in

Reizen met je camera: Wat moet je meenemen7 juli 2014, 15:00

Je hoeft geen National Geographic fotograaf te zijn om je digitale camera mee te nemen op reis. Maar wat voor accessoires heb je nodig om de beste foto’s te maken en ze veilig te bewaren?

We hebben een lijst met spullen samengesteld die ontworpen zijn voor reizende fotografen. Je hoeft niet alles in de lijst mee te nemen, tenzij je een echte Nat Geo pro bent, maar je kunt hem gebruiken om alle benodigdheden te vinden die bij jou passen.

Stop hem in een degelijke tas

Hoe draag je je digitale camera? Als je hem nog altijd in een rugzak propt die ontworpen is voor schoolboeken, of als je helemaal geen bescherming gebruikt, overweeg dan een nieuwe aankoop. Geen enkele tas is perfect voor alle combinaties spullen, daarom zul je er ruwweg een miljoen verschillende tegenkomen in camerawinkels en online; maar je kunt het aanbod beperken door naar een stijl tas te zoeken die het beste bij je levensstijl en apparatuur past (een rugtas versus een handtas, bijvoorbeeld). Kijk naar een tas met een dikke voering en aparte vakken voor lenzen en andere accessoires die je mee wilt nemen. Sommige cameratassen hebben ook ruimte voor elektronische apparatuur zoals een iPad of laptop.

Houd de regen buiten

Wanneer je je camera mee naar buiten neemt is er een kans op regen – en een aantal zeldzame uitzonderingen daargelaten zijn camera’s niet ontworpen om te gedijen in vochtige omgevingen. Neem op zijn minst een wegwerp regenhoes zoals de Op/Tech USA Rainsleeve (twee voor 5 euro) mee om je camera en lenzen tegen onverwachte buien te beschermen – je kunt het zelfs gebruiken om in de regen foto’s met je smartphone te maken.

Neem reserves mee

Hoe langer je van huis weg bent, hoe groter de kans dat je iets nuttigs tekort komt, zoals batterijen of snacks. Het is een goed idee om twee volledig opgeladen batterijen mee te nemen wanneer je weggaat – één in je camera en een reservebatterij in je cameratas – plus een oplader als je langer dan één dag wegblijft. En aangezien geheugenkaarten tegenwoordig spotgoedkoop zijn is het handig om er een stuk of twee bij je te hebben. Vertrouw niet op één enkele kaart, want als hij kapot gaat heb je een probleem.

Gebruik je telefoon om foto’s te delen

We zijn al lange tijd fan van de Eye-Fi card; het is een gewone Wi-Fi geheugenkaart voor je camera, maar hij gebruikt ook Wi-Fi om foto’s draadloos naar je PC te uploaden. Wanneer je onderweg bent heb je misschien iets aan de nieuwe Eye-Fi Mobi (vanaf 35 euro voor 8GB), die ontworpen is om foto’s van je camera naar je telefoon te versturen en automatisch naar de dienst van je keuze te uploaden.

Neem een betere flitser mee

heb je een flitser nodig om licht aan een foto toe te voegen? De Lightscoop (voor digitale SLR’s) of de Lightscoop Jr (voor compact camera’s) weerkaatst en verspreidt het licht van de ingebouwde flitser – en neemt vrijwel geen ruimte in beslag in je cameratas. Beide producten kosten minder dan 15 euro.

Stabiliseer je camera

Foto’s nemen vanaf een gestabiliseerd onderstel levert bijna altijd betere foto’s op, maar statieven zijn groot en onhandig, dus misschien wil je er liever geen meenemen. Voor een lichtgewicht, compact, en ongebruikelijk alternatief, probeer de Joby GorillaPod (het Original model kost 15 euro; de chicste van de andere vijf kost 75 euro). Of probeer The Pod (beschikbaar in verschillende formaten met een prijs tussen de 5 en de 30 euro), wat in principe een zitzak met een statiefmontering is.

Overweeg een laptop en camera mee te nemen

Als je langer dan een dag of twee van huis bent en je foto’s wilt beschermen, dan is een laptop je eerste verdedigingslinie. Neem je laptop met de juiste geheugenkaartlezer of USB-kabel mee, en je kunt elke avond voor de veiligheid je foto’s van de camera naar je laptop kopiëren. Je kunt ze ook bewerken. Een andere optie is je foto’s op te slaan op een iPad, wat kan als je voor zo’n 20 euro de Camera Connection Kit aanschaft.

Maak een back-up

Tot slot, overweeg een externe harde schijf mee te nemen. De beslissing hangt af van hoe neurotisch je bent betreffende het beschermen en back-uppen van je foto’s. Een kleine harde schijf zoals de Seagate Slim Portable Drive kost minder dan 80 euro, heeft een capaciteit van 500GB, en kan zonder externe stroomvoorziening verbonden worden.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com, geschreven door Dave Johnson (@davejoh). Het artikel wordt door Zoom.nl gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To’s, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips: Natuur fotograferen in de maand juli

Tips voor fotograferen in Namibië