in

Photoshop: Een andere haarkleur


5 december 2013, 10:35

Nieuwsgierig hoe je eruitziet met een andere kleur haar? Daarvoor hoef je niet naar de kapper. Je ondergaat gewoon een virtuele kleurspoeling in Adobe Photoshop. We vertellen je hoe dat gaat.

Voor en na

01 Voorbereiding


Wij gebruiken hier Adobe Photoshop CS6, maar je krijgt hetzelfde resultaat met een oudere versie of een gelijkwaardig fotobewerkingspakket van een andere fabrikant. Open Adobe Photoshop CS6 en kies Bestand, Openen. Navigeer naar de juiste bestandslocatie, selecteer de portretfoto die je wilt gebruiken en kies Openen. Ga naar Laag, Nieuw, Laag of gebruik Shift+Ctrl+N en bevestig met OK. Ga in de rechterhelft van het scherm naar het venster Lagen en wijzig de laagmodus van Laag 1 van Normaal naar Zwak licht. Ga dan naar de gereedschapsbalk en klik op de gekleurde blokjes onderaan om een Voorgrondkleur in te stellen. Kies gerust iets opvallends, bijvoorbeeld rood. Klik daarna op het gereedschap Penseel en kies bovenaan in de balk een zacht rond penseel. Stel de dekking in op ongeveer 60%.

02 Grove borstel


Zodra de instellingen helemaal juist staan, kun je voorzichtig over het haar van je model beginnen te verven. Start met een groot, zacht penseel om het grootste deel van het haar te kleuren. Kies vervolgens een kleiner exemplaar in de bovenste balk voor de randen. Zoom vervolgens goed in om gedetailleerd te kunnen werken. In- en uitzoomen gaat erg snel met de toetsencombinaties Ctrl+ en Ctrl-. Scrollen met ingedrukte Alt-knop is ook een optie om snel te zoomen. Met de muis in combinatie met ingedrukte spatiebalk kun je bovendien snel door de volledige foto navigeren. Houd er bij het schilderen rekening mee dat je liever te veel inkleurt dan te weinig. Klaar? Zoom dan heel goed in en controleer de randen. Kies de Gum en haal het overbodige voorzichtig weg.

03 Definitief

Als je klaar bent met schilderen en gummen, kun je de kleur die je in de eerste stap gekozen hebt, nog veranderen. Ga naar het Lagenvenster in de rechterkolom en klik onderin de balk op de knop met het wit-zwarte bolletje om een nieuwe aanpassings laag te maken. Dit gaat ook via Laag, Nieuwe aanpassingslaag. Kies Kleurtoon/verzadiging. Plaats je cursor daarna in het lagenvenster op Kleurtoon/verzadiging en kies in het rechtermuisknopmenu voor Uitknipmasker maken om slechts één onderliggende laag aan te passen. Met de schuifbalkjes onder Kleurtoon kun je nu spelen tot je de gewenste kleur hebt. De kleur iets krachtiger of fletser maken kan via Verzadiging. Met de schuifregelaar onder Lichtheid kun je het geheel eventueel nog wat lichter of donkerder maken. Nu alleen nog opslaan!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

10 tips voor de mooiste kerstkaart

Fotodokter: Filters in de nabewerking