in

Review: Aputure tussenring6 februari 2014, 15:41

Werken met tussenringen is een eenvoudige en goedkope manier om kennis te maken met macrofotografie. Zeker als je nog niet zeker weet of macro jouw tak van fotografie is.

Deze Aputure Macro Tube Set is zo’n tussenringset voor Canon EF en EF-S objectieven (voor € 70 meer heb je een set voor Nikon). Deze set bestaat uit drie tussenringen van 13, 21 en 31 mm. Deze ringen zijn weinig meer dan een verlengstuk van je objectief. Je zet een, twee of drie ringen tegelijkertijd tussen je objectief en je body. In de tussenringen zit geen glas, je kunt er gewoon je vinger doorheen steken. Glas is ook niet nodig, want het idee van de tussenring is gebaseerd op het principe dat hoe groter de afstand tussen objectief en sensor is, des te korter de minimale scherpstelafstand wordt. Daarmee verhoog je de vergrotingsfactor. Door je lens te verlengen, kun je je onderwerp dus dichter bij je lens plaatsen. Nadeel is wel dat je niet meer ver weg kunt scherpstellen. Door de elektrische pinnen kun je nog steeds vertrouwen op je belichting, TTL en autofocus.

Winst

Wij testten de ringenset met de EF 50mm F 1,8 II. Deze heeft een minimale scherpstelafstand van 45 cm (zonder tussenringen). Deze kun je verkorten tot 24,2 cm met de 13 mm ring tot 20,6 cm met alle drie de tussenringen gemonteerd. Zo’n tweemaal dichterbij dus. Ook de vergroting neemt toe. De 50 mm heeft normaal gesproken een vergroting van 0,15x. Met de 13 mm tussenring ontstaat een vergroting van 0,41x en met alle ringen gemonteerd zelfs 1,45x. Dat is dus meer dan een 1:1 macro-objectief.

Na een hoop gereken gaan we aan de slag. In huis zoeken we naar alles wat onder onze macroscoop eventueel een verrassend resultaat kan geven. Een postzegel, sporen van een varen, een druif en wat peperbolletjes. We zien structuren die je met het blote oog niet ziet en de kwaliteit is meer dan acceptabel. Deze van kwalitatief materiaal gemaakte tussenringset is zeker een goede aanschaf voor de beginnende macrofotograaf.

Peperbolletjes

Meer informatie:

Naam: Aputure AC-MC Macro Tube Set Canon EF/EF-S
Prijs: € 99,-
Verkrijgbaar via: www.folux.nl
Meer informatie: www.aputure.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Uitgewaaierde zonnestralen

Tips: Natuur fotograferen in de maand februari