16 september 2014, 09:27
Fujifilm maakt al jaren erg interessante X-systeemcamera’s. Met deze X-T1 versie legt het Japanse bedrijf de lat een stuk hoger. En dat betekent meer dan stof- en spatwaterdicht.
Aan de buitenkant ademt de camera retrogevoelens uit. Dat is bijvoorbeeld te merken aan de vele traditionele draaiwielen die de camera rijk is, zoals de draaiknop waarmee je de iso gemakkelijk programmeert. Zo combineer je niet alleen de optimale beeldkwaliteit bij weinig licht, maar heb je ook een handig overzicht hoe de camera op dat moment is ingesteld. Erg praktisch en overzichtelijk voor de straatfotograaf die het beste uit elke lichtsituatie wil halen.
Instelwielen
Net zo belangrijk voor de gevorderde fotograaf is de belichtingscompensatie waarmee je opnames aanpast aan de optimale belichting van dat moment. Zoals een sterke tegenlichtopname of een groepsportret op een besneeuwde spierwitte Zwitserse alpenweide. Bij een traditioneel elektronisch gestuurde body blijft die belichtingscompensatie onopgemerkt bestaan totdat het histogram op het display je na een opname onaangenaam verrast. Bij deze X-T1 laat het handige instelwiel voor belichtingscompensatie vlak naast de ontspanknop je dat voor elke opname veel prominenter zien.
EVF
Bij een systeemcamera telt het gebruiksgemak minder en is vooral goed zicht op je compositie van belang. Bij een reflex heb je altijd helder zicht via de optische zoeker. Bij systeemcamera’s gaat dat door het ontbreken van de spiegel een stuk moeizamer. Standaard zit er een scherm achterop. Maar bij slecht licht is vooral de elektronische zoeker je ideale kadergereedschap. Fujifilm heeft niet alleen een enorm grote, maar vooral ook een zeer gedetailleerde EVF in de X-T1 gezet. Daarmee is het prettig werken, zelfs als je geen groot liefhebber van dit soort zoekers bent. De EVF biedt je zelfs een aparte detailweergave van je scherpstelpunt. Handig voor wie graag met de hand scherpstelt. Bij grote diafragma’s kun je dat door deze ‘focus peaking’ heel nauwkeurig doen.
Video
Op videogebied is de X-T1 minder indrukwekkend. Er ontstond soms onbedoeld kleurruis. Bij het schieten van stills liet de camera geen enkele steek vallen en imponeerde hij wel weer.
Sensor
Binnenin de X-T1 huist de beproefde 16 megapixel X-Trans cmos II sensor. De testresultaten lieten bij zowel lage als hoge iso-waardes uitstekende jpg’s zien. De sensor zet onder meer dankzij de op de chip aanwezige fasedetectie-sensoren een snelle en nauwkeurige, hybride autofocus neer. De autofocus doet dat overigens ook bij bewegende onderwerpen net zo snel en nauwkeurig.
- Plus- en minpunten
- compacte mooi gebouwde body
- veel instelwielen voor snel en overzichtelijk gebruik
- stof- en spatwaterdicht
- mooie grote elektronische zoeker
- kantelbaar scherm
- snelle autofocus
- beeldstabilisatie in kitlens
- WiFi
- losse externe flitser
- Acht bps met AF
- geen touchscreen
- video-instellingen en kwaliteit beperkt
Beoordeling
- Ergonomie
- Functie
- Snelheid
- Beeldkwaliteit
- Prijs/kwaliteit
Score: 8,2
Specificaties
- ModelFujifilm X-T1
- Prijs€1199,- (body)
- LeverancierFujifilm, tel. 0800-38543854, www.fujifilm-digital.nl
- SensorX-Trans cmos II sensor, 15,6×23,6 mm, 16 megapixel
- Resolutie4896×3264, 3456×2304, 2496×1664
- Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
- Lichtgevoeligheidiso 200-6400 en automatisch
- Burstrate8 bps
- Opnameformaatraw, jpeg (fijn, standaard), h.264, mov
- Meegeleverd geheugengeen, sd-kaart-slot
- Soort lenzenFujifilm X-mount
- Verlengingsfactor1,5 tov 35mm
- Scherpstellenddl autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig; contrast en fasedetectie AF
- Zoeker2.360.000 oled elektronische zoeker
- LCD-monitor3 inch beperkt kantelbaar screen 1.040.000 pixels
- Gewicht/ Afmetingen body440 gram/12,9×8,9×4,6 cm