in

Panasonic Lumix S 24mm F1.8

Panasonic kondigt een nieuw, lichtsterk 24mm groothoek objectief aan voor fullframe L-mount. Deze Lumix S 24 F1.8 is de derde toevoeging aan een serie F1.8 objectieven, waarvan er uiteindelijk vier moeten verschijnen.

Op dit moment heeft Panasonic al de fullframe Lumix S 85 en S 50 in lichtsterkte F1.8 en de nieuwe 24mm sluit hier keurig op aan in het groothoekbereik. Alle objectieven zijn vergelijkbaar qua bediening, filtermaat (67mm), beeldkwaliteit en balans waardoor je ze gemakkelijk door elkaar kunt gebruiken.

Allrounder

Panasonic geeft aan dat de nieuwe 24mm een echte allrounder is die zowel voor landschappen als reportagewerk gebruikt kan worden en geschikt is voor foto én video. Door zijn compacte formaat en lage gewicht van ongeveer 310 gram is de Lumix S 24mm F1.8 namelijk heel gemakkelijk mee te nemen. Uiteraard is het objectief stof- en spatwaterbestendig en bestand tegen temperaturen tot -10 graden Celsius.  

Constructie

De Lumix S 24mm F1.8 is opgebouwd uit 12 lenselementen in 11 groepen, en Panasonic heeft drie asferische lenselementen, drie ED-elementen en één UED-lenselement gebruikt om vertekening en CAS binnen de perken te houden. Ook is er aandacht besteed aan de bokeh, wat bij een groothoek nog wel eens lastig wil zijn vanwege de grote scherptediepte die ‘ingebakken’ zit in een dergelijk lensontwerp. Een rond diafragma met negen lamellen lost dit op. Dat diafragma is bovendien in microstappen verstelbaar waardoor de belichting voor video vloeiend kan worden aangepast. Een speciaal mechanisme zorgt voor de onderdrukking van focus breathing.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe Panasonic Lumix S-S24 F1.8 wordt leverbaar in oktober en gaat € 899,- kosten.

www.panasonic.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Compositietips om diepte aan te brengen in je foto’s

Fotograferen met je telefoon: dit zijn de voor- en nadelen