in

Review: Canon PowerShot G16


10 december 2013, 10:00

De Canon G serie is al jaren een van de plekken om te zoeken als je een compact wilt met reflex-aspiraties. De Canon PowerShot G16 onderging een flinke upgrade.

Flinke upgrade

Als je gewend bent aan je spiegelreflex met de talloze instelmogelijkheden en lichtsterke objectieven, wil je misschien ook wel voor je dagelijkse snapshots hetzelfde fotogemak. Maar dan natuurlijk wel in een handzaam formaat. De twee draaiwielen bovenop laten je gemakkelijk kiezen tussen de juiste belichtingsmethode en geven ook snel controle over de belichtingscompensatie met plus of min drie stops. Zonder maar één menu in te hoeven duiken. Een echte camera voor de liefhebber dus.

Tank

De Canon PowerShot G16 is gebouwd als een tank, en dat is iets wat je niet van veel compactcamera’s kunt zeggen. Net zo belangrijk is het erg lichtsterke gestabiliseerde objectief dat met F 1,8 in de groothoekstand en F 2,8 in de telestand veel licht aan de sensor doorgeeft. En dat lichtsterke diafragma maakt dat je ondanks de relatief kleine sensor toch een relatief kleine scherptediepte kunt kiezen. Bij weinig licht hoef je de iso-waarde niet dramatisch op te schroeven.

Scherm

De Canon PowerShot G16 heeft een scherp, helder, maar niet kantelbaar 3 inch groot tft-scherm. Daarboven vind je een ietwat kleine optische zoeker met zoomfunctie. Die geeft vanwege de parallax met het objectief vooral dichtbij meer een indicatie dan een natuurgetrouw beeld. Die eigenschappen waren overigens ook al allemaal te vinden in de voorganger, de vorig jaar geïntroduceerde Canon Powershot G15.

Wifi

De meest in het oog springende nieuwe feature van de Canon PowerShot G16 is de wifi-mogelijkheid. Samen met de gratis app op je smartphone of tablet kun de foto’s die je met je Canon PowerShot G16 hebt gemaakt op je smartphone of tablet downloaden. Zodat je die daarna meteen met wie dan ook ter wereld kunt delen. Ook kun je als je een smartphone of tablet hebt met gps de locaties van je opnames ’taggen’. Het werkt wel, maar het is allemaal nog een beetje basic. Het zou fijn zijn als de volgende app-versie wat meer functies heeft, zoals de bediening van de sluiter en de selectie van de plek van de autofocus.

Sensor

De sensor in de Canon PowerShot G16 is dezelfde als in de G15. De beeldprocessor erachter heeft wel een flinke upgrade gekregen, waardoor de opnames iets schoner, maar vooral ook sneller op je geheugenkaart landen. Met een allereerste burstrate van 12 beelden per seconde zijn dat wel indrukwekkende cijfers.

Plus- en minpunten
robuust
lichtsterk zoomobjectief
optische zoeker met zoom
optische beeldstabilisatie
snelle autofocus
kleine sensor
geen draaibaar scherm
zoeker dichtbij onnauwkeurig
wifi app beperkt
stevige prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,4

Specificaties

  ModelCanon PowerShot G16
  Prijs€ 539,-
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103
  Sensor1/1,7 type cmos-sensor, 12 megapixel
  Resolutie4000×3000, 2816×2112, 1600×1200, 640×480
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 80-12800 en automatisch
  Burstrate12 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (2 verschillende compressies), h.264, mp4
  Objectief(28-140 mm omgerekend naar 35 mm), 5x optische zoom
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig, continu), handmatig
  Zoekeroptische zoeker met zoom
  LCD-monitor3 inch tft-scherm, 922.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body356 gram/10,8×7,5×4,3 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Workflow van een fotograaf

10 fotografietips tijdens het kerstdiner