in

Review: Fujifilm GFX 100


19 november 2019, 13:34

Bij de introductie van de Fujifilm GFX 50S was impliciet al duidelijk dat er in de toekomst een versie zou komen met een nóg hogere resolutie. Nu is er dus de GFX 100, met maar liefst 100 megapixels én beeldstabilisatie in de body.

Een paar jaar geleden verraste Fujifilm met de GFX 50S, een spiegelloze middenformaatcamera. Samen met de ongeveer gelijktijdig geïntroduceerde Hasselblad X1D zorgde die ervoor dat je een middenformaatcamera nu ook uit de hand en ‘in het veld’ kon gebruiken: een revolutie. Na de GFX 50S en de meetzoeker-achtige 50R is er nu de GFX 100, met 100 megapixels in plaats van 50. Vanzelfsprekend bedoeld voor een select gezelschap fotografen dat deze enorme resolutie nodig heeft, niet voor de consument en de fotoamateur. Hoewel … dromen mag natuurlijk altijd.

Traditioneel zijn middenformaatcamera’s niet erg veelzijdig. De originele GFX en ook deze GFX 100 gooien het echter over een heel andere boeg. Dit zijn camera’s met een megapotentieel en toch met het gemak van een ‘normale’ systeemcamera. De beeldstabilisatie in de GFX 100 voegt een enorme portie veelzijdigheid toe. Deze camera is zo ongeveer elke fotosituatie de baas, sportfotografie niet meegerekend. We hebben scherpe foto’s gemaakt met sluitertijden van 1/40 tot 1/15 seconde uit de hand. Een statief is dus nog maar zelden nodig.

Grenzeloos croppen

Een van de vele voordelen van een sensor van deze kwaliteit is het fantastische dynamisch bereik. Je kunt, ook bij hogere iso-waarden, schaduwen en hoge lichten terughalen of terugbrengen zonder kwaliteitsverlies. Het sensorformaat en de resolutie maken het daarnaast mogelijk om grenzeloos te ‘croppen’, ook weer zonder verlies van kwaliteit of scherpte. Logisch: de bestanden zijn enorm (200 MB per foto). Daar moet je systeem op zijn berekend.

Ook de ergonomie en de uitvoering zijn van hoog niveau. De camera laat zich kinderlijk gemakkelijk bedienen, in principe net als een andere Fujifilm-camera. Hij is een stuk groter, dat wel. Desondanks is hij niet veel zwaarder dan een professionele dslr met een kwaliteitsobjectief. Hij ligt fijn in de hand en het gewicht geeft je stabiliteit. Scherpstellen gaat snel en accuraat en doet daarmee niet onder voor de ‘normale’ camera’s van Fujifilm.

Zowel bovenop als onderop bevinden zich mooie, naar eigen inzicht in te richten schermen met informatie over instellingen. Zo kun je het histogram bijvoorbeeld onafhankelijk van je normale beeldscherm tonen en is alle informatie in één oogopslag te vinden.

Conclusie

De Fujifilm GFX 100 is een indrukwekkende camera. De sensor levert wonderbaarlijk fraaie beelden met een fantastisch dynamisch bereik en dito scherpte en detaillering. De ingebouwde beeldstabilisatie verhoogt de veelzijdigheid, en ergonomie en bouwkwaliteit zijn van hoog niveau. De forse prijs valt relatief gezien nog best mee als je de specificaties en praktijkprestaties in overweging neemt.

Bekijk voorbeeldfoto’s op www.zoom.nl

Plus- en minpunten
Enorme resolutie
Beeldstabilisatie in body
Kostbaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelFujifilm GFX 100
  Prijs€ 10.999,- (body)
  LeverancierFujifilm Nederland, www.fujifilm.eu/nl
  Sensorcmos-sensor, 102 megapixels, middenformaat (43,8×32,9mm)
  Resolutie11648×8736
  Videoresolutie4096×2160
  Lichtgevoeligheidiso 100-12800 (uitbreidbaar)
  Burstrate5 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Meegeleverd geheugengeen, SD (2x)
  Soort lenzenFujifilm G
  Verlengingsfactor0,78x tov 35 mm
  Scherpstellenhybride AF (contrast- en fasedetectie), handmatig
  Zoekerelektronisch, oled, 5.760.000 pixels
  LCD-monitor8,1 cm, verstelbaar tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body1400 gram/156,2×163,6×102,9 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Food foto’s maken met een iPhone

Gaat dit te ver? Speciale editie van SHUTR.photo over de morele grenzen van fotografie