in

Op pad met de Lensbaby Edge 80


5 september 2014, 10:00

Door camera.nl ben ik in de gelegenheid om te fotograferen met de Lensbaby Edge 80. Een objectief waarbij je de hoek van de scherptediepte kunt kantelen.

Door Camera.nl ben ik in de gelegenheid om te fotograferen met de Lensbaby Edge 80. Het typische optische effect van een lensbaby is dat de scherptediepte anders is dan bij de reguliere objectieven. De scherptediepte ligt bij de Edge 80 niet meer enkel op een horizontale lijn in het beeld, maar kan bijvoorbeeld diagonaal of verticaal door het beeld geplaatst worden. Een strook van verplaatsbare scherpte dus. Lensbaby bewandeld hierin een afwijkend en eigen pad en biedt hiermee een alternatief voor creatieve fotografen.

Specificaties
Brandpuntsafstand: 80mm
– 12-bladerig verstelbaar diafragma
– Diafragmabereik: f/2.8 – f/22
– Minimale scherpstelafstand: ongeveer 43 cm
– De lens is uittrekbaar, hierdoor is ook de scherpstelafstand flexibel en dat maakt macro-achtige beelden mogelijk

Lensbaby werkt met het zogenaamde ‘Optic Swap’ concept. Een optische unit/lens past in flexibele body (composer) dat op de camera geschroefd wordt. Er zijn verschillende composers. Ik werk met de iets meer verfijnde Composer Pro. Lensbaby is toepasbaar op cropfactor camera’s en op fullframe camera’s. Voor verschillende merken is er een passende vatting.

Het objectief werkt mechanisch, middels kantelen wordt de hoek van de scherptediepte bepaald. Met een ring kan handmatig de scherpstelling worden ingesteld en met een andere ring kun je al draaiend het diafragma bepalen. Stel je scherp vanuit het midden, dan krijg je een vergelijkbaar resultaat als met een reguliere lens. De lichtmeting wordt op de gebruikelijke wijze doorgegeven. In de praktijk werkt dat nagenoeg als vanzelfsprekend en erg fijn. Het effect van de instellingen is goed waarneembaar in de zoeker of via liveview. Dat is natuurlijk aan de technische kant. Belangrijker is het effect op een foto. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Voorbeeldfoto’s


Door de lens in het midden te hebben, zal de scherptediepte vergelijkbaar zijn met een regulier objectief. De kwaliteit van de onscherpte is waar de Edge 80 in uitblinkt en zich onderscheidt. De delen die uit focus zijn lijken haast dromerig door de zachte overgangen tussen de onscherpe gebieden. Een prachtig bokeh!


Door de lens te kantelen ligt bij de bosfoto de focus aan het eind van het pad, vlak voor de bocht. Links en rechts langs de scherptelijn ontstaat de onscherpte, wat met een regulier objectief op deze plek dus niet mogelijk is. De dieptewerking is groot in dit beeld en ook treedt er een soort “miniatuur effect” op door dit perspectief.


De scherpte wordt mede bepaald door de afstand van de lens tot de achtergrond. Bij macro- en close-upfoto’s is de overgang tussen scherpte en onscherpte een bepalende factor in de foto. De lens doet precies waar ik op hoopte: vormen die in de onscherpte nog zichtbaar zijn, zijn als penseelstreken en zijn letterlijk schilderachtig.


Met een tussenring is het mogelijk dichterbij scherp te stellen en dus ook met de Edge 80. Er is geen zonnekap, bij dit beeld schijnt de laagstaande zon in de lens wat de romantische look die de onscherpte heeft ten goede komt.

Conclusie

Ik heb met veel plezier kennis gemaakt met het typische karakter van dit objectief. Door de kwaliteit van de onscherpte, de korte scherpstelafstand en de creatieve plaatsing van de onscherpte is deze lens zeer veelzijdig toe te passen.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Loulou Beavers en ik ben professioneel natuurfotograaf. Mijn foto’s en artikelen worden regelmatig gepubliceerd in diverse tijdschriften en boeken. Tevens organiseer ik verschillende fotoworkshops en fotoreizen. Bekijk hier mijn website.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Dynamisch bereik

Vind je gestolen spullen terug via Lenstag