in

Pop-out foto’s maken14 oktober 2014, 13:29

Blogger Henk van Essen zocht een creatieve oplossing om storende elementen uit zijn foto’s te verwijderen. Hij maakt een Out Of Bound foto waarbij je onderwerp uit je foto ‘springt’.

Begin van mijn zomervakantie begon met regen. Deze bui duurde langer dan een dag. Een mooie gelegenheid om eens mijn foto’s te sorteren en kritisch te kijken wat nu werkelijk weg kan of niet. Er zijn foto’s waar je bij denkt: had deze tak, paal of andere storende elementen er maar niet in gezeten. Nu kun je natuurlijk de foto’s dusdanig bewerken dat de storende elementen weggepoetst zijn, maar je kan ook de foto eens op een andere manier gaan bekijken.

Vroeger maakte ik tijdens de kerst kaartjes waar de letters eruit kwamen. Dit wordt Pop Out genoemd. Zoek maar eens op Pop Out kaarten met Google en klik dan op afbeeldingen. Je ziet dan een grote hoeveelheid mooie kaarten. In de fotografie noemen ze dit O.O.B Out Of Bound letterlijke vertaling -buiten de baan – of -buiten de grenzen-. Typ maar eens Out of Bound in Google en klik dan op afbeeldingen, dan zie je een willekeur aan prachtige foto’s waar het onderwerp uit de foto komt.

Het lijkt dan net 3D Ik ga in deze blog uitleggen hoe nu zo een foto gemaakt of bewerkt kan worden.

Voor en na

Als eerste wordt er een foto gezocht waarbij je deze techniek goed kan toepassen. Open de foto in photoshop en bewerk deze indien noodzakelijk.Als eerste wordt er een foto gezocht waarbij je deze techniek goed kan toepassen. Open de foto in photoshop en bewerk deze indien noodzakelijk.

Aan de rechterzijde zie je het laagvenster staan met de bewuste foto genaamd achtergrond. Maak van de achtergrond <strong>twee kopieën </strong>door (Mac: cmd + j, Windows ctrl + j ) te klikken of naar  menu laag en laag dupliceren. Maak nog een nieuwe laag aan via <strong>Laag - Nieuw - Laag (Mac: shift + cmd + N)</strong> en noem deze bijvoorbeeld Frame.Aan de rechterzijde zie je het laagvenster staan met de bewuste foto genaamd achtergrond. Maak van de achtergrond twee kopieën door (Mac: cmd + j, Windows ctrl + j ) te klikken of naar menu laag en laag dupliceren. Maak nog een nieuwe laag aan via Laag – Nieuw – Laag (Mac: shift + cmd + N) en noem deze bijvoorbeeld Frame.

Verplaats de net aangemaakte laag (Frame), door je muis ingedrukt te houden en te slepen, onder de bovenste laag (Laag 1 kopiëren). Zie de linker afbeelding voor de juiste laagvolgorde.Verplaats de net aangemaakte laag (Frame), door je muis ingedrukt te houden en te slepen, onder de bovenste laag (Laag 1 kopiëren). Zie de linker afbeelding voor de juiste laagvolgorde.

Activeer de onderste laag (Achtergrond) door hier op te klikken. Stel je voorgrondkleur in op zwart en maak de onderste laag zwart via de toetsencombinatie <strong>alt (Windows) of cmd (Mac) + delete</strong>. Activeer de onderste laag (Achtergrond) door hier op te klikken. Stel je voorgrondkleur in op zwart en maak de onderste laag zwart via de toetsencombinatie alt (Windows) of cmd (Mac) + delete.

Maak de inhoud van de bovenste laag onzichtbaar door op het oogje te klikken. Het oogje verdwijnt nu uit het hokje. Je laag bestaat nog wel, maar de inhoud is niet zichtbaar.

Laag zichtbaarLaag onzichtbaar

Activeer de <strong>lege laag (Frame)</strong> en activeer het <strong>rechthoekig selectiekader</strong> gereedschap (rectangular marqee tool). Maak een selectie van het onderdeel dat je wil bewerken, in dit geval de vlinder. Activeer de lege laag (Frame) en activeer het rechthoekig selectiekader gereedschap (rectangular marqee tool). Maak een selectie van het onderdeel dat je wil bewerken, in dit geval de vlinder.

Ga dan naar <strong>Bewerken (Edit)</strong> in je menubalk en klik op <strong>omlijnen (stroke)</strong>. De <strong>breedte</strong> van je omlijning is bepaald door de grote van de foto. Speel daar een beetje mee totdat je de juiste dikte hebt bereikt en zet ook de <strong>kleur</strong> op wit. Vink <strong>binnen (inside)</strong> aan en klik op <strong>OK</strong>. Je ziet nu een wit kader.Ga dan naar Bewerken (Edit) in je menubalk en klik op omlijnen (stroke). De breedte van je omlijning is bepaald door de grote van de foto. Speel daar een beetje mee totdat je de juiste dikte hebt bereikt en zet ook de kleur op wit. Vink binnen (inside) aan en klik op OK. Je ziet nu een wit kader.

Deselecteer nu het kader via <strong>Selecteren - Deselecteren</strong> (Mac: CMD + D of Windows: Ctrl +D). Vanaf nu wordt de bewerking een stukje lastiger. Ga nu naar <strong>Bewerken (Edit) - Transformatie (Transform) - Perspectief (Perspective)</strong>. Klik op een van de onderste hoekpunten en probeer de juiste kader in te stellen. Als je tevreden bent druk je op enter.Deselecteer nu het kader via Selecteren – Deselecteren (Mac: CMD + D of Windows: Ctrl +D). Vanaf nu wordt de bewerking een stukje lastiger. Ga nu naar Bewerken (Edit) – Transformatie (Transform) – Perspectief (Perspective). Klik op een van de onderste hoekpunten en probeer de juiste kader in te stellen. Als je tevreden bent druk je op enter.

Ga vervolgens naar <strong>Bewerken (Edit) - Transformatie (Transform) - Vrije transformatie (Free transform)</strong>. Nu kun je het perspectief nog verder aanpassen, voornamelijk naar beneden.Ga vervolgens naar Bewerken (Edit) – Transformatie (Transform) – Vrije transformatie (Free transform). Nu kun je het perspectief nog verder aanpassen, voornamelijk naar beneden.

Nu selecteren we het witte frame. Dit doe je door cmd (Mac) of ctrl (Windows) in te drukken terwijl je op de miniatuurweergave van je laag klikt in het lagenpaneel. Draai de selectie om via cmd + Shift + I (Mac) of ctrl + shift + I (Windows). Maak een Snelmasker (Quickmasker) aan door op de Q-toets te drukken. Er verschijnt nu een rood kader.

Selecteer het witte kaderMaak een snelmasker aan via de Q-toets

Activeer het <strong>Emmertje</strong> uit de gereedschapslijst en klik dan <strong>buiten het rode kader</strong>. Je ziet dan dat buiten het rode kader geheel rood is.Activeer het Emmertje uit de gereedschapslijst en klik dan buiten het rode kader. Je ziet dan dat buiten het rode kader geheel rood is.

Druk weer op de <strong>Q-toets</strong> om naar een normale selectie te gaan. Activeer <strong>Laag 1</strong> (onder Frame) en maak dan een <strong>Laagmasker (Layer Mask)</strong> aan via <strong>Laag - Laagmasker - Selectie onthullen</strong>. Alles wat geselecteerd is, is nog zichtbaar. De rest er omheen niet, waardoor je nu de zwarte kleur van de laag Achtergrond ziet. Druk weer op de Q-toets om naar een normale selectie te gaan. Activeer Laag 1 (onder Frame) en maak dan een Laagmasker (Layer Mask) aan via Laag – Laagmasker – Selectie onthullen. Alles wat geselecteerd is, is nog zichtbaar. De rest er omheen niet, waardoor je nu de zwarte kleur van de laag Achtergrond ziet.

Kies voor het gereedschap <strong>Snelle Selectie</strong> en selecteer het plaatje wat je wilt bewerken. Als je teveel hebt geselecteerd kun je de selectie weghalen via de <strong>alt-toets</strong> en een <strong>muisklik</strong>.Kies voor het gereedschap Snelle Selectie en selecteer het plaatje wat je wilt bewerken. Als je teveel hebt geselecteerd kun je de selectie weghalen via de alt-toets en een muisklik.

Activeer het <strong>Gereedschap Straal verfijnen (refine radius tool)</strong>. Ga dan naar <strong>Rand verfijnen (Refine Edge)</strong>. Vink <strong>Slimme straal (smart radius)</strong> aan en speel wat met de instellingen terwijl je naar de foto kijkt. Eenmaal tevreden dan klik je op <strong>OK</strong>.Activeer het Gereedschap Straal verfijnen (refine radius tool). Ga dan naar Rand verfijnen (Refine Edge). Vink Slimme straal (smart radius) aan en speel wat met de instellingen terwijl je naar de foto kijkt. Eenmaal tevreden dan klik je op OK.

Voeg dan weer een <strong>laagmasker</strong> toe aan de bovenste laag (Laag 1 kopiëren).Voeg dan weer een laagmasker toe aan de bovenste laag (Laag 1 kopiëren).

Als laatste geven we een verloop aan de achtergrond. Activeer de <strong>laag Achtergrond</strong> in je lagenpaneel. Houd je muisknop ingedrukt terwijl je op het gereedschap <strong>Emmertje</strong> klikt. Er verschijnen nu meerdere opties en kies voor <strong>Verloop</strong>. In de bovenste menubalk zie je nu een verloop staan. Klik hierop en kies voor de desgewenste kleuren van je verloop. Maak nu je verloop door de <strong>shift-toets</strong> in te drukken, boven aan je scherm te klikken en deze beneden weer los te laten. Nu heeft je achtergrond je gekozen verloop.Als laatste geven we een verloop aan de achtergrond. Activeer de laag Achtergrond in je lagenpaneel. Houd je muisknop ingedrukt terwijl je op het gereedschap Emmertje klikt. Er verschijnen nu meerdere opties en kies voor Verloop. In de bovenste menubalk zie je nu een verloop staan. Klik hierop en kies voor de desgewenste kleuren van je verloop. Maak nu je verloop door de shift-toets in te drukken, boven aan je scherm te klikken en deze beneden weer los te laten. Nu heeft je achtergrond je gekozen verloop.

Je kunt op diverse manieren werken om het resultaat te krijgen wat je zelf wenst. In mijn volgende blok laat ik zien hoe deze techniek gerealiseerd kan worden in een gratis software GIMP. Veel succes en vooral plezier met het maken van creatieve foto’s tijdens regenachtige dagen.

Eindresultaat

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon D750

Fotograferen met de iPhone 6: wat moet je weten?