in

Review: Fujifilm X-T20


2 mei 2017, 10:00

Fujifilm is goed bezig! Zes maanden na de aantrekkelijke X-T2 is er de betaalbare X-T20, met dezelfde sensor en beeldprocessor als de X-T2.

De X-T2 body vonden we een half jaar geleden een aantrekkelijke, snelle, veelzijdige en erg programmeerbare camera met 4K-video mogelijkheden. Zes maanden later toont Fujifilm deze X-T20. Met als kloppend hart dezelfde sensor en beeldprocessor die in de twee keer zo dure X-T2 ook je opnames op je geheugenkaart toveren.

Hipster

Veel Fujifilm-camera’s ademen het hippe retrogevoel. Niet alleen omdat het bedrijf simpelweg de trend volgt. Fujifilm maakt als een van de weinige fabrikanten ook nog daadwerkelijk analoge films. Die liefde voor dat analoge beeld vind je terug in de X-Trans-sensor en de filmsimulaties die de camera rijk is. Een X-Trans-sensor heeft een wat onregelmatiger kleurgevoeligheid, zodat moiré nauwelijks kans krijgt. Iets waar traditionele Bayer-sensoren wel gevoelig voor kunnen zijn. Daardoor gaan de X-Trans-sensoren probleemloos zonder anti-aliasfilter door het leven. De filmsimulaties vertalen als je dat wilt je opnames naar een sfeer zoals je die ‘vroeger’ kreeg als je een bepaald type filmpje in je camera stopte. Die simulaties werken zowel in je foto’s als in je videoclips. En dat ziet er fraai uit, zonder nabewerking.

Video en AF

De X-T20 schiet video in Full HD met 60 bps en 4K met 30 bps. En dat is in deze prijsklasse een bijzonderheid. De body gebruikt voor het filmen de hele sensor zodat je niet die extra cropfactor krijgt die bij andere camera’s je groothoeken een flink stuk minder weids maakt. De X-T20 gooit wat lijnen van de 24 megapixel-sensor weg om aan die 4K-resolutie te komen. Dat maakt de video’s net iets minder scherp dan de clips die uit de X-T2 komen, die een wat geavanceerdere sampling gebruikt.

De hybride autofocus van de X-T20 bestaat uit 169 fasedetectiepunten en komt daarmee gecombineerd met de contrastzones in totaal uit op 325 autofocuspunten. De camera volgt bewegende onderwerpen uitstekend, de autofocus is snel en nauwkeurig. Al is die trefzekerheid en snelheid natuurlijk wel afhankelijk van het objectief dat je op de body klikt.

Body

De X-T20 combineert het high-tech digitale met dat old skool uit de analoge wereld. Je kunt als je dat wilt handmatig met je draaiwiel een sluitertijd instellen of op je objectief een diafragma kiezen. Wil je dat niet, dan zet je beide op A en regel je de sluitertijd of diafragma met de instelwielen aan de voor- en achterkant. Deze X-T20 heeft weliswaar niet het iso-draaiwiel van de X-T2. Maar verder heeft de interface van deze X-T20 body dezelfde look and feel van een heel fijn prettig stuk fotogereedschap.

De X-T20 heeft een fijne hoog resolutie elektronische zoeker, al is de vergroting helaas wat minder dan bij de X-T2. Het deels kantelbare heldere scherm achterop is aanraakgevoelig. Daarop kun je heel fijn en snel het juiste scherpstelpunt aantikken. De fijne joystick van de X-T2 ontbreekt, maar in de praktijk werkt dit net zo effectief. Met het aanraakscherm kun je behalve scherpstellen ook afdrukken; menu’s instellen met je vinger gaat dan helaas weer net niet. Maar misschien dat Fujifilm daar in een firmware-upgrade wel wat aan wil doen.

Plus- en minpunten
24 megapixel X-Trans-sensor
mooie kleine en betaalbare body
4K-video
fraaie Fuji-filmsimulaties in jpg en video
wifi
14 bps
deels kantelbaar aanraakscherm
geen hoofdtelefoonaansluiting
aanraakscherm niet functioneel bij menu’s

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelFujifilm X-T20
  Prijs€ 899,- (body)
  LeverancierFujifilm, tel. 010-2812500, www.fujifilm-digital.nl
  Sensor15,6×23,6 mm aps-c X-Trans cmos III-sensor, 24 megapixel
  Resolutie6000×4000, 4240×2832, 3008×2000
  Videoresolutie4K, 3840x2160p, 30 bps, stereo Full HD, 1920x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 200-12800 en automatisch
  Burstratemax.14 bps
  Opnameformaatraw, jpg (2 verschillende compressies), h.264, mp4
  Meegeleverd geheugengeen, 1 sd-slot
  Soort lenzenFujifilm X-mount
  Verlengingsfactor1,5x tov 35 mm
  Scherpstellenhybride contrast en fasedetectie autofocus, enkelvoudig of continu, handmatig
  Zoeker2.360.000 pixels OLED elektronische zoeker
  LCD-monitordeels kantelbaar 3 inch aanraakscherm, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body383 gram/11,8×8,2×4,1 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotofair 2017 – Wat kun je allemaal verwachten?

Wanneer kan je de ingebouwde flitser het beste wel en niet gebruiken?