in

Review: Canon EF-M 55-200mm F4.5-6.3 IS STM


2 september 2014, 10:00

Het Canon EOS-M systeemcamera systeem was met drie objectieven niet echt ruim bemeten. Met deze 55-200 mm kun je eindelijk met je EOS M ook in het telegebied flink zoomen.

Canon was een van de laatste grote merken die zich op de systeemcameramarkt stortte. Bij de introductie twee jaar geleden kondigde de fabrikant een 18-55 standaardzoom en een 22 pancake objectief aan. Een jaar later kwam daar nog een 11-22 groothoekzoom bij. Pas twee jaar later verschijnt eindelijk de lang verwachte telezoom: de EF-M 55-200mm F4.5-6.3 IS STM

Keuze

Nu was de nood bij Canon niet zo heel erg groot. Je kon immers al met behulp van een M-adapter alle bestaande Canon EF en EF-S objectieven op de systeemcamera klikken. Maar die objectieven hadden natuurlijk niet dat kleine formaat dat de EOS M body zo aantrekkelijk maakt. Nu zullen objectieven voor het EOS M formaat nooit superklein worden, de basis van het systeem is immers een aps-c formaat sensor. Maar met ruim acht centimeter in opgeborgen toestand is er een mooie balans gevonden tussen zoombereik en compactheid.

Fluisterstil

Het objectief is fluisterstil, en dat is een ander compliment waard. Waar vroeger optische beeldstabilisatie en scherpstelmotor flink kabaal maakten, doet hier alles intern bijna geruisloos zijn werk. Dat is fijn als je fotografeert, maar vooral als je filmt. Overigens kun je altijd de scherpstelling handmatig aanpassen door aan de manuele focusring te draaien. De optische beeldstabilisatie gaat bewegingsonscherpte van je camera tegen en het maakt tijdens het filmen in het telegebruik je camerabewegingen erg rustig om naar te kijken.

Lichtsterk

Het objectief is niet echt lichtsterk. En dat is vooral in het 200 mm telebereik met een diafragma van F 6,3 wel een minpuntje. Natuurlijk heb je niet zoals bij een reflex last van een donkere zoeker. Maar de camera zal wel eerder een hoge iso-waarde gaan inzetten om scherpe opnames te blijven maken.

AF-systeem

De snelheid van het AF-systeem is niet heel hoog, maar dat heeft vooral te maken met het EOS M autofocussysteem dat geen snelheidsmonster is. Dat zou met een upgrade van het M-systeem, misschien met een nieuwe Dual Pixel AF sensor, wel eens rigoureus kunnen veranderen.

Scherpte

Bij 55 mm blijft de scherpte aan de randen wat achter, dat is gebruikelijk voor een telezoom in deze prijsklasse. In de telestand is er een lichte kussenvormige vertekening te zien. Over het algemeen presteert dit objectief qua contrast en scherpte voor een objectief in deze prijsklasse meer dan behoorlijk.

Plus- en minpunten
eerste EOS M telezoom van Canon
stille optische beeldstabilisatie
stille STM autofocusmotor
geen zonnekap meegeleverd
niet erg lichtsterk

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,5

Specificaties

  ModelCanon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
  Prijs€309,-
  LeverancierCanon, tel 020-7219103, www.canon.nl
  Brandspuntafstand55-200 mm; omgerekend naar fullframe: 88-320 mm
  LichtsterkteF 4,5-F 6,3
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie17 elementen in 11 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,21
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Filtermaat52mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenCanon EF-M
  Gewicht/ Afmetingen objectief260 gram/6,0×8,6 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Bouw je eigen studio

8 actiecamera’s getest | ACTIONCAMTEST