in

Op pad in Nederland: alles over het fotograferen met mist

Mist: een kil waas ontneemt je het zicht en verbergt de wereld achter een witte sluier. Jammer? Welnee, juist een prachtkans om geweldige foto’s te maken! Mist biedt je talloze spannende, experimentele en creatieve fotokansen.

Mist is in feite een wolk op grondniveau. Het ontstaat bij een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur, tijdens heldere nachten als er weinig wind staat. Er zijn nogal wat voorwaarden: het is een subtiel samenspel van wind, luchtvochtigheid en temperatuur. Tijdens zo’n heldere nacht koelt de lucht sterk af en gaat waterdamp in de lucht langzaam over in piepkleine rondzwevende druppeltjes. ’s Ochtends zie je die condenswolk terug als mist.

Mist leent zich goed voor minimalistische foto’s: de boom is mooi geïsoleerd van zijn omgeving.

Bruno Hermans
Canon 5D III · ISO 320 · F 5 · 1/200 SEC · 110 MM

Waar en wanneer?

Aangezien mist bestaat uit water, komt het fenomeen vooral voor in waterrijke gebieden met sloten, vaarten, moerassen, rivieren, meren, vennen of natte weilanden. Houd dat in je achterhoofd als je goede locaties scout voor je mistfotografie!

Vaak zit een koude mistwolk gevangen onder een warmere luchtlaag die wordt opgewarmd door de zon. Hoe warmer het wordt, hoe sneller de mist zal ‘wegbranden’. Afhankelijk van de dichtheid van de mist kan dit enkele uren duren. Is de mist echter dicht genoeg, blijft het windstil en heeft de zon onvoldoende kracht? Dan kan mist de hele dag aanhouden.

Ook een dun laagje grondmist geeft fraaie effecten. Deze foto is in Bakkeveen gemaakt, waar de heide deels bedekt lag onder een dikke laag mist.

Arjan Sijtsma
Canon 80D · ISO 100 · F 8 · 1/4 SEC · 11 MM

Jaargetijde

Mist kan in ieder jaargetijde ontstaan, maar komt het meest voor tijdens vroege herfstochtenden. Dan zijn de luchtvochtigheid, wind en temperatuur vaak optimaal. Mist in de lente en zomer is veelal wat dunner en lost sneller op.

De mistkans varieert per gebied. Steden en dorpen koelen minder af en warmen sneller op dan landelijke gebieden. Er komt dus wel mist voor in de bebouwde kom, maar vaak is die mist minder dicht en lost hij sneller op. Stedelijke mist is bovendien vaak een mengsel met luchtvervuiling en smog.

Voorspellen

Voorspellen of mist zal optreden is overigens best lastig. Uiteraard kun je de weersvoorspellingen goed in de gaten houden (de meeste weerapps, zoals Buienradar en WeatherPro, bevatten een handige zicht- en mistkaart), maar zelf een ‘neus’ ontwikkelen voor de optimale mistomstandigheden is effectiever. Dat lijkt misschien ingewikkeld, maar het is vrij eenvoudig te trainen. Je hoeft er ’s avonds alleen even voor naar buiten te lopen. Vaak ruik je of er veel vocht in de lucht zit, voel je of de temperatuur flink gaat zakken en kun je aan de (afwezigheid van) bewolking en het voorspelde weer van de dag erna afleiden of er mist op komst is. Het leren herkennen van deze mist-ingrediënten vergroot je fotokansen in een gebeid in de buurt aanzienlijk.

Voorkom dat mist er grauwgrijs uitziet of een uitgebeten (overbelichte) vlek wordt. Het hoort mooi wit te zijn.

Mathijs Frenken
Canon 5D III · ISO 100 · F 16 · 1/60 SEC · 105 MM

Mist fotograferen

De mist verhult alle details om je heen en filtert ook het aanwezige licht sterk. Je foto-onderwerp ontvangt geen direct zonlicht, en dat onderwerp wordt (afhankelijkheid van de dichtheid van de mist) slechts sporadisch verlicht. Door de mist is er weinig contrast in het decor, waardoor schaduwen grotendeels ontbreken en kleur ook deels wordt weggefilterd.

Mist leent zich goed voor minimalistische foto’s, zoals deze van een eenzame roeier op een meer, omgeven door mist.

Nele Reumers
Nikon D500 · ISO 160 · F 16 · 1/80 SEC · 24 MM

Mist en licht

Je moet leren spelen met die combinatie van mist en het (gebrek aan) zonlicht. Precies daar zitten namelijk je fotokansen: dat aanwezige zonlicht maakt het verschil tussen een saaie grauwe mistfoto of een spetterende harmonie van water en licht.

Om het meeste uit een mistsituatie te halen, fotografeer je niet in, maar juist net buiten de mistbank of de mistflarden. Je hebt daar meer overzicht over (en dus invloed op) het veranderlijke misttafereel. Van een afstandje kun je bovendien beter de gloed van de zon, lichtharpen en oplichtende mistflarden vastleggen én heb je minder last van heftig contrastverlies.

Zo betoverend kan een nevelige zonsopkomst zijn!

Ellen van den Doel
Nikon Z 6 · ISO 100 · F 8 · 4 SEC · 50 MM

Compositie

Zoek vooral naar eenvoud en soberheid in je composities. Zie het gebrek aan detail niet als een nadeel, maar gebruik het juist in je voordeel. Leg je bijvoorbeeld toe op pastelkleurige, monochrome en dromerige opnames – denk aan veel wit en een romantisch onderwerp zoals een heiige treurwilg boven een sloot. Of laat de mist storende elementen in het landschap verhullen of verzachten. Óf fotografeer een bomenrij waarbij elke verderaf gelegen boom iets vager wordt: de combinatie van herhaling en vervaging werkt altijd goed.

Standpunt

Schiet je mistige landschapsfoto vanuit een wat hoger standpunt. Klim in een boom of een uitkijktoren, ga op een brug of dijkje staan of neem desnoods een keukentrapje mee. Door dit iets hogere standpunt heb je meer overzicht en zie je meer fotokansen. Met een teleobjectief kun je overigens de gelaagdheid in een landschap mooi vastleggen.

In heuvelland of bergachtig gebied kun je een hoger gelegen deel van het landschap opzoeken, en het mistige dal mooi vastleggen vanuit vogelperspectief.

Door je mistfoto om te zetten naar zwart-wit, krijgt je beeld een extra grafische en minimalistische lading. Locatie: Posbank.

Edwin Stuit
Pentax K-5 IIS · ISO 80 · F 8 · 1/6 SEC · 250 MM

Instellingen

Weet je wat je wilt fotograferen? Dan is het ook belangrijk om de goede instellingen van je camera te gebruiken. Net als bij je andere landschapsfoto’s gebruik je vaak een wat kleiner diafragma, zoals F 9 of F 11. Je krijgt dan vaak voldoende van het landschap scherp in beeld.

Belichten

Zorg er bij mist voor dat je iets overbelicht, bijvoorbeeld door de belichtingscompensatie op +1 of zelfs +2 in te stellen. De camera ziet zo veel lichte tinten, dat die je foto met de standaardinstellingen snel wat te donker zal maken. Maar in je omgeving ís nu eenmaal veel wit aanwezig.

Gebruik het histogram om te bepalen of je niet te veel witte tinten vastlegt: het ‘bergje’ moet niet tegen de rand aan plakken. De piek mag dus wel rechts van het midden zitten.

Scherpstellen

Doordat er weinig contrast aanwezig is, heeft de autofocus van je camera misschien moeite met scherpstellen. De autofocus moet langer zoeken, gaat jojoën of kan helemaal niet het juiste punt vinden. Probeer scherp te stellen op een contrastrijk onderdeel van je compositie, bijvoorbeeld een boomtak of struikgewas; al moet dat natuurlijk wel binnen het gebied vallen dat je scherp wilt hebben. Lukt het daarmee ook niet, stel dan handmatig scherp, dat kan het makkelijkst met behulp van live-view en/of focus peaking.

Grondmist kan een mooie deken over het landschap leggen.

Dave Brands
Canon 6D II · ISO 100 · F 11 · 8 SEC · 24 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste tips voor fotograferen in het donker

Compositietips om diepte aan te brengen in je foto’s