in

Photoshop: Contrast toevoegen


12 februari 2014, 10:00

Eén van de belangrijkste schuifregelaars in Photoshop is ongetwijfeld die voor het contrast. Eigenlijk zou je als automatisme bij elke bewerking het contrast moeten finetunen. Je foto oogt dan sterker en professioneler. Er zijn meer manieren om het contrast te veranderen. We leggen er drie uit.

Voor en na

foto: Wil Kurver (wikado)

01 Automatisch


Wij gebruiken Adobe Photoshop CS6, maar een oudere versie kan ook. Start het programma en kies Bestand, Openen. Navigeer naar de juiste bestandslocatie, klik op de foto die je wat extra contrast wilt geven en kies Openen. Ontgrendelde laag door te dubbelklikken op Achtergrondlaag in het lagenvenster. Noem deze laag Laag 0 en bevestig met OK. Omdat er meer manieren zijn om je foto wat extra contrast te geven, beginnen we met de snelste. Kies Afbeelding, Autocontrast of gebruik Alt+Shift+Ctrl+L. Heb je een hekel aan automatische correcties? Dan kun je uiteraard ook handmatig het contrast wat opkrikken. Kies hiervoor Afbeelding, Aanpassingen, Helderheid/Contrast. Vink Voorvertoning aan en trek de schuifregelaar onder Contrast op om meer contrast aan je foto te geven. Bevestig met OK.

02 Non-destructief


De handmatige manier om foto’s wat meer contrast te geven heeft als nadeel dat je bewerking zo definitief is. Misschien wil je na het aanpassen van de kleuren en niveaus toch wat minder contrast. Er is ook een non-destructieve manier om het contrast onder handen te nemen. Open je foto en ontgrendel de achtergrondlaag zoals beschreven in de vorige stap. Kies Laag, Nieuwe aanpassingslaag, Helderheid/Contrast. Behoud de laagnaam en kies OK. Boven het laagvenster in de rechterkolom verschijnen twee schuifregelaars. Trek de schuifbalk onder Contrast op tot het gewenste resultaat. Doe dan je andere bewerkingen. Voordeel van deze aanpassingslaag is dat je altijd het contrast opnieuw onder handen kunt nemen. Sla je het bestand op als psd, dan kun je zelfs maanden later de contrastwaarden nog wijzigen.

03 Zoals een pro


Heb je de touwtjes liever zelf in handen? Dan kun je het contrast per kleur afstemmen. Maak een nieuwe aanpassingslaag, type Zwart-wit. Je foto wordt automatisch omgezet naar grijstinten. Pas de laagmodus via het laagvenster aan naar Zwak licht om de kleuren terug te halen. In de rechterkolom verschijnen nu zes gekleurde schuifregelaars. Door deze naar links of rechts te verschuiven, pas je het contrast per kleurtint aan. Maak de lucht bijvoorbeeld blauwer door met cyaan en blauw te spelen. Nog handiger is het om het contrast rechtstreeks in de foto te wijzigen. Klik hiervoor op de knop met het handje linksboven in het eigenschappenvenster net onder Voorinstelling. Je cursor wordt een pipet. Positioneer de cursor bijvoorbeeld op de bomen, druk je muisknop in en verplaats naar links of rechts voor meer of minder contrast.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony Alpha 5000

Canon Macro Ring Lite MR-14EX II