in

Review: Canon EF 24-70mm F 2,8L II USM27 november 2012, 10:15

Maar liefst tien jaar wachten was het op versie II van de Canon 24-70 mm. Het objectief kreeg geen optische beeldstabilisatie. Wel mag je qua optische resultaten spreken van een volwaardige upgrade.

Lang verwacht

Een 24-70 mm F2,8 zoom is standaardgereedschap. Bijna iedere fotojournalist heeft deze in z’n cameratas. Je bent immers dankzij het zoombereik erg flexibel en je foto’s zijn loeischerp. Bovendien kun je door de hoge lichtsterkte ook met slecht licht fotograferen. De populaire voorganger van het Canon-objectief stamt nog deels uit het analoge tijdperk en draait al een jaar of tien mee. Iedereen hoopte op een optisch gestabiliseerde vervanger, zodat fotojournalisten ook bij héél erg weinig licht zonder hoge isowaarden nog scherpe opnamen konden maken. Die optische beeldstabilisatie haalde de tekentafel niet. Het objectief kreeg wel een heel andere opbouw dan de voorganger waardoor de optische resultaten geen update, maar een volwaardige upgrade kregen. De scherpte was in het midden van het beeld al goed, maar de randen van je opnamen zijn bij de nieuwe versie ook bij volle opening een stuk gedetailleerder. Wat bij twee stoppen diafragmeren zoals verwacht nog beter wordt. De vignettering krijgt door de nieuwe constructie minder kans dan bij de oude 24-70 mm. Ook de chromatische abberatie is wat minder aanwezig bij deze versie, zowel in de 24- als de 70 mm-stand. De tonvormige vertekening in de groothoekstand is wel aanwezig, wat het objectief minder geschikt maakt voor architectuurfotografie. De autofocus is erg snel en doeltreffend.

Kleiner

Deze versie II van de Canon 24-70 mm is lichter en kleiner dan de voorganger. De filtermaat groeide van 77 naar 82 mm. Dat maakt het misschien noodzakelijk om een nieuwe set filters aan te schaffen, wat vanwege het grote formaat best prijzig kan zijn. Opvallend was Canons keuze om vanwege de nieuwe zoomconstructie een korte zonnekap mee te leveren. Eigenlijk geeft die nieuwe korte zonnekap alleen in de groothoekstand effectieve bescherming tegen ongewenst binnenvallend zonlicht. Er is één heel belangrijk minpunt aan dit objectief: de nieuwe prijs. De oude versie was te koop voor € 1.450,-. De nieuwe versie gaat in eerste instantie voor maar liefst € 1.100,- méér over de toonbank! Al zal die prijs met de tijd absoluut gaan dalen.

Plus- en minpunten
lichtsterk zoomobjectief
beeldkwaliteit
snelle AF
opbergtas
korte zonnekap
vertekening in 24 mm bij fullframe body
grote filtermaat
heel stevige introductieprijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,4

Specificaties

  ModelCanon EF 24-70 mm F2,8L II USM
  Prijs€ 2.579,-
  LeverancierCanon, tel. 0900-2022915, www.canon.nl
  Brandspuntafstand24-70 mm
  LichtsterkteF2,8 – F22
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie18 elementen in 13 groepen, 1 super ud en 2 ud-lenselementen
  Maximale reproductiemaatstaf0,21
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 38 cm tot oneindig
  Filtermaat82 mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe en aps-c
  BeschikbarevattingenCanon
  Gewicht/ Afmetingen objectief805 gram/8,8×11,3 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: monochroom fotograferen in raw

Fotodokter: Objectieven