in

Photoshop: Gefilterde zonnestralen


28 november 2013, 12:00

Het effect van zonlicht dat door een bladerdek of zoals hier door een dicht bos schijnt, is moeilijk vast te leggen met de camera. Daarom helpen we de camera een handje in de nabewerking met Photoshop CS.

Voor en na

01 Kanalen


Deze QuickStart kun je niet uitvoeren in Photoshop Elements omdat je gebruik moet maken van de kanalen en dat kan alleen in de
professionele Photoshop. Open het deelvenster Kanalen. Je zult zien dat in dit venster onder het samengestelde RGB-kanaal de kanalen Rood, Groen en Blauw staan. Klik de oogjes voor de kanalen uit en open één voor één de kanalen Rood, Groen en Blauw. Elke keer verschijnt een zwart-witweergave. Kies het kanaal met het hoogste contrast tussen zwart en wit. Hier is dat Blauw. Klik met de rechtermuisknop op dit kanaal en kies Kanaal dupliceren. Selecteer het gedupliceerde kanaal en gebruik de toetscombinatie Ctrl+L (Mac: Cmd+L) om Niveaus te openen. Sleep de twee buitenste pijltjes van de Invoerniveaus naar het middelste pijltje om het contrast te verhogen. Klik op OK.

02 Vullen met wit


Druk de Ctrl-toets in (Mac: Cmd-toets) en klik op het gedupliceerde kanaal in het deelvenster Kanalen. Hierdoor worden alle witte gebieden geselecteerd. Open het deelvenster Lagen en plaats een nieuwe laag met de knop Een nieuwe laag maken. Terwijl de lichte delen nog steeds geselecteerd zijn, vul je deze selectie op de nieuwe laag met wit: Bewerken, Vullen, Wit. Dupliceer de bovenste laag met de witte delen nog een keer met Ctrl+J (Mac: Cmd+J).

03 Radiaal vaag

Tijd voor het zonlicht. Selecteer de bovenste laag en kies Filter, Vervagen, Radiaal vaag. In het venster Radiaal vaag selecteer je de Methode – Zoom, Kwaliteit – Best en Hoeveelheid – 80. In het vak Middelpunt sleep je het centrum naar de plaats waar de lichtstralen moeten komen. Dat doe je op gevoel, want er is geen voorvertoning voor deze opdracht. Klik op OK. Het zonlicht kan nog wel een beetje extra punch gebruiken. Dat komt van Laag, Laagstijl, Gloed buiten, waar je de overvloeimodus op Bleken (Screen) zet. Vind je het effect iets te sterk, dan verminder je de laagdekking van de bovenste laag in het deelvenster Lagen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het onbekende genre: Onderwaterfotografie

Review: Nikon D610