in

Review: Epson SureColor P40024 december 2015, 09:00

Epson bracht een nieuwe fotoprinter uit en Zoom.nl heeft hem voor je getest; de nieuwe SureColor P400. Voor de enthousiaste fotograaf wie thuis aan de slag wil met prints op A3+.

Deze relatief kleine A3+ fotoprinter maakt gebruik van UltraChrome HiGloss 2 pigmentinkt en wordt in minuscule druppeltjes inkt (1,5 picoliter) aangebracht met een Micro Piezo™-printkop. Dat wil zeggen dat er bijzonder fijne details kunnen worden geprint. Toch moet je wel regelmatig gebruik van de printer maken. De kop van een inkjet printer kan bij sporadisch gebruik immers droog komen te staan.

Omdat Zoom.nl niet aan de lopende band printers test, staat deze review vooral op zich. We kijken dan ook naar de absolute afdrukkwaliteit op “Premium Glossy Photo” papier van Epson en vergelijken de resultaten bij daglicht, halogeen spot en TL-verlichting (5600K).

De P400 is geschikt voor allerlei soorten afdrukmedia: Hoogglans, Fine-Art, DVD’s en bariet papier zijn enkele voorbeelden, maar zelfs rollen canvas kunnen worden gebruikt. Zolang het materiaal maar niet dikker is dan 1,3mm. Ook is er de mogelijkheid om borderless (zonder witte rand) te printen. De printer vult dus een heel vel A3+ met de foto. Toch zoeken we ons online een ongeluk naar ICC printer profielen voor andere media dan Epson’s eigen papier. Dat maakt het beheren van kleur op al die andere media wel lastig.

PhotoEnhance

Binnen de Easy Photo Print software van Epson heb je de optie om de foto automatisch te corrigeren voor het printen. Het idee daarvan is, dat de afdruk net zo uit de printer komt zoals dat deze op de monitor wordt weergegeven. En wat kleur betreft, komt de afdruk zeker in de buurt.


Links de foto uit de printer. Rechts staat de foto zoals Zoomer terragraphic hem op Zoom.nl plaatste. Als we de afdruk naast het beeldscherm houden, komen de kleuren erg overeen. (Houd er rekening mee dat het om een foto van een afdruk gaat, waardoor de kleur moeilijk te reproduceren is.) (Klik op de foto voor een vergroting).

De optie “PhotoEnhance” verscherpt de foto en zet de verzadiging en het contrast nog eens extra aan om enige verliezen bij het printen te compenseren. Wij ontdekten bij het gebruik van “PhotoEnhance” op enkele van onze afdrukken een lichte posterisatie (banding). Bij subtiel kleurverloop in bijvoorbeeld de ochtendlucht van Zoomer Martijn, trad er duidelijk posterisatie op en bleek de automatische verscherping te heftig aangezet.


Links de foto uit de printer met PhotoEnhance. Rechts staat de foto zoals Zoomer martijnvandernat hem op Zoom.nl plaatste. Op de afdruk verloopt het blauw in de lucht meer ‘staccato’ dan in het origineel als gevolg van banding. Zonder de PhotoEnhance optie kwam deze foto beter tot zijn recht. (Klik op de foto voor een vergroting).

Naar onze mening maakt de optie “PhotoEnhance” de foto niet beter wanneer je zelf al aandacht hebt besteed aan verscherping, verzadiging en contrast. Het zou mooi zijn als de opties voor verscherpen, de verzadiging en het contrast individueel kunnen worden aangepast, zodat je als gebruiker maximaal controle houdt.

Diep zwart en verzadigd

We begonnen de test met wat afdrukproblemen als gevolg van een vieze printkop in ons test model. In het stuurprogramma van de printer kun je de printkop echter eenvoudig laten reinigen. Nu we de printer aan de praat hebben en bekend zijn geraakt met de instellingen in de software, rolt de ene na de andere afdruk (fluisterstil) uit de P400. We zijn onder de indruk van het intense zwart en de verzadiging van de kleuren in afdrukken van foto’s op Zoom.nl.

Foto uit de printer: alanddewit

Zwart-wit

De geteste zwart-wit foto’s vertonen een koele (blauwe) tint onder Tl-verlichting en bij daglicht. Onder halogeen verlichting komt de kleurloze print overigens beter uit de verf, maar is nog steeds niet neutraal van kleur. De koele tint blijft aanwezig als we het vinkje ‘monochroom’ in Epson Easy Photo Print invullen, om uit te sluiten dat er toch wat cyaan wordt gebruikt.


Het is lastig om een oogje toe te knijpen als we de afdruk (links) tegen het origineel houden. Zoomer frankdalemans heeft een foto zonder kleur of toning op Zoom.nl gedeeld en toch zien we in de afdruk wat kleur terug. (Klik op de foto voor een vergroting).

De gradaties in de grijstinten (zones) rollen overigens fantastisch uit de printer. Van diep zwart tot intens wit: Zelfs op het geteste hoogglans papier dat niet direct voor zwart-wit afdrukken bedoeld is (zoals bariet papier), komt de monochrome afdruk tot zijn recht: Haarscherp en met mooie gradaties. En dat met ‘slechts’ twee gebruikte pigmenten. Glanzend papier wordt namelijk bedrukt met “Photo Black”, terwijl mat papier van ‘Matte Black’ wordt voorzien. Daarnaast wordt een transparante “Gloss Optimizer” gebruikt om onbedrukte (papier wit) van dezelfde glans te voorzien als bedrukte delen.

De prijs van een mooie afdruk

De printer gaat voor € 549,- over de toonbank en wordt geleverd met een set van acht 14 ml cartridges. Deze zijn los verkrijgbaar voor € 20,- per stuk en voor een afdruk op het geteste glanzende A4 foto papier betaal je omgerekend € 0,70 per vel. Druk je af op A3+, dan tel je € 1,23 per vel neer.

Het gemiddelde verbruik over de 8 cartridges is maximaal 1637 A4-tjes per 14ml. Het verbruik loopt per kleur wel uiteen. Volgens Epson kun je namelijk maximaal 650 A4-tjes printen met “Matte Black”, de minst zuinige pigment in het rijtje.

Kun je het nog volgen? Laten we je maar gewoon vertellen dat je per kleurenafdruk op A4 “Premium Glossy Photo” zo’n 80 cent betaalt, inclusief het stroomverbruik. En dat is zo’n tien keer voordeliger dan dezelfde afdruk laten verzorgen door een fotovaklaboratorium. Volgens de cijfers van Epson heb je de aanschafprijs van de P400 er in 77 prints uit, maar wij verwachten dat de hoeveelheid foto afdrukken meer zal zijn.

Epson voert een gestandaariseerde test uit bij een verbruik van zo’n vijf procent dekking per pagina, terwijl de foto’s de volledige pagina vullen. Zo’n test is handig om printers te vergelijken, maar biedt geen inzicht in het eigenlijke verbruik. Hoeveel het verbruik precies is, zal verschillen per soort en kleur foto’s die je zal afdrukken. Op de lange termijn ben je in ieder geval goedkoper uit door je afdrukken zelf te verzorgen.

Conclusie

Wil je zelf de controle houden over kleur en afdruk medium? En druk je veelvuldig eigen werk af? Dan maak je voor een stevige aanschafprijs prachtige afdrukken die niet onderdoen voor een fotovaklab, maar je moet je best doen om geen blauwe kleurzweem in je afdruk te krijgen.

Meer info

Drivers en Software
Hier
Prijs
549 euro
Type aansluitingen
100 Mbit LAN
Wireless 802.11n1
USB 2.0
Afdrukformaat
Vel: A3 plus (329mm x 483mm)
Rol: 329mm x 3276mm
Type printer
Inkjet (Epson UltraChrome HiGloss 2) 7 kleuren + gloss optimizer pigment inkt
EAN
8715946548876
Resolutie
5760 x 1440 dpi
Prijs per afdruk (A4)
€ 0,80
Afdruksnelheid
5 Pagina’s per minuut – Kleur op gewoon papier

Plus- en minpunten
Stil
Diep zwart
Levendige kleuren
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Na 77 afdrukken terugverdient
Blauwe kleurzweem in zwart-wit afdrukken
Stevige aanschafprijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EOS M10

Nieuw in Adobe Photoshop Elements 14