in

Photoshop: Sepia-effect22 januari 2014, 10:07

Met het sepia-effect geef je een foto een klassieke uitstraling. We leggen je in drie stappen uit hoe dat in Lightroom werkt.

Voor en na

foto: Diane Bakker (DianesPix)

01 Zwar t-wit


We beginnen met omzetten van de foto naar zwart-wit. Kies Bestand, Foto’s en Video’s Importeren en navigeer naar de juiste bestandslocatie. Kies een foto die je wilt omzetten en klik op Open. In de module Ontwikkelen klik je in het rechterpalet op Standaard. Het palet basisbewerkingen verschijnt. Klik boven in het palet naast de knop Kleur, op de knop Zwart-wit. Nu is de foto in zwart-wit. Onder het kopje Tint doe je de basisbewerkingen, zoals Belichting, Contrast, Hooglichten, Schaduwen, Witte tinten en Zwarte tinten voor de perfecte belichting in je foto. Dit doe je naar eigen smaak. Schuif eventueel onder Presentatie de Helderheid naar links voor een wat dromerige en zachte sfeer in de foto. Schuif hem niet te veel naar links, dan is de foto niet meer realistisch.

02 Gesplitste tinten


Navigeer in het rechterpalet naar Gesplitste Tinten en klik op het pijltje ernaast zodat het openklapt. Klik op de grijze rechthoek naast Hooglicht. Er verschijnt een palet met heel veel kleurmogelijkheden. Bovenin zie je vijf basiskleuren. Voor de bewerking die we hier uitvoeren, klik je op het middelste, sepia blokje. Je sluit dit palet weer door te klikken op het kruisje linksboven. De hele foto wordt nu sepia. Om het toch meer zwart-wit te laten zijn, klik je op het pijltje naast Verzadiging. Hier hebben we de schuifregelaar op +30 gezet, maar pas de schuif aan tot het naar jouw smaak is. Onder Verzadiging zit de balanstool. Dit is de balans tussen Hooglichten en Schaduwen. Meestal is die balans in het midden prima, maar naar eigen voorkeur kan die ook aangepast worden.

03 Vignet


De foto heeft nu de gewenste zwart-wit toning. Om het af te maken in deze oude, dromerige stijl voegen we wat vignettering toe. Ga naar het palet Effecten en klap dat open. Vink bij het kopje Stijl de Prioriteit hooglichten aan. Met de schuifregelaar Hoeveel maak je de hoeken donkerder, wij zetten hem op -22. Je krijgt nu een wit vignet met aan de rand een sepia tint. Die gloed past mooi bij het zwart-wit sepia effect. De grootte van het vignet pas je aan met de tool Middelpunt en voor een wat rondere vorm gebruik je de tool Ronding. Als laatste pas je met de Doezelaar de hardheid van de randen van het vignet aan. Dit doe je naar eigen smaak.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Samsung NX30

Review: Nikkor AF-S DX 18-55mm F3,5-F5,6 II