in

Review: Canon EOS 100D


16 juli 2013, 09:00

Canons eerste systeemcamera EOS M viel tegen. In plaats van een verbeterde versie komt Canon nu met iets totaal anders. De Canon EOS 100D is de allerkleinste reflex ooit.

Vooral de snelheid van de autofocusprestaties van Canons allereerste systeemcamera, de Canon EOS M stelde teleur, iets wat je bij haar traditionele reflexen met optische zoekers niet snel zult hebben. Terwijl iedereen dacht dat er wel snel een tweede versie zou komen om dat probleem te fixen, kwamen de engineers van Canon met de allerkleinste reflex ooit op de proppen: de Canon EOS 100D. Zo sloegen ze een paar vliegen in één klap. De reflex heeft het systeemcameraformaat, vooral als je er een pancakeobjectief op schroeft. Bovendien kun je er de enorme range Canon-reflexobjectieven op klikken die voor een gemiddelde systeemcamera nog niet beschikbaar is. Om de body voor een reflex te minimaliseren, kregen een aantal onderdelen een compleet nieuw design.

Beeldsensor

De basis van de beeldsensor is al wat ouder. Ondanks dat zien we goede en scherpe testresultaten. Alleen bij héél diep inzoomen en hoge iso-waarden doet de concurrentie het op kleurruis en dynamisch contrast iets beter. De autofocus is met negen punten, waarvan ‘maar’ één kruissensor, niet ruim bemeten. Wel up-to-date is het fijne 3 inch touchscreen. Dat vergemakkelijkt het instellen, scrollen en inzoomen. Wie niet graag op een pc foto’s bewerkt, zal de creatieve filters waarderen. Je ziet het effect hiervan voordat je afdrukt als preview op je scherm. Deze filters werken ook in de videomode. De live view autofocus is deels geleend van de Canon EOS M en Canon EOS 650D. Die modus gebruik je tijdens het filmen of als je op het scherm achterop je fotocompositie bepaalt. Het live view AF-gebied is een heel stuk groter geworden en dat is fijn. Helaas kreeg de autofocussnelheid in live view mode geen boost. Dat is jammer, want het fotograferen van snel bewegende voorwerpen in live view mode wordt dan lastig. Al zul je waarschijnlijk vaak de heldere optische zoeker gebruiken. En dan functioneert de Canon EOS 100D qua scherpstelling als een traditionele reflex. Dat maakt de Canon EOS 100D misschien wel het ideale alternatief voor fotografen die de compactheid van een systeemcamera willen, maar daarbij vooral een optische zoeker missen.


Plus- en minpunten
erg kleine compacte body
high-res touchscreen
negenpunts autofocus met een kruissensor
langzame autofocus in live view mode

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelCanon EOS 100D
  Prijs€ 595,- (body)
  LeverancierCanon, tel. 0900-2022915, www.canon.nl
  Sensoraps-c cmos sensor, 14,9×22,3 mm, 18 megapixel
  Resolutie5184×3456, 3456×2304, 2592×1728
  Videoresolutie1920x1080p, 30bps
  Lichtgevoeligheidiso 100 – 12800 en automatisch
  Burstrate4 bps
  Opnameformaatraw, jpg (fijn, standaard), mov, h.264
  Soort lenzenCanon EF/EF-S vatting
  Verlengingsfactor1,5 x
  Scherpstellenddl, hybride cmos fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekeroptisch 95% beeld
  LCD-monitor3 inch tft lcd-touchscreen 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body407 gram/11,6×9,0x6,9 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: vogelfotografie

Familiefoto’s