in

Review: Canon EF-S 55-250 mm


17 januari 2012, 09:25

Canon biedt naast de standaardkit nog een andere kit aan met naast het 18-55 mm objectief ook het tele zoomobjectief EF-S 55-250 mm. Een aantrekkelijke keus vanwege de lage prijs.

Voor ongeveer 200 euro méér stop je naast je standaard zoomlens ook de Canon EF-S 55-250 mm F 4-5,6 IS II in je cameratas. Dit flinke tele zoomobjectief heeft omgerekend naar kleinbeeld een beeldhoek die vergelijkbaar is met een 88 tot 400 mm objectief. Heel bruikbaar dus voor bijvoorbeeld portret-, sport- en natuurfotografie. Het objectief is niet erg lichtsterk, we verwachten niet anders, gelet op de prijs. Gelukkig heeft het wel optische beeldstabilisatie, zodat je er volgens Canon tot vier stoppen langer mee uit de hand kunt fotograferen. Wij kwamen in de praktijk uit op twee tot drie stoppen, maar ook die kunnen net het verschil maken voor een haarscherpe opname.

Scherpte

De scherpte is voor een objectief in deze prijsklasse dik in orde. Over de hele zoomrange presteert het objectief goed, al is het contrast in het uiterste telebereik wat minder. Daardoor krijg je dat gebied minder krachtige foto´s. In de nabewerking kun je dat redelijk gemakkelijk verhelpen. Dankzij het UD-glaselement scoort het objectief voor deze prijsklasse opvallend goed voor chromatische aberratie – de onnatuurlijke paarsblauwe randen bij hoge contrasten. Helaas zijn de prestaties bij open diafragma’s wat minder op het gebied van vignettering. Daardoor zijn de randen bij grote diafragma openingen wat donkerder dan het midden van het beeld. Een beetje diafragmeren verhelpt dit probleem meteen. De constructie is, wederom gelet op de prijs, degelijk te noemen. Ondanks veel kunststof onderdelen geeft het objectief nergens een ‘plastic’ gevoel. Licht wegen en ondanks dat toch stevig aanvoelen is vooral op langere reizen een groot pluspunt. De autofocus van het objectief is niet bijster snel, aan de luidruchtige kant en zoekt wat naar het juiste scherpstelpunt bij moeilijke lichtomstandigheden.
Al met al voor deze prijs een heel leuk instap teleobjectief. Alleen mist de zonnekap, iets dat standaard op een objectief hoort te zitten.

Plus- en minpunten
Betaalbare instap telezoom
Optische beeldstabilisatie
Zonnekap niet standaard meegeleverd

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Specificaties

  ModelCanon EF-S 55-250 mm F 4-5,6 IS II
  Prijs€ 225,-
  LeverancierCanon, tel. 0900-2022915, www.canon.nl
  Brandspuntafstand55-250 mm (88-400 mm omgerekend naar 35 mm)
  LichtsterkteF 4-5.6 – F 22-32
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie12 elementen in 10 groepen, één UD lenselement
  Maximale reproductiemaatstaf0,31
  Optische beeldstabilisatieja
  ScherpstellenHandmatig en autofocus, 110 cm tot oneindig
  Filtermaat58 mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenCanon
  Gewicht/ Afmetingen objectief390 gram/7,0×10,8 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EOS 600D

Review: Sony Alpha NEX-7