in

Review: Canon EF-M 28 mm f/3.5 Macro IS STM


2 augustus 2016, 10:00

De Canon EF-M 28 mm is het zesde objectief van Canon voor de M-systeemcamera serie, die inmiddels alweer vier jaar oud is. Een vederlichte standaardlens met macrofunctie en ingebouwde ledverlichting.

Was de oer M-body een beetje een teleurstelling, opvolger M3 had een betere autofocus en meer instelmogelijkheden. Voor de grote groep kopers was het een beetje wachten op compacte en lichtsterke M-objectieven. Canon wees uiteraard op het enorme arsenaal reflexobjectieven die je via een adapter kon aansluiten. Helemaal waar als je al een mooie collectie Canon-glaswerk in je fototas hebt zitten. Maar een compacte body als de M3 vraagt natuurlijk om klein en lichtsterk glaswerk om klein en handzaam te blijven.

De 28mm macro is met F 3,5 niet bijster lichtsterk, maar is met de 1,6 verlengingsfactor en een beeldhoek van omgerekend 44 mm wel een redelijk compacte en met 130 gram een vederlichte standaardlens. De macrofunctie van het objectief is uiteraard, ondanks dat de brandpuntafstand wat kort is, de absolute aantrekkingskracht van dit objectief. Met een vergrotingsfactor van 1,2 kun je zonder problemen alledaagse dingen beeldvullend fotograferen zonder tussenring.

Licht!

Canon bedacht nog een baanbrekend idee om dit macro-objectief universeler inzetbaar te maken: ingebouwde verlichting. Echte macro-enthousiasten gebruiken speciale macro- ringflitsers rond het frontglas. Deze Canon EF-M 28 mm f/3.5 Macro IS STM heeft twee ingebouwde Macro Lite ledlampjes om het onderwerp extra te verlichten. Omdat je ze links en rechts onafhankelijk van elkaar kunt aanzetten en ook de intensiteit van het licht in twee standen kunt zetten, heb je zes verschillende standen. Licht van één kant geeft je opnames meer diepte, met beide lichtbronnen aan krijg een gelijkmatig verlichte opname. Omdat het ledlampen zijn en geen flitsers, zul je toch vaak een tafelstatiefje moeten pakken om ook met lage iso-waardes nog met kleine diafragma’s te kunnen schieten.

Het objectief is voorzien van een optische beeldstabilisatie die je 3,5 stops bewegingsonscherpte winst oplevert. Ook meegeleverd is een zonnekapje dat de ledlampen beschermt als je die niet gebruikt en waarop je ook 43 mm-filters kunt schroeven. De STM-scherpstelmotor is redelijk snel, maar vooral geluidloos. Iets wat filmers en straatfotografen zullen waarderen.
Met een UD en twee asferische lenselementen levert het lichte objectief voor deze prijsklasse goede prestaties. De scherpte in het centrum is goed, terwijl de hoeken nauwelijks achterblijven. Tot slot is de achtergrondonscherpte, ondanks dat er maar zeven diafragmalamellen worden gebruikt, plezierig.

Plus- en minpunten
Canons eerste macro-objectief voor M-body’s
optische beeldstabilisatie
ingebouwde ledverlichting
licht van gewicht
hoeveelheid ledlicht beperkt
erg korte zonnekap

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelCanon EF-M 28 mm f/3.5 Macro IS STM
  Prijs€ 379,-
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103
  Brandspuntafstand28 mm, geen optische zoom, 44 mm (omgerekend als bij fullframe gebruik)
  LichtsterkteF 3,5
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie11 elementen in 10 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf1,2
  Optische beeldstabilisatieJa
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 9 cm tot oneindig
  Filtermaat43 mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenCanon EF-M
  Gewicht/ Afmetingen objectief130 gram/8,6×4,5 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vijf ideale Canon budgetlenzen onder de €250 euro

Grizzlyberen fotograferen in YellowStone National Park