in

Review: Fujifilm X-E3


17 november 2017, 10:00

Ben je nogal snel onder de indruk van de vele knoppen op je huidige camera, en hou je wel van een strakke bedieningsinterface? Dan zou deze X-E3 je wel eens heel erg kunnen bekoren.

Minimum design, maximaal resultaat?

Zo op het eerste gezicht zou de X-E3 wel voor een analoge straatfotografie camera door kunnen gaan. De relatief kleine body ziet er onopvallend en zachtmoedig uit. Waardoor de mensen die je op straat fotografeert je vaak met een glimlach begroeten. En dat is als je met een full frame reflex met groot glaswerk er op schiet meestal anders; een geïrriteerde blik is dan je deel.

Keep it simple

De bediening van de camera is erg simpel, zo simpel dat zelfs een belichtingskeuzedraaiwiel ontbreekt. Zet je het diafragma op je objectief op A, en je sluitertijd in dezelfde stand dan functioneert de camera in de vol Automatische belichtingsstand. Zet je de sluitertijd op bijvoorbeeld 1/125 sec en het het diafragma van het objectief op Automatisch dan zal de camera volgens de bekende sluitertijdvoorkeuze gaan belichten. Beide handmatig instellen kan natuurlijk ook, je fotografeert dan in de manuele stand. Hoe makkelijk kan het zijn. Daar heb je natuurlijk eigenlijk geen keuzewiel voor nodig.

Eenvoud

Aan de bovenkant van de camera vallen naast de aan/uit schakelaar, de ontspanknop en een functietoets slechts twee draaiwielen te bewonderen. Om je sluitertijd in te stellen en de erg handige hardwarematige onder- en overbelichtingsdraaiknop. Aan de achterzijde is de interface nog meer uitgedund. De d-pad, de knop waarmee je normaal gesproken je autofocus punt mee verplaatst of door je menu’s navigeert is vervangen door een handige joystick en een aanraakscherm. In eerste instantie mis je die vertrouwde d-pad, maar als je eenmaal een paar keer met de nieuwe interface hebt gewerkt voelt het zoveel makkelijker en eenvoudiger.

Focus

De autofocus van de X-E3 kan met volledige continu AF in burstmode 8 beelden per seconde schieten, en dat is voor een camera in deze prijsklasse indrukwekkend. Het volgen van je onderwerp doet de camera in goede lichtomstandigheden uitstekend. Bij weinig licht zagen we dat de camera helaas toch wat steken liet vallen.

De die op de beeldsensor zitten kun je op een aantal manieren selecteren. Het handigste gaat het met de joystick die vlak naast het scherm een plek heeft gevonden. Maar je kunt ook gewoon met je vinger op het aanraakscherm klikken om het juiste AF punt te kiezen. Maar het is ook mogelijk, en dat zal veel straatfotografen aanspreken, door de elektronische zoeker kijken en tegelijkertijd met je vinger op het aanraakscherm je je focuspunt te verplaatsen. Het werkt verbazend intuïtief!

Beeldkwaliteit

De 24 megapixel X-Trans sensor presteerde op het gebied van scherpte in de testweek uitstekend in de fotografie opnames. Ook het dynamisch bereik van de sensor is voor deze prijsklasse erg goed. Fujifilm is beroemd om haar fraaie filmsimulaties waardoor je zonder maar Photoshop aan hoeft te raken mooie Jpeg’s op je SD kaart krijgt.

De 4K video clips zien er qua saturatie en contrast prima uit. Ze zijn toch een tikje zachter zijn dan de videoclips van de directe concurrentie.

Toch zet Fujifilm met deze X-E3 een voor deze prijsklasse indrukwekkende body neer die, samen met de mooie lijn van X mount objectieven, vooral de straatfotograaf zal aanspreken. Waarbij waarschijnlijk één van de zwart-wit filmsimulaties een dan erg veel gebruikte jpeg conversie zal zijn

Plus- en minpunten
24 megapixel Trans CMOS filter
uitstekende en snelle autofocus dankzij 325 fasedetectie punten op de sensor
4K video
AF joystick
Wifi en bluetooth
fraaie Fuji film simulaties in Jpeg en video
8 beelden per seconde
hoge resolutie Evf
aanraakscherm
geen koptelefoon aansluiting
geen kantelbaar scherm

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelFujifilm X-E3
  Prijs€ 899,- (body)
  LeverancierFujifilm, tel. 010-2812500, www.fujifilm-digital.nl
  Sensor15,6X23,5mm Xtrans CMOS III sensor, APS-C formaat, 24 megapixel
  Resolutie6000×4000, 4240×2832, 3008×2000
  Videoresolutie4K video, 3840x2160P, 30 beelden per seconde full HD, 1920x1080p, 60 beelden per seconde, stereo
  LichtgevoeligheidISO 200-12800 en automatisch
  Burstratemaximaal 8 opnamen per seconde
  Opnameformaatraw, jpeg (twee verschillende compressies), H.264, MP4
  Meegeleverd geheugengeen, één SD slot
  Soort lenzenFujifilm X mount
  Verlengingsfactor1,5x ten opzichte van 35mm
  Scherpstellenfasedetectie autofocus, enkelvoudig of continu, handmatig
  ZoekerEVF, 2.360.000 pixels
  LCD-monitorniet kantelbaar 3 inch aanraakscherm, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body337 gram/12,1×7,3×4,2 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Warmte of kou benadrukken in je fotografie

Accessoires – De musthaves voor een fotograaf volgens Zoomers!