in

Photoshop: Gezicht in je fruit


13 maart 2014, 09:58

Doe eens gek en leg je kroost als verschillende stuks fruit op een schaal. Wij maakten van deze jongen een peer, maar een appel of radijsje kan ook.

Voor en na

foto: Melanie Caitlin (melaniecaitlin)

01 Plakken & schalen


Open de twee documenten, de afbeeldingen van de peer en de jongen, in Photoshop of Photoshop Elements. Hier gebruiken we Photoshop Elements 11. Daarna selecteer je het gezicht ruwweg met de gewone Lasso. Kopieer dit en plak het gezicht op de peer. Vervolgens druk je op Ctrl+T (Mac OS: Cmd+T; met de T van transformatie). Hierdoor verschijnen er hendels rond het gezicht. Klik op zo’n hendel en sleep om de selectie te schalen. Zorg dat in de opties de hoogte-breedte-verhouding gerespecteerd blijft. Wanneer je de muisaanwijzer naar een hoekhendel beweegt, verandert die in een gebogen pijltje. Door hierop te klikken en te slepen, kun je de selectie roteren tot het gezicht perfect is gepositioneerd. Als dat klaar is, druk je op Enter.

02 Zwart-wit


Nu kies je het gereedschap Gummetje. In de optiebalk selecteer je een brede penseelpunt voor het Gummetje met een zachte rand. Gum hiermee de randen van het gezicht weg. Omdat de gum een zachte rand heeft, is er nergens een harde overgang te zien. Dupliceer deze laag met Ctrl+J. Vervolgens klik je in het deelvenster Lagen voorlopig het oogje van de bovenste laag uit. Klik opnieuw op de middelste laag om die actief te maken. Gebruik Ctrl+U om het paneel Kleurtoon/verzadiging op te roepen en schuif de regelaar Verzadiging helemaal naar links. Hierdoor wordt de middelste laag een grijsafbeelding. Klik op OK. Eventueel kun je het contrast van deze grijslaag nog een beetje verhogen met Verbeteren, Helderheid/contrast.

03 Lichtsterkte


De middelste laag is nog steeds actief en de bovenste laag is verborgen. Nu wijzig je de overvloeimodus van de zwart-witlaag in Lichtsterkte (Luminosity). Dat doe je linksboven in het deelvenster Lagen. Hierdoor krijgt het gezicht de kleur van de peer. Selecteer het Gummetje, zet de dekking op 50% en gum op de wangen van het gezicht, zodat de sproetjes van de peer zichtbaar worden. Dan maak je de bovenste laag actief door op deze laag te klikken in het palet Lagen. Je klikt het oogje van deze laag opnieuw aan. Hierdoor verschijnt het gekleurde gelaat van daarnet opnieuw. Nu moet je alles weggummen behalve de ogen en de mond. Het effect is mooi en griezelig tegelijk.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Olympus OM-D E-M10

De mooiste vlinderfoto’s maak je zo