in

Review: Canon EF 35mm F2


8 oktober 2013, 15:03

De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Daarom is investeren in goed glaswerk altijd een goed idee.

Heldere weidse blik

Vooral als je nu als hele enthousiaste Zoomer met een aps-c body fotografeert, en zo nu en dan wel heel verlekkerd naar de high-res Full Frame body’s kijkt. Die grote beeldsensoren zullen ieder jaar weer goedkoper worden waardoor die body’s straks erg betaalbaar zullen zijn. Je kunt er voor kiezen om slim vooruit te kijken en nu al full frame kwaliteitsobjectieven te kopen. Dan hoef je straks als je overstapt naar full frame niet al je glaswerk in te ruilen. En profiteer je nu toch al van haarscherpe opnames.

De nieuwe Canon EF 35mm F2 IS USM is een objectief dat je heel goed op zowel een FF als een crop camera kunt gebruiken. Als 35mm objectief op een FF body is het een hele mooie gematigde lichtsterke groothoek die vooral bij straatfotografie, journalistiek, architectuur en landschappen tot zijn recht komt. Als je hem op een APS-C body klikt is de beeldhoek vergelijkbaar met een 56mm objectief waardoor het opeens een redelijk lichtsterk standaardobjectief wordt.

Stil

Dit objectief vervangt de oude Canon 35mm F2 uit het jaar 1990 dat vooral opviel door de lawaaiige autofocus. Het vernieuwde objectief heeft naast een compleet nieuw optisch ontwerp ook vooral een moderne stille autofocusmotor, vandaar de typeaanduiding USM in de naam. Net zo fijn is de optische beeldstabilisatie waarmee je tot vier stoppen langer uit de hand kunt fotograferen zonder bewogen en dus onscherpe opnames te krijgen. Vooral bij straatfotografie is dat een groot voordeel. Zelfs zijn veel duurdere professionele broertje, de Canon 35mm F1,4 L variant, heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie.

Iedereen die graag snapshots op straat schiet weet hoe essentieel een stille en snelle autofocus is. Het moment pakken voordat het voorbij is, daar gaat het immers om. En je onderwerp niet verstoord naar die fotograaf met die lawaaiige AF motor laten kijken vlak voordat je afdrukt. De nieuwe 35mm F2 IS USM laat hier geen steken vallen. We waren ook erg benieuwd hoe het nieuwe objectief presteerde met de nieuwe spiksplinternieuwe en erg makkelijk werkende AF filmmode van de Canon EOS 70D. Ook hier presteerde de AF van de nieuwe 35mm snel, accuraat en stil, ook tijdens slechter licht situaties.

Optisch presteert het objectief bij volle opening goed. De scherpte in het midden van het beeld was bij F2,0 erg goed, terwijl de randen van het beeld wat achterbleven. Met twee stoppen diafragmeren presteerde het objectief van hoek tot hoek gewoon uitstekend. De vignetering bij open diafragma was duidelijk aanwezig. Ook hier verdween bij twee a drie stoppen diafragmeren dit donker worden van de randen van het beeld vrijwel geheel. Bij de introductie van het objectief was de adviesprijs erg fors, op dit moment is deze nieuwe 35mm een stuk aantrekkelijker geprijsd. Een tegenvaller vinden wij dat Canon niet standaard een zonnekap meelevert, maar als optie bestelbaar aanbiedt. In deze prijsklasse hoort een zonnekap gewoon in de doos te zitten.

Plus- en minpunten
Lichtsterk
Snelle en stille AF
Optische beeldstabilisatie
Metalen lensmount
Geen meegeleverde zonnekap

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7.9

Specificaties

  ModelCanon EF 35mm F2 IS USM
  Prijs€ 549,-
  LeverancierCanon, Tel: 020-7219103
  Brandspuntafstand35 mm, geen optische zoom Beeldhoek bij APS-C gebruik: 56 mm
  LichtsterkteF2,0
  Aantal diafragmalamellen8
  Objectiefconstructie10 elementen in 8 groepen. Waarvan 1 asferisch lenselement
  Maximale reproductiemaatstaf0,24
  Optische beeldstabilisatieJa
  ScherpstellenHandmatig en autofocus, 24 cm tot oneindig
  Filtermaat67 mm
  Gemaakt voor sensorformaatFF, APS-C
  BeschikbarevattingenCanon
  Gewicht/ Afmetingen objectief335 gram/7,7×6,2 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het onbekende genre: Luchtfotografie

Fotodokter: Afdrukken