in

Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S.


3 juni 2019, 19:36

De nieuwe Panasonic Lumix S-serie wordt bij de introductie bijgestaan door een drietal door Panasonic zelf ontwikkelde objectieven. De S 24-105mm F4 Macro O.I.S. is daarvan de meest veelzijdige. Hoe bevalt deze allround-zoomlens?

Panasonic kwam redelijk onverwacht met twee spiegelloze fullframe-camera’s: de S1 en de S1R. Deze modellen zijn voorzien van de L-vatting, die voorheen alleen te vinden was op de Leica SL. Door een samenwerking tussen Leica, Panasonic en Sigma moet deze L-vatting in de toekomst een van de grotere systemen worden.
Vooralsnog moeten de S1 en S1R het nog doen met een beperkt aantal objectieven. Panasonic zelf bracht bij de introductie een drietal uit: de lichtsterke en kostbare 50 mm F 1,4, de 70-200 mm F 4 en deze 24-105 mm F 4.

Krachtig maar neutraal

Deze standaardzoom is natuurlijk de meest veelzijdige van dit trio, waarmee je zowel een groothoek als een lichte tele beschikbaar hebt in één objectief. Zo kun je zonder van objectief te wisselen toch erg verschillende beelden maken. Bij 105 mm kun je een onderwerp bijvoorbeeld prima isoleren van de achtergrond met F 4. 24 mm is dan weer een fijne en veelzijdig inzetbare groothoek. Daarbij komt ook nog de macromogelijkheid, waardoor de inzetbaarheid nog verder toeneemt.

Het objectief is best wel groot en aanwezig, maar in combinatie met de eveneens forse S1 en S1R valt dit niet uit de toon. De kwaliteit is op het oog erg goed: de gebruikte materialen zijn prima, en gebruik onder barre weersomstandigheden zou ook geen probleem moeten zijn. De 24-105 mm is stof- en spatwaterdicht én inzetbaar in vrieskou tot tien graden onder nul. Op de behuizing is een ‘lock’-knop te vinden, waarmee je de zoomfunctie blokkeert, zodat de lenstubus niet ongevraagd uit- en inschuift. Verder zijn er knoppen om te schakelen tussen autofocus en handmatige scherpstelling en om de beeldstabilisatie aan of uit te zetten.

De beeldkwaliteit is uitstekend. De scherpte is ragfijn en het karakter is krachtig maar tegelijkertijd ook redelijk neutraal. Bij 105 mm is de onscherpte fraai van karakter, waardoor je zelfs met deze ‘normale’ zoom relatief gemakkelijk mooie beelden kunt maken met een geïsoleerd onderwerp. In de groothoekstand maakt de lens fijne neutrale beelden met een uitstekende scherpte en een hoog (micro)contrast. Een prima combinatie met de fullframe-sensoren uit de S1 en S1R.

Conclusie

Deze 24-105 mm zal voor veel S-fotografen een betrouwbare standaardzoom zijn: een veelzijdige basis die in veel situaties meer dan voldoende zal blijken. De kwaliteit en inzetbaarheid liggen op een hoog niveau en de (overigens concurrerende) prijs die Panasonic voor dit objectief vraagt, is dan ook uitstekend te rechtvaardigen.

Plus- en minpunten
Veelzijdig bereik
Prima optische prestaties
Aan de prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelPanasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S.
  Prijs€ 1.399,-
  LeverancierPanasonic Nederland, www.panasonic.com/nl
  Brandspuntafstand24-105 mm
  LichtsterkteF 4
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie16 elementen in 13 groepen
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenL-vatting
  Gewicht/ Afmetingen objectief680 gram/118×84 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

video: Belangrijkste portretfotografie tips in overzichtelijke playlist

6 onontdekte fotografie-locaties in Milaan