in

Panasonic LUMIX GH6 Preview | Hybride MFT krachtpatser

In 2017 introduceerde Panasonic de LUMIX GH5, een (nog altijd) geliefd werkpaard onder filmmakers en hybride foto- en videografen. Vijf jaar later kondigt Panasonic de LUMIX GH6 aan, met een 25.2 MP MFT-sensor en een sterk verbeterde processor. De grote vraag anno 2022 is echter: heeft deze camera bestaansrecht met zoveel fullframe alternatieven, ook van LUMIX zelf? Het antwoord van Panasonic: volmondig ‘Ja’!

Indrukwekkende videospecs

Dat zit ‘m vooral in de indrukwekkende functies die de camera aan videografen biedt, ondanks de relatief kleine sensor. Beginnend bij de optie om intern 5.7K Pro-res te filmen, tot 60fps in 4:2:2 10 bit. Maar ook 4K bij 120fps, en zelfs slow-motion tot 300fps in full HD behoren tot de interne opties. Om video tot 800Mbps weg te kunnen schrijven, beschikt de GH6 over twee kaartsloten, waarvan 1 CFexpress en 1 SD-kaartslot.

Als kers op de taart belooft Panasonic dat al deze modi zonder tijdslimiet kunnen worden ingezet. Dat komt door de gloednieuwe Venus Engine processor die voor de GH6 is ontwikkeld. Een andere belangrijke toevoeging is de koeling, door een ventilatierooster aan de zijkant en een iets dikkere body. Deze doet denken aan de koelmethode die we eerder in de S1H aantroffen. 

MFT in 2022

De indrukwekkende video-opties geven de GH6 haar bestaansrecht. Schiet je al een tijdje met de GH5, beschik je over een aantal objectieven en wil je de optie om in grotere resolutie en slow-motion te filmen, dan is de overstap naar de GH6 een hele begrijpelijke. Zeker voor de body adviesprijs van € 2.199,-, biedt deze camera serieuze concurrentie wat betreft functionaliteiten.

Maar ook als je in 2022 nog steeds de voordelen van een kleine, compacte body met objectieven wil ervaren, is de GH6 een serieuze overweging waard. Want ook dat verschil is nog altijd aanzienlijk; leidend tot meerdere kilo’s merkbaar verschil in je camera- of reistas. 

Ruis en dynamisch bereik

De snelle Venus Engine processor wordt slim ingezet om te compenseren voor de normaal snel opkomende ruis in de MFT-sensor bij hogere ISO-waardes. Dat gebeurt door een combinatie van drie technieken: ‘New Intelligent Detail Processing’, ‘New 2D Noise Reduction’ en ‘High Precision 3D Noise Reduction’. Hoe deze precies presteren en in de praktijk werken, moet nog blijken uit onze review van de camera. Op dit moment werken we met een prototype, waarbij we de ruis en het dynamisch bereik nog niet echt aan de tand kunnen voelen. Wel verwachten we een serieus verschil in prestaties met de GH5, door de eerdergenoemde Venus processor, die volgens Panasonic twee keer zo krachtig is.

Stabilisatie & fotografie

De LUMIX GH6 beschikt daarnaast over een 5-assige beeldstabilisatie, die in combinatie met bepaalde objectieven tot 7.5 stops(!) bewegingscompensatie biedt. Dit leidt ook tot een paar nieuwe fotografie-opties. Zo kun je de Hoge Resolutiemodus nu ook uit de hand gebruiken, waarbij je tot 100MP RAW kunt fotograferen. 

De snelle readout van de sensor zou daarnaast tot minder rolling shutter moeten leiden, maar ook tot een snelle burst in rawbestanden: je kunt op de GH6 tot 75bps fotograferen in Single AF.

Autofocus, RAW & accuduur

Dat brengt ons bij de autofocus, maar ook daar kunnen we nog weinig over concluderen. Net als de ruisprestaties, kunnen we deze pas testen met het review-model. Wel lijken er op dit vlak geen grote innovaties te zijn doorgevoerd; we verwachten een vergelijkbare prestatie met andere (recente) high-end LUMIX camera’s, zoals de S5.

Ook de accuduur en het dynamische bereik van de RAW-bestanden hebben we nog niet kunnen controleren. Lees hiervoor binnenkort onze volledige review van de LUMIX GH6 op Zoom.nl.

Video

Bekijk hieronder de unboxing video van de GH6.

Conclusie

Panasonic weet opnieuw indruk te maken met geavanceerde (video)specificaties, voor een aantrekkelijk prijspunt. Daarbij behoudt de camera veel van het goede uit de voorganger, waaronder de ingebouwde beeldstabilisatie en een robuuste body die prettig in hand ligt. Kortom: een compacte, robuuste krachtpatser. Lees binnenkort de review in Zoom.nl voor ons oordeel over de camera. 

Prijs & beschikbaarheid

De LUMIX GH6 is vanaf maart 2022 beschikbaar, voor een adviesprijs van €2.199,- body-only. Hij is daarnaast verkrijgbaar met andere kit samenstellingen: met de 12-60mm F3.5-5.6 voor €2.499,- (adviesprijs) en de 12-60mm F2.8-4.0 voor €2.799,- (adviesprijs).


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Maak van je eigen huis een daglichtstudio: dit moet je weten

Elektronische versus mechanische sluiters: wat is het verschil en is de een beter dan de andere?