in

Review: Canon Powershot G7X


16 december 2014, 13:03

Canon kondigde op de Photokina beurs een Sony RX100 killer aan. Deze domineerde al twee jaar, in drie verschillende versies, de pro-sumer 1 inch sensor compactcamera markt. Tijd voor een Canon-versie, dacht men op het hoofdkantoor en bracht deze Canon PowerShot G7X uit.

Canon PowerShot G7X

Niet zo gek dat deze camera’s geliefd zijn bij de fotografische fijnproever. Een relatief grote beeldsensor, een erg lichtsterke optisch gestabiliseerd zoomobjectief, wifi en bijna alle instelmogelijkheden die een reflex je ook biedt. En dat allemaal in een compacte camera. Canon zet nu met deze Canon PowerShot G7X een soortgelijke camera neer. De basis is een bijna identieke 1 inch bsi-cmos sensor gelet op de specificaties en de testresultaten. Canon doet het op het optische vlak een stukje beter, met het bijzonder lichtsterke zoombereik van omgerekend 24-100 mm. Wat de Canon in het lichte telebereik beter geschikt maakt voor portretten.

Instelmogelijkheden

Canon heeft deze PowerShot meer dan volwassen instelmogelijkheden gegeven. Naast de traditionele PAMS is er ook een erg fijn, maar wat smal belichtingscompensatiewiel. Achterop zit het traditionele Canon-snelinstelwiel dat je snel en doeltreffend door de menu’s loodst of je diafragma en sluitertijd instelt. De camera instellen via het touchscreen gaat overigens net zo goed.

Controlering

Fijnproevers zullen de programmeerbare controlering om het objectief waarderen. Hiermee kun je de iso, witbalans, sluitertijd en diafragma aanpassen of met de hand scherpstellen. De klik-stops van deze ring zijn goed te voelen, maar helaas ook flink te horen. Iemand op straat onopgemerkt fotograferen lukt daarmee niet.

Scherm

Het heldere aanraakscherm geeft je met normaal licht goed zicht op je compositie. Dat scherm klap je omhoog voor opnames met een laag standpunt of selfies. Als je over een groep mensen heen wilt fotograferen moet je de camera omdraaien, waarmee het beeld op je display ook spiegelt. Niet optimaal, maar het werkt. Helaas heeft de Canon PowerShot G7X geen EVF, wat vooral als je schiet bij erg zonnige lichtomstandigheden wel een gemis is.

Video

De Canon PowerShot G7X biedt naast 1080p film met maar liefst maximaal 60 bps ook een volledige handmatige controle van diafragma en sluitertijd. Aansluitingen voor microfoon en hoofdtelefoon ontbreken, maar dat is ook het geval bij de directe concurrentie
Met 210 opnames per acculading is de stroomvoorziening van de G7X niet ruim bemeten. Je zult vaker dan gewoonlijk je accu moeten opladen of altijd een tweede volle accu bij je moeten steken.

Wifi

Een ander minpuntje is de wifi. Waar sommige fabrikanten apps meeleveren waarmee je de camera heel uitgebreid kunt instellen blijft de Canon Camera Window op dit moment nog grotendeels steken op scherpstellen, zoomen, afdrukken en overzetten naar je smartdevice.

Sensor

Deze PowerShot bevat nagenoeg dezelfde sensor als z’n directe concurrent Sony RX100 III. In raw presteren beide camera’s op sensorniveau vrijwel identiek. In jpeg zorgt de standaardverscherping van de Sony voor een minimale fractie meer detaillering. Wie heel nauwgezet de beelden bekijkt, ziet dat het Canon-objectief aan de randen van het beeld een tikje meer contrast, scherpte en iets minder lensfouten heeft. Dat het objectief daarnaast nog wat langer doorzoomt in het portretbereik is z’n belangrijkste plus.

Plus- en minpunten
mooie compacte body
ingebouwd automatisch grijsfilter
lichtsterk (omgerekend) 24-100mm objectief met optische beeldstabilisatie
wifi en nfc
bedieningsring voorzijde objectief
macro tot 5 cm
geen evf
korte accuduur
wat luidruchtige objectiefring

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,5

Specificaties

  ModelCanon PowerShot G7X
  Prijs€ 629,-
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103, www.canon.nl
  Sensor1 inch bsi-cmos sensor, 8,8×13,2 mm, 20 megapixel
  Resolutie5472×3648, 4320×2880, 2304×1536
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-25600 (en automatisch)
  Burstrate6,5 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (2 verschillende compressies), mp4, h.264
  Objectief8,8-36,8 mm (24-100 mm omgerekend naar 35 mm)
  Zoombereik4,2x optische zoom
  Scherpstellencontrast autofocus
  LCD-monitorbeperkt kantelbaar 3 inch lcd-touchscreen 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body304 gram/10,3×6,0x4,0 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Verslag Bonds Meester Klasse (BMK)-fotodag, vol tips

Review: Lensbaby Sweet 50