in

Prime lenzen deel 2: de 85mm


13 oktober 2018, 10:00

Lenzen zijn een heel belangrijk onderdeel van je eigen fotografie. Met een lens bepaal je voor een heel groot gedeelte je stijl en het idee van de foto. Fotograaf Tino van Dam laat in deze blogserie met vier delen zien welke prime lenzen (vast brandpunt) hij vaak gebruikt en waarom. In de vorige aflevering de 50mm, dit keer de 85mm 1: 1.8 D, een oude getrouwe prime lens die hij vaak op de body schroeft.

De ideale portretlens

Een 85mm wordt gezien als de ideale portretlens. De verhoudingen blijven uiterst reëel. Je krijgt geen rare vertekeningen in je beeld. De afstand tussen het model en de fotograaf is ook prettig. Als je met een zoomlens van tussen de 24 en 70 mm een portret van iemand maakt, ervaart het model dat als erg dichtbij en dat is niet prettig. Zo’n knots van een lens voor je neus en dan ontspannen kijken, is best lastig. Met 85 mm op een fullframe body is de werkafstand tussen model en fotograaf prima. Je staat niet dicht op elkaar, er zit gemiddeld een meter of twee drie tussen de fotograaf en het model.

Een 85mm lens is doorgaans compact en niet zwaar. Fijn om mee te werken.

‘Business lens’

In mijn rijtje van prime lenzen is dit de lens die ik vooral zakelijk veel gebruik. Vaak vragen mensen mij een foto te maken voor hun profielfoto op Linkedinn etc. Een portretfoto van hoofd tot schouders/borst voldoet. Zo gebruikte ik de lens om hele sportverenigingen te fotograferen voor een marketing actie van supermarktketen Hoogvliet. Ik heb honderden sportmensen gefotografeerd. Als je dus van dit soort shoots doet, moet je op de kwaliteit van zo’n lens kunnen vertrouwen. Elke foto die ik met deze lens schiet, is haarscherp.

Naast het massawerk wat ik hierboven beschreef, heb ik de lens ook nodig voor serieus PR werk. Voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 vroeg lijsttrekker Andy Kooy mij een portretfoto van hem te maken. Zo’n foto staat dan in elke krant en langs elke belangrijke invalsweg van de desbetreffende gemeente. Dat moet een goede foto zijn, haarscherp want ze worden vaak groot afgedrukt.

Onder de prime lenzen is deze lens dan ook de lens die mij het meeste geld oplevert, ik schiet er veel opdrachten mee vandaar dat ik deze lens zie als een ‘business lens’.

‘Good old boy’

Ik ben in mijn archieven op zoek gegaan naar één van de eerste portretten die ik met deze lens heb gemaakt. Ik stuitte op een fotoserie uit 2007 waar ik mijn broers en mijn vader heb geportretteerd in zwart wit. Het is dus een ‘good old boy’. De investering destijds in een relatief dure prime blijkt zijn geld meer dan waard te zijn. Het bewijst maar weer dat het investeren in goede lenzen nooit verkeerd is. Je hebt er heel je fotoleven plezier van. De kwaliteit blijft uitstekend. Waar je wel op moet letten is dat je je diafragma altijd op de lens op F22 moet zetten. Op je body bepaal je het diafragma. Staat je diafragmaring op je lens bijvoorbeeld op F8, dan krijg je op je body de foutmelding ‘fee’ te zien.


Links een zelfportret uit 2007 met F/1.8 en rechts een zelfportret uit 2010 met F16

De huidige versie van de lens is de 1.8 G AF met een Silent Wave Motor. De lens stelt sneller en geruislozer scherp en is weersbestendig. De lens kost om en nabij de € 550,-. Refurbished is de 1.8 D ook nog steeds te koop voor € 278,-

‘Must have’

Ik heb nog geen seconde spijt gehad van de aanschaf van deze prime. Het resultaat tovert elke keer weer een glimlach op mijn gezicht. Als je echt verder wil in de portretfotografie, is de 85mm een ‘must have’.

Volgende keer bespreek ik de 35mm prime.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

10 tips voor landschapsfotografie in zwart-wit

Even geen inspiratie om te gaan fotograferen? Hier 6 creatieve ideeën!