in

Review: Fujifilm X-A1


30 december 2013, 10:00

Na de geavanceerde systeemcamera X-Pro1 en de iets goedkopere X-M1 komt Fujifilm met de nog goedkoper systeemcamera X-A1. Hierbij is beknibbeld op de elektronische zoeker en is bewust gekozen voor géén X-Trans beeldsensor.

Budgetcamera met aspiraties

Fujifilm heeft met de introductie van de Fujifilm X-Pro1 in 2012 de lat van de nieuwe systeemcameralijn meteen erg hoog gelegd. De X-A1 komt vlak na de introductie van de Fujifilm X-M1 systeemcamera. Dat is een camera voor de enthousiaste fotograaf die gaat voor de beeldkwaliteit van de X-Trans cmos sensor van de X-Pro1. Maar die het ontbreken van een elektronische zoeker op de koop toeneemt als hij daarmee de aanschafprijs kan drukken. Fujifilm zag in dat er een grote groep instappers is die voor een nóg flink lagere prijs best wel met een ’traditionele’ aps-c sensor wil fotograferen. En bracht de Fujifilm X-A1 uit.

Sensor

Het hart van de Fujifilm X-A1 is een nieuwe aps-c sensor met het traditionele Bayer patroon. De X-trans sensor die in de duurdere modellen zit heeft door het unieke onregelmatige kleur gevoeligheidpatroon veel minder kans op moiré en daardoor kan bij die sensor het anti-aliasfilter weggelaten worden.

Anti-aliasfilter

Waar de grote merken hun allernieuwste camera’s juist uitrusten zonder zo’n filter om alle beschikbare scherpte uit een sensor te persen, kiest Fujifilm voor deze X-A1 voor een aps-c sensor met een traditioneel anti-aliasfilter. De testopnames laten als je goed kijkt inderdaad zien dat de X-A1 iets minder presteert dan camera’s met de X-Trans sensor. Maar dat verschil is klein en zal een instappende fotograaf bij zijn nauwelijks opvallen. Je portemonnee – en dat is in de crisis fijn – is de uiteindelijke winnaar.

Objectief

Bij de kit zit een 16-50 mm objectief uit de nieuwe X-serie budgetlijn van Fujifilm. Licht, plastic, optisch gestabiliseerd en zonder diafragmaring; wat opnieuw een aanzienlijke kostenbesparing oplevert.

Zoeker

De X-A1 heeft geen (optionele) zoeker maar wel een kantelbaar scherm dat met 180 graden extra kijkgemak je in staat stelt om gemakkelijk met creatieve standpunten te fotograferen. Helaas is het geen touchscreen, wat natuurlijk erg gemakkelijk zou zijn om snel je scherpstelpunt te bepalen. De camera heeft in de manuele scherpstelstand de mogelijkheid voor focus peaking. Al is die minder uitgebreid dan bij bijvoorbeeld de Panasonic G6, gemakkelijk is het wel.

Interface

De interface is druk, maar overzichtelijk. Het draaiwiel bovenop laat je kiezen tussen de verschillende belichtingsmodes. Twee andere draaiwieltjes laten je snel diafragma en sluitertijd aanpassen. Bij de automatische belichtingsmethodes functioneert het bovenste draaiwiel als snelle toegang tot de veelgebruikte belichtingscompensatie. Met het kleine draaiwieltje achterop pas je diafragma en sluitertijd aan. Dat zou je in eerste instantie andersom verwachten. Maar na even wennen werkt het prima.

Aantrekkelijk

De X-A1 is een aantrekkelijke systeemcamera met alle basisfuncties en een prima functionerende kitlens. De Fujifilm wordt aangeboden voor een al net zo aantrekkelijke adviesprijs. Als die de komende maanden ongetwijfeld nog gaat dalen, wordt deze camera als je op zoek bent naar een budget systeemcamera een bijzonder aantrekkelijk alternatief.

Plus- en minpunten
goede prijs-kwaliteit
ingebouwde wifi
180 graden kantelbaar scherm
geen optionele elektronische zoeker
geen touchscreen
X-mount objectieven duurder dan die van de concurrentie

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelFujifilm X-A1
  Prijs€ 499,- (body plus 16-50mm objectief)
  LeverancierFujifilm, tel. 0800-38543854, www.fujifilm-digital.nl
  Sensor15,6×23,6 cm type cmos-sensor, aps-c formaat, 16 megapixel
  Resolutie4896×3264, 3456×2304, 2496×1664
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 200-6400 en automatisch
  Burstratemaximaal 5,6 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (twee verschillende compressies), h.264/mov
  Soort lenzenFujifilm X-vatting
  Verlengingsfactor1,6x
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekergeen
  LCD-monitor3 inch TFT-scherm, 920.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body330 gram/11,6×6,6×3,9 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Maak je eigen fotografiewebsite (deel 2)

Cameragadget: Samyang 800mm F8