in

Op pad tijdens onweer? Dit is het recept voor de perfecte bliksemfoto

Om weerlicht vast te leggen, moet je bliksemsnel zijn. Is het dan altijd een toevalstreffer? Ja en nee. Je vergroot je kans in ieder geval aanzienlijk wanneer je goed de tijd neemt voor de voorbereiding! Fotograaf Vincent Snoek legt uit hoe.

De juiste weersomstandigheden

“Elke keer als er onweer voorspeld wordt, houd ik Buienradar in de gaten. Ik wil precies weten hoe laat het onweer losbarst en uit welke richting het komt. Ik bedenk mijn bliksemfoto’s het liefst vooraf en wacht dan op de juiste weersomstandigheden. Op 1 augustus 2020 was het zover. Onweer vanuit het noorden, precies wat ik nodig had!”

Compositie

“Ik wil bij mijn bliksemfoto’s in de eerste plaats een goede compositie maken. Ik houd dus ook rekening met onderwerpen op de voorgrond van het beeld. Zoals bij deze foto de spiegeling van het water en de bootjes die mooi stil liggen. Bij echt lange sluitertijden krijg je ghosting, waarbij dit soort bewegende onderwerpen vervagen. Daarom heb ik het bij 8 seconden gehouden.”

Ingrediënten

  • Camera: Canon EOS 6D
  • Objectief: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
  • Statief: Rollei carbon bolkop-statief
  • Locatie: De jachthaven van Huizen

Stappenplan

  • Stel een lange sluitertijd in.
  • Bepaal je compositie.
  • Zorg dat de belichting op de foto die je nu kunt maken goed is.
  • Blijf handmatig doorklikken totdat je de bliksem hebt gevangen.

De bliksem vangen en ook nog eens zorgen voor een dijk van een compositie: knap gedaan!

Vincent Snoek (VincentSnoekFotografie)
Canon 6D · ISO 100 · F 4 · 8 SEC · 24 MM

De eerste de beste

“Toen ik die sluitertijd eenmaal had ingesteld, drukte ik af en had ik hem. Dat was echt mazzel. Ik heb er daarna nog drie kwartier gestaan, maar deze eerste foto was het beste. Ik heb er verder niet veel aan bewerkt, alleen iets lichter gemaakt. Omdat water altijd wat donkerder op de foto komt, heb ik de onderste helft met de spiegeling nog iets verder opgelicht.”

Niet draaien

“De beste tip die ik de beginnende bliksemfotograaf kan geven: houd vast aan je compositie! Ik heb heel vaak gehad dat ik mijn camera had neergezet en dat het net buiten beeld bliksemde. Maar als ik dan mijn camera ging draaien, bliksemde het natuurlijk net op die plek waar ik die mooie compositie had voorbereid!”

Zaklamp mee

“Overdag bliksem fotograferen kán (gebruik dan wel een ND-filter), maar ’s avonds en ’s nachts heb je veel meer kans op een geslaagde foto. Zorg wel dat je een zaklamp bij je hebt. Als je gebouwen in je compositie hebt die niet verlicht zijn, is het lastig scherpstellen. Wat ik altijd doe is de camera op handmatige focus zetten, Live-view inschakelen, twee keer inzoomen en dan het gebouw belichten met de zaklamp. Om het scherpstellen makkelijker te maken, kun je dan ook even de iso hoog zetten en daarna weer omlaag. Zo weet ik zeker dat mijn instellingen goed staan. Dan is het alleen nog maar een kwestie van op de bliksem wachten.”

Zoom Academy

Dit recept komt uit het Fotografie Receptenboek op Zoom Academy. Hierin vind je veel verschillende foto’s en het bijbehorende stappenplan om de foto ook zelf te realiseren. Bij elke foto zie je wat de fotograaf allemaal heeft gebruikt: van camera en objectief tot filters en statieven. Daarnaast krijg je ook tips over bijvoorbeeld de locatie. Uiteraard leer je ook welke instellingen je nodig hebt. Een lange sluitertijd of juist een korte? Welke iso-waarde moet je instellen? En welk diafragma kies je?

Bekijk hier de Cursusbundel Fotografierecepten op Zoom Academy voor meer inspiratie! 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Creatief met je foto’s: de nieuwe Neural Filters in Photoshop

Olympus OM-1