in

Op stap met een newbornfotograaf


29 januari 2014, 18:42

Bij newbornfotografie worden baby’s tot een paar dagen oud gefotografeerd. Marcelle van Hengel is een dagje op stap geweest met een newbornfotograaf en vertelt hoe je een mooie newbornfoto kan maken.

Bij newbornfotografie worden baby’s tot een paar dagen oud gefotografeerd vaak slapend in allerlei poses: in mandjes, emmers en op grote kussens. Pasgeborenen hebben een enorme aantrekkingskracht voor menig (amateur) fotograaf. De puurheid en zachtheid van pasgeboren baby’s is erg bijzonder. Deze periode gaat snel voorbij en niets is zo mooi om dit vast te leggen voor later.

Via mijn werk als praktijkondersteuner bij een verloskundigenpraktijk ben ik in contact gekomen met Meijke v/d Bosch – Noorland van Trots op je buik! Meijke heeft zich gespecialiseerd in de newbornfotografie. Zij is in staat om een baby van nog geen 2 weken oud zo op de foto te zetten dat het een onbetaalbare herinnering wordt aan een zeer bijzondere periode in het leven van de trotse ouders. Ik had het geluk om met haar mee te kijken én te fotograferen.

Voorbereiding:

Juist omdat de eerste 2 weken na de geboorte de baby’s nog heel diep kunnen slapen en zo mooi neergelegd kunnen worden, zonder dat zij hier veel last van ervaren, is het belangrijk om de afspraak voor de reportage snel na de geboorte in te plannen. Al in de zwangerschap nemen ouders contact met de fotografe op. Ouders kunnen kiezen uit een reportage in de fotostudio of bij hun thuis.

Als baby’s nog heel klein zijn kun je ze mooi neerleggen zonder dat ze hier veel last van ervaren. Wees altijd erg voorzichtig en zorg dat een ouder dichtbij staat.

Reportage:

Belangrijk is dat de baby lekker slaapt: een badje en voeding voor de reportage helpt daarin mee. Van tevoren wordt ook gekeken welke attributen en accessoires gebruikt kunnen worden. Zo verlies je tijdens een reportage geen kostbare tijd.

De ruimte waar de reportage plaats vindt moet lekker warm zijn: de baby wordt immers bloot gefotografeerd. De verwarming staat hoog en verder wordt er gebruik gemaakt van een losse kachel voor gerichte warmte, hierdoor blijft de baby vaak doorslapen.

Met heel veel geduld wordt er ruim de tijd genomen voor de reportage: gemiddeld duurt deze dan ook 3 á 4 uur. Ouders worden op hun gemak gesteld. Wordt de baby tussendoor wakker dan kan de baby verschoond worden of nog een voeding krijgen en er is geen druk dat het snel moet gebeuren.

Veiligheid:

Veiligheid van de baby is het allerbelangrijkste tijdens de reportage! Er moet niets met de baby kunnen gebeuren, veiligheid dus boven alles!

Men denkt dat een pasgeborene in (bijna) alle posities gevouwen kunnen worden. Dit gebeurt met veel voorzichtigheid. Het gedrag van de baby is bij de reportage de belangrijkste leidraad. Niet alle baby’s vinden het fijn om op hun buik te liggen of een positie in een emmer in te nemen. In zo’n geval zal dit dan ook niet gebeuren en wordt er vanuit een andere positie gefotografeerd. Harde randen worden altijd verzacht door hier doeken onder te stoppen. De baby’s liggen zo lekker comfortabel.

Op internet zijn veel foto’s van pasgeboren baby’s in zeer onveilige situaties te vinden. Bijvoorbeeld van baby’s in glazen vazen wat natuurlijk levensgevaarlijk is. Glas is breekbaar! Of foto’s van baby’s die niet comfortabel liggen of niet goed ondersteund worden.

Hier zie hoe een foto tot stand komt. Veiligheid gaat voor alles.

Sommige newbornfoto’s die Meijke maakt zijn samengestelde foto’s. Dat wil zeggen dat verschillende foto’s achteraf met behulp van Photoshop zijn bewerkt. Op het moment van fotograferen is de situatie rondom de baby altijd veilig geweest, de baby is te allen tijde ondersteund en is er altijd bescherming in de vorm van een bean bag of hand direct onder de baby. De bean bag of handen worden achteraf weg gephotoshopt.

Tijdens de reportage staat altijd een ouder direct naast het kind. Bij onverwachte bewegingen kan de ouder het kind direct in veiligheid brengen. Zorg ook altijd dat je attributen niet kunnen omvallen. Verzwaar je attributen met zandzakken, deurstoppen of andere zware objecten.

Tips:

1 Detailfoto’s zijn erg leuk: handjes, voetjes of een close-up van een mondje of oortje doen het altijd goed. Om te laten zien hoe klein alles is, kun je gebruik maken van de handen van de ouders. Voor deze foto’s kan ook een macrolens gebruikt worden.

2 Stimuleer ook de papa en mama om deel uit te maken van de newborn-reportage. Ook broertjes of zusjes kunnen mee op de foto.

Belichting:

3 De mooiste belichting wordt met daglicht bereikt. Daglicht geeft mooi, zacht licht. In huis wordt gefotografeerd naast een groot raam in combinatie met een reflectiescherm. Een daglichtlamp geeft ondersteuning als het buiten donker en grauw is. Er wordt liever niet geflitst omdat baby’s hier van kunnen schrikken.

Camera:

Meijke fotografeert met een Nikon D700, een fullframe camera, met hierop een 50 mm prime lens en een 24-70 mm F 2,8 Tamron zoomlens.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Marcelle van Hengel. Naast mijn baan als praktijkondersteuner bij een verloskundigenpraktijk is sinds 2008 fotografie mijn grote passie. Ik struin graag door de natuur met mijn Canon spiegelreflex camera, op zoek naar mooie plekjes, waarbij ook macrofotografie mij erg aanspreekt. Sinds de aanschaf van mijn camera heb ik diverse cursussen en workshops gevolgd en nog steeds ben ik niet uit geleerd!
Alle blogs geschreven door Marcelle van Hengel vind je hier.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikkor AF-S DX 18-55mm F3,5-F5,6 II

Fotodokter: Vergroot je foto