat ik mijn regenlaarzen toch heb aagetrokken, want we lopen in water tot de enkels. We zijn de eerste eik gepasseerd en direct is het prijs. Een groep fantastische zwammen schittert in het vochtige mos. Ik zal mijn best doen om soorten te benoemen, maar de benamingen vlogen mij om de oren! En dat is prachtig op zo’n dag als deze; er zijn heuse kenners mee op pad.


Er zijn net zoveel kenners van paddenstoelen als Zoomers wie er vragen over stellen.

De groep is meteen afgeleid. Dat zorgt er ook voor dat we nog geen honderd meter hebben gelopen en direct van het pad af raken. Zodoende zijn we helemaal niet diep in het bos; al voelt het wel zo! Het is er redelijk donker en grote beuken, eiken en esdoorns domineren de omgeving. Een grote omgevallen boomstam, bedekt met frisgroen mos is het toneel voor de komende uren. We verliezen onszelf op enkele vierkante meters en soort na soort wordt benoemd en aangewezen.

“De groep is meteen afgeleid.”

Sfeer en smaak

Op sommige momenten wanen we ons in een ware fantasiewereld. Woorden als ‘Droomvlucht’ en ‘Lord of the Rings’ klinken fluisterend door het bos. Het is hier donker en vochtig. Dode boomstronken worden omgeven door een breed scala aan mossen en paddenstoelen, terwijl de bodem bedekt is met een tapijt van rode en gele bladeren.
Het is het moment waarop ik besluit dit gevoel aan te zetten in mijn foto’s. Met mij zijn er anderen, wie allerlei middelen (gevonden of meegebracht) inzetten om een zo’n sfeervol plaatje als mogelijk neer te zetten.

Foto: Laanscapes

Daan zet een tas neer met kerstverlichting, satéprikkers en accessoires. “Pak maar!” Daan maakt vandaag slechts één foto. De rest van de tijd is hij bezig om anderen te helpen en te vertellen hoe hij soms uren bezig kan zijn met één plaat. Zijn meegebrachte accessoires kunnen kleurrijke platen leveren. Ook kunst planten en -bladeren komen tevoorschijn uit zijn tas. “Als je de bladeren ver in de achtergrond legt, of in de zonnekap, zie je het verschil zie je toch niet”, leert Daan ons.

Daan is de hele dag bezig om anderen te helpen en te vertellen hoe hij soms uren bezig kan zijn met één plaat

Het perfectioneren van foto’s vóór de klik gaat sommigen te ver. Anderen zetten de fantasie-sfeer liever aan in de nabewerking. Een derde deel van de Zoomers fotografeert de paddenstoelen liever zoals zij ze vinden. Maar hoe wij ook fotograferen en wat we er ook mee doen: De atmosfeer ademt een wederzijds respect. Er is geen afkeur of afgunst. De opbouwende kritiek die wordt gegeven, draagt bij aan de vorm van fotografie waar de fotografen zich mee bezig houden. Die vorm is tenslotte een kwestie van smaak.

Een boswachterslunch, een goed gesprek

In het gezellige, nieuw aangelegde restaurant ‘Beum’ is het goed toeven. Met uitzicht op het oude bos en onder het genot van soep met belegde broodjes en koffie toe, eten we ons voor tien euro rond. Het is moment om meer ideeën uit te wisselen.

Foto: birgitte61

We spreken nog even over het die fantasiewereld van het bos. Het blijkt bijvoorbeeld dat er naast mij zeker drie anderen een ‘werktitel’ toekennen aan een foto, voordat hij wordt genomen. Zo’n werktitel is handig om bijvoorbeeld een bepaald gevoel over te brengen. Het zou een emotie kunnen zijn, of een tekst uit- of titel van een lied. De werktitel kan je helpen met de enscenering, de nabewerking en de beschrijving van je werk.


Foto: daan de vos

We storen ons ook aan dezelfde zaken. Het respectloos omgaan met de natuur, afval in het bos en het ensceneren van wilde dieren gaat ons allen te ver. We zijn het erover eens dat er meer aandacht voor gedragsregels over het fotograferen in de natuur mag komen. Al met al, uit de waarde van de dag zich dus meer in het uitwisselen van ideeën dan in het fotograferen zelf.

Foto: hulsman

Diep in het bos (maar nu echt)

We spreken tijdens de lunch af om in de middagsessie een stukje te lopen. Er staan namelijk een aantal zeldzamere paddenstoelen bij één van de vennen in de voormalige boswachterij. Het donkere loofbos maakt plaats voor een meer open begroeiing. Daardoor groeien er hier ook heel andere soorten dan op de plek waar we de ochtend hebben doorgebracht.

Foto: tineteeuw

Nestzwammetjes, geweizwammetjes, de paardenhaartaailing, en de zwartwordende wasplaat kwamen we vooral in de ochtend tegen. ’s Middags stelen de witte en zwarte kluifzwam vooral de show. Ook maken we kennis met de lastig te vinden rupsendoder; een zwam die zijn naam eer aan doet door zich voort te planten door de larven van motten te doden en te mummificeren.

Foto: Amyl

Heel toepasselijk, krijgt de motregen plots een buiig karakter. We vinden het niet erg, want de dag raakt op zijn einde. Het is kwart voor vier wanneer we terug wandelen naar het restaurant. Afsluitend wordt er lekker geborreld en langzamerhand wordt de groep kleiner.

Ik rijd terug naar huis met een voldaan gevoel en een net zo volle geheugenkaart.


Foto: bouwien

Meer Zoomdagen

Zoomdagen zijn er het hele jaar door. Toch blijkt het bestaan wat lastig te vinden. Ons advies is: volg het forum (http://forum.zoom.nl/viewforum.php?f=10) en bekijk de profielen van de organisatoren. Deze Zoomers plaatsen vaak informatie over aanstaande Zoomdagen bij hun werk. Je kun op zo’n dag allerlei aspecten van fotografie in praktijk te brengen en op poetsen. En (op de lunch na) zijn ze vaak ook nog helemaal gratis!

Zoomdagen te grootschalig? Je kunt natuurlijk ook onderling iets afspreken. Via Zoom.nl/samenoppad tref je gelijkgestemden wie op zoek zijn naar een foto maatje of een gezellige dag samen fotograferen.


Foto: peacefull

Tips voor het fotograferen van paddenstoelen

Er zijn tientallen adviezen, trucs en tips over en weer gegaan. Hier volgt een greep uit de tips van Daan en de aanwezige Zoomers.

  1. Neem de tijd. Spendeer je aandacht liever aan één foto en maak hem piekfijn in orde. Eén geweldige foto mee naar huis is beter dan tien foto’s die direct beter hadden gekund.
  2. Om grotere paddenstoelen scherp te krijgen, heb je een meer afstand en een kleiner diafragma (groter getal) nodig. De kleintjes, zoals de mycena, kun je prima op F 2.8 fotograferen voor een groot verschil in onderwerp en achtergrond scherpte.
  3. Probeer de foto rustiger te maken door grotere bladeren zo neer te leggen, dat alleen de paddenstoel de aandacht trekt.
  4. In de onscherpte van de voor- en achtergrond, kun je prima elementen neerleggen die niet mooi zijn als ze scherp worden gefotografeerd. Denk aan goedkope kerstlampjes of plastic bekertjes. Als deze ver in de achtergrond liggen, worden ze onherkenbaar en voeg je mysterie en een aparte bokeh toe.
  5. Met tussenringen kun je dichterbij scherpstellen, waardoor de vergroting van de macrolens hoger dan 1:1 kan worden. Tussenringen hebben geen lenzen en worden tussen het objectief en de camerabody in gemonteerd.
  6. Fotografie is schrijven met licht. Wees creatief met licht en maak van de omgeving van de bijzondere paddenstoel een miniatuur studio.
  7. Laat je inspireren door het werk van anderen.

Foto: ronab


Foto: hmeeuwes

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

12 tips voor het fotograferen van wilde katachtigen

8 redenen om de (hoofd)stad in te gaan met een telelens