in ,

Plan je foto’s op Instagram

Janou Zoet

Je foto’s delen op Instagram is leuk, maar als je het regelmatig wil doen kost het ook veel tijd. Er is een manier om het jezelf makkelijker te maken: de app Latergramme. Janou Zoet bespreekt deze handige app.

Wil je alle ins en outs leren over Instagram? Bekijk dan onze Cursus Beginnen met Instagram

Iedereen die een beetje actief is op social media kent het probleem: sociaal actief zijn kost veel tijd! Het vooraf inplannen van posts kan je een hoop tijd besparen. Bekende apps als Tweetdeck (Twitter) en Buffer (Twitter, Facebook en LinkedIn) zijn al eerder ingesprongen op de behoefte om social media posts in te plannen. Heel handig, je hebt er even werk aan om de boel klaar te zetten en vervolgens hoef je niet meer na te denken over het plaatsen van je post. Dat doet de app namelijk voor je.

Wat kan social media voor jou als fotograaf betekenen? Lees deze driedelige cursus!

Voor de Instagrammers onder ons was het wat langer wachten, maar ook daarvoor zijn inmiddels allerlei mogelijkheden beschikbaar om foto’s van tevoren in te plannen. Met Latergramme bijvoorbeeld: een site en app waarmee je het posten van je foto’s eenvoudig kan inplannen op een dag en tijdstip naar keuze. Inclusief het onderschrift en eventuele hashtags.

Instagram posts managen

Net als bij andere social media geldt ook voor Instagram dat het veel tijd kan kosten als je het goed wil aanpakken. Denk niet alleen aan het posten van je eigen foto’s, maar ook andermans werk bekijken, liken, reageren op comments of zelf reageren op andere foto’s. Om in ieder geval het posten op Instagram wat makkelijker te maken, is het gebruik van Latergramme heel handig.

Het werkt simpel. Je logt in met Instagram of email. Via de app of internetpagina upload je de foto die je wil inplannen, voegt de tekst en hashtags toe (als je die in het onderschrift wil bijvoegen) en kiest een datum en tijdstip. In de web app sleep je de foto gewoon in de agenda naar het gewenste tijdstip. Als de foto via internet is ingepland, verschijnt hij automatisch ook in de app op je telefoon, dat synchroniseert met elkaar (en andersom). Via Latergramme is het ook mogelijk om te zoeken op hashtags en foto’s van anderen te reposten.

Let wel op, aangezien het niet mogelijk is om foto’s via een webbrowser op Instagram te posten, kan dat met Latergramme ook niet. Het daadwerkelijke posten gebeurt daardoor altijd via de app op je telefoon. Die is dus onmisbaar voor het gebruik van Latergramme!

Paar keer klikken, klaar

Hoe makkelijk het ook is, het inplannen van social media posts voelt soms wel een beetje onpersoonlijk. Je hoeft het ten slotte niet meer echt zelf te doen. Latergramme is wat dat betreft een mooie tussenweg, want de app plaatst de foto niet automatisch maar geeft jou een herinnering op het moment dat het tijd is voor je volgende post. Je bericht staat helemaal klaar zoals jij hem hebt ingepland en met een paar klikken heb je hem via Latergramme eenvoudig op je Instagram gezet.

Heb je twee Instagram accounts? Geen probleem, want met de gratis versie van de app kun je twee accounts toevoegen. Handig dus ook om niet telkens in- en uit te moeten loggen om te switchen. Ook het toevoegen van teamleden is een optie, voor als meerdere mensen de foto’s moeten kunnen inplannen.

De enige grote beperking van een gratis account is dat je maximaal 30 foto’s per maand mag inplannen. Als je een fanatieke Instagrammer bent, is dat waarschijnlijk wat weinig. Met een Premium account voor $16,- per maand, heb je met maximaal 250 foto’s per maand al een stuk meer mogelijkheden.

Zakelijk gebruik

Met Latergramme for business kun je bovendien een zakelijk account aanmaken (betaald) met extra mogelijkheden als het toevoegen van meer teamleden en het inplannen van een ongelimiteerd aantal foto’s.

Ben je een fan van het posten van Instagram video’s, dan is Latergramme niet geschikt voor jou. De app ondersteunt op dit moment namelijk nog geen video’s posts.

Latergramme is beschikbaar via de web app (www.latergra.me), en is als smartphone app gratis verkrijgbaar voor zowel iOS als Android toestellen.


Janou Zoet

Mijn naam is Janou Zoet. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelance fotograaf en content creator. Voor mijn fotografie- en video opdrachten gebruik ik een Canon EOS 5D Mark III, maar sta net zo graag met een smartphone in mijn handen. Keer op keer verbaas ik me weer over de kwaliteit van smartphone foto’s, het gemak van de camera’s en alle handige en creatieve bewerkingsapps die verkrijgbaar zijn. Wil je meer weten over smartphone fotografie, of ben je geïnteresseerd in een workshop? Neem dan een kijkje op mijn blog www.foonfoto.nl.


Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste camera-instellingen voor interieurfotografie

Aan de slag met Photoshop: zo doe je een lens- en perspectiefcorrectie