in

Review: Canon 55-250mm F4-5.6


19 november 2013, 10:54

De onlangs geïntroduceerde Canon 70D body stelt nieuwe eisen aan de objectieven die je op je camera klikt.

Canons nieuwe telezoom

Vooral als je vaak video wilt schieten, is het belangrijk om de mogelijkheden van je oude objectieven eens goed tegen het licht te houden. Als je de erg makkelijk te gebruiken autofocus filmfunctie van de nieuwe Canon EOS 70D body graag wilt gebruiken, is het fijn om objectieven in te zetten met een stille autofocusmotor. Zodat je het scherpstellen tijdens je video opnames minder snel hoort. Net zo belangrijk is de soepelheid waarmee het objectief scherp stelt. Vroeger telde bij objectieven vooral de snelheid van het focussen. Daardoor ‘vloog’ het objectief als een soort raket naar het juiste scherpstelpunt. In een STM-objectief gaat de stappenmotor echt in stapjes naar het juiste punt, zodat video opnames vooral vloeiender worden.

Lensgroepen

Dit objectief vervangt de Canon 55-250 IS II versie, die de fabrikant eerder maakte en die weleens als duo-kitlens met een 18-55 mm als aantrekkelijke package deal werd aangeboden. Deze nieuwe versie heeft naast een andere autofocusmotor en een verbeterde optische beeldstabilisatie ook nieuwe lensgroepen. Daardoor draait onder meer de frontlens niet meer mee zoals bij de voorganger. Dat is erg fijn als je een polarisatiefilter gebruikt bij je opnames.

Budget

De Canon 55-250mm F4-5,6 is een typische budgetlens. Hij is gemaakt van plastic, ook de lensvatting. En daardoor met 375 gram erg licht voor zo’n flinke telezoom. Een groot voordeel voor wie veel met body en objectief rondloopt. Een zonnekap ontbreekt helaas standaard in de doos. Jammer, want die beschermt je frontlens tegen krassen en je opnames tegen lensflare. Gelukkig kun je de ET-63 zonnekap voor weinig geld wel bijbestellen.

Diafragma

Het zevenbladige diafragma levert niet de mooie ronde bokeh-onscherpte op die je van de wat duurdere Canon-objectieven gewend bent. De vertekening van dit objectief is in de uiterste standen van het zoomgebied zichtbaar, maar is nergens in het hele bereik een storende factor voor deze prijsklasse. Chromatische abberatie is wel aanwezig en vooral in de hoeken van het beeld bij hoge contrasten soms prominent te zien. Vignettering is bij vooral bij volle opening bij 55 mm aanwezig, maar één stop diafragmeren heft dit probleem al op. Datzelfde geldt overigens voor de scherpte van de testopnames. Bij volle opening geeft het centrum over het hele zoombereik een voor deze prijsklasse goede scherpte. De hoeken van het beeld zijn bij volle opening wat wollig, maar dat verdwijnt bij twee stoppen diafragmeren helemaal.

Kitlens

Onderaan de streep presteert deze nieuwe Canon 55-250mm IS STM gezien de relatief lage aanschafprijs erg goed. Hij is daardoor een uitstekende aanvulling op de Canon18-55 IS STM kitlens die misschien al in je cameratas zit.

Plus- en minpunten
stille en soepele AF
groot zoombereik
optische beeldstabilisatie
licht van gewicht
aantrekkelijk geprijsd
geen meegeleverde zonnekap
plastic lensvatting
7 diafragmalamellen

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,0

Specificaties

  ModelCanon EF-S 55-250 F4-5.6 IS STM
  Prijs€ 315,-
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103
  Brandspuntafstand55-250mm (88-400 mm omgerekend naar 35mm)
  LichtsterkteF 4,0 – F 5,6
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie15 elementen in 12 groepen, waarvan 1 UD-lenselement
  Maximale reproductiemaatstaf0,29
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 85 cm tot oneindig
  Filtermaat58 mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenCanon
  Gewicht/ Afmetingen objectief375 gram/7,0×11,1 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Pentax Q7

Grijsverloopfilters van 84.5mm