in

Quickstart: Beeldbewerken met Snapseed


21 mei 2016, 10:00

Beeldbewerking kan nu ook onderweg, met Snapseed van Google. Het mooie aan deze krachtige gratis app is dat hij zijn roots heeft in de grote professionele filtermakers zoals Nik Software. Geen wonder dat je met enkele simpele vingerbewegingen prachtige effecten neerzet.

Voor en na


Originele foto: jennekeb

1 Basiscorrecties

Nadat je de foto hebt geopend, tik je rechts beneden op de knop met het potloodje. Van daaruit kom je bij de Tools en de Filters. Om de compositie interessanter te maken, gebruik je de opdracht Bijsnijden. Er verschijnt een raster waarmee je de foto volgens de regel van derden kunt uitsnijden. Onder de knop Indeling zit een selectie voorinstellingen om de foto volgens standaardmaten te croppen. Bevestig de aanpassing. Gebruik Afstellen om de kleur en helderheid te optimaliseren. In het begin zie je de mogelijkheden niet. Pas wanneer je verticaal over de afbeelding sleept, verschijnt het menu. Je hebt de keus uit Helderheid, Sfeer, Contrast, Verzadiging, Schaduw, Hooglichten en Warmte. In dit geval willen we het contrast aanpakken. Selecteerde opdracht en sleep naar rechts om het algemeen contrast te verhogen en naar links voor minder contrast.

Het raster helpt je om de regel van derden toe te passen.

2 Lokale correcties

Om plaatselijk verbeteringen aan te brengen, gebruikt de app de U Point-technologie. Je opent daarvoor de functie Selectief. Vervolgens tik je op de knop met het plusteken en plaatst een correctiepunt op de zone die je wilt bewerken. Met een knijpbeweging selecteer je het gebied dat je wilt aanpassen. Die zone wordt weergegeven met een rode overlay. Veeg daarna verticaal onder het correctiepunt en kies een optie Helderheid, Contrast of Verzadiging. Kies je de eerste dan kun je de helderheid verhogen door naar rechts te slepen. Sleep naar links om de helderheid van de selectie te verlagen. Om op een andere zone het contrast te versterken, plaats je een nieuw correctiepunt en herhaal je de vorige stappen. Op die manier kun je elke zone op een andere manier finetunen.

Hier hebben we vier plaatselijke correcties toegepast.

3 Filters

Het pronkstuk is de collectie Filters die je probleemloos over elkaar mag aanbrengen. Met het filter Drama creëer je een dramatische stijl, van erg subtiel tot artistiek. Tik op de knop Voorinstellingen om een filterstijl te selecteren. Weer sleep je horizontaal om de filtersterkte te veranderen. Een prachtfilter is Grunge dat belichting, kleur en textuur combineert. Snapseed heeft maar liefst 1500 genummerde kleurtoonvarianten. Dankzij het nummer kun je een favoriet effect opnieuw toepassen op andere foto’s. Om een keuze te maken uit dit gamma veeg je naar links of rechts; je ziet het effect onmiddellijk op de foto. Bovendien bepaal je aan de hand van een blauw punt waar het lichtste punt moet komen en met een knijpbeweging regel je de overgang tussen licht en donker. Ten slotte is er het vak Textuur. Kies een uit de vijf texturen die voor de typische grunge-ondergrond zorgen.

Sleep het punt naar waar de foto het helderst moet zijn.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: haarscherpe kinderfoto’s

Fotodokter: compositie bij straatfotografie