in

Pentax gaat fullframe met de Pentax K1


18 februari 2016, 22:00

Na enkele teasers in de afgelopen maanden is nu dan toch eindelijk de Pentax K-1 gepresenteerd. Dit nieuwe model is het vlaggenschip binnen de Pentax K-serie en beschikt over een 36 Megapixel fullframe cmos-sensor.

Het heeft even geduurd, maar Pentax is niet over één nacht ijs gegaan bij de ontwikkeling van haar nieuwe fullframe dslr. De Pentax K-1 is uitgerust met een splinternieuwe cmos-sensor met 36,4 effectieve megapixels zonder anti-alias filter. Dankzij de nieuwe Prime IV procesor is supersnel fotograferen in 14-bit RAW mogelijk én kan de camera ISO waarden tot 204.800 aan terwijl het ruisniveau laag blijft. De body is stof- en waterdicht en heeft achterop een 3,2-inch beeldscherm met een unieke constructie. Het kan over 35 graden horizontaal en 44 graden verticaal kantelen, draaien en tilten op een soort telescopische pootjes. Ons lijkt de constructie wat kwetsbaar, maar het is weer eens wat anders dan de klassieke scharnieren.

SR-mechanisme

De bekende Pentax SR-stabiliser corrigeert sensorbewegingen langs vijf assen, met een compensatiebereik van vijf stops, óók als je oude manuele objectieven gebruikt! Het biedt daarnaast de mogelijkheid van pixelshift technologie, waarbij vier opnamen van hetzelfde beeld worden gemaakt terwijl de sensor per opname één pixel verschuift. Het systeem voegt daarna alle pixels samen tot één beeld. In vergelijking met het klassieke Bayer-patroon waarin iedere pixel slechts één kleur opneemt, zorgt dit systeem voor alle kleurdata in iedere pixel, wat beelden met een zeer hoge resolutie, natuurlijke kleuren en scherpere details moet opleveren. Ideaal voor productfotografie in de studio. De SR-unit zorgt daarnaast voor nog een aantal handige opnamefuncties, zoals autolevel-compensatie, fijnafstemming van de beeldcompositie en astrotracer, dat het fotograferen van de sterrenhemel vereenvoudigt door een ingebouwde GPS-module.

AF-systeem met 33 punten

Het nieuwe AF-systeem heeft 33 AF-punten die het gehele beeldveld van de 100% zoeker afdekken. In het midden zijn 25 cross-type sensors geplaatst. Het AF-systeem is gekoppeld aan een RGB-meetsensor en een eigen processor, wat betekent dat je altijd een correcte belicht onderwerp zou moeten hebben, aangezien het systeem niet alleen scherpstelt maar ook het beeld analyseert op helderheid, kleuren en bewegingen van het onderwerp.
Nog wat vergeten? Oh ja… Filmen kan uiteraard ook. De Pentax K-1 kan Full HD 1920 x 1080 filmpjes produceren en heeft een microfooningang en een aansluiting voor een koptelefoon. Om het nog wat spannender te maken is er ook een intervalmodus die een serie filmpjes in 4K-resolutie (3840 x 2160) vastlegt met een vaste interval.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Pentax K1 body kost € 1999,- en is leverbaar vanaf april. De prijs is ten opzichte van de fullframe-concurrentie vrij strak, al heeft de camera minder AF-punten en met 4,4 bps een lagere continue opnamefunctie dan de meeste fullframe profmodellen van Canon, Nikon en Sony. Daar staan wél een 36 megapixel sensor, SR-stabilisatie en pixelshift-technologie tegenover.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Compacte krachtpatsers: Canon PowerShot G7X Mk II en Canon PowerShot SX720 HS

Review: Nikon AF-P DX Nikkor 18-55mm F3.5-5.6G VR