in

Papegaaiduikers fotograferen


30 mei 2015, 16:05

De maanden mei, juni en juli bieden een uitgelezen kans om papegaaiduikers te fotograferen. De Engelse Farne eilanden worden in die periode massaal bevolkt door papegaaiduikers.

Ze broeden daar hun eieren uit en brengen hun jongen groot. De Farne eilanden zijn goed te bezoeken. Ook vanuit Nederland (bijvoorbeeld met de boot vanuit IJmuiden naar Newcastle en met de auto doorrijden naar Seahouses. Hier is eenvoudig een boottrip naar de Farne eilanden te boeken). Hier volgen een aantal tips om tot goede fotografische resultaten te komen:

1 Maak op zijn minst twee a drie bootrips naar de Farne eilanden. Eenmaal op het eiland kan je je gang gaan. Bij meerdere trips over verschillende dagen is de kans groter dat je onder de beste weersomstandigheden kunt fotograferen. Ook geeft je het de gelegenheid om rustiger rond te kijken op het eiland en de indrukken te verwerken.

2 Fotografeer met een groot diafragma en stel scherp op de ogen. Een groot diafragma zorgt voor een mooie onscherpe achtergrond zodat er een extra nadruk op het onderwerp komt te liggen. Wanneer de ogen niet scherp in beeld zijn is dit geen aansprekende foto en kan je die als mislukt beschouwen.


(Stel scherp op de ogen. Wanneer de ogen niet scherp zijn, zal deze minder aanspreken.)

3 Leg de lat steeds wat hoger. Begin rustig met het fotograferen van papegaaiduikers op het land. Probeer ze later in hun vlucht te fotograferen. Een goede manier omdat te doen is om de papegaaiduikers boven zee te spotten en ze in de vlucht naar het eiland door de camera te volgen tot het moment dat je vindt dat ze dichtbij genoeg zijn om af te drukken. Het wordt nog indrukwekkender wanneer ze hun bek vol hebben met kleine aaltjes die ze net daarvoor uit zee hebben gevist.
(Een papegaaiduiker vliegend fotograferen is niet zo makkelijk als het lijkt. Wanneer je ze boven zee in de zoeker neemt, kan je ze langer volgen en wordt de kans op een geslaagde opname groter.)

4 Zorg voor voldoende geheugenkaarten. 8Gb aan geheugen schiet je zo vol. Je zult merken dat het nog lastig genoeg is om de papegaaiduikers in hun vlucht goed vast te leggen. Veel foto’s maken voor een goede plaat zal soms een noodzaak zijn.

5 Een telelens met een groot bereik is niet perse noodzakelijk maar is in sommige gevallen wel handig. Een papegaaiduiker kan je bij wijze van spreken nog met een groothoeklens op de foto krijgen op de Farne eilanden. Meer millimeters zorgt ervoor dat je ze in hun vlucht eerder kunt volgen. Meer millimeters zorgt voor een mooie onscherpe achtergrond bij het fotograferen met een groot diafragma.


(Een lange lens (bv 500mm) in combinatie met een groot diafragma zorgt voor een onscherpe achtergrond.)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Fotograferen in warme landen

Fotodokter: Tegenlicht