in

Review: Fujifilm X-T200


8 april 2020, 08:46

Soms heeft een update van een instapmodel niet zo verschrikkelijk veel om het lijf. Fujifilm doet het met de X-T200 echter anders. Vergeleken met de voorganger X-T100 is dit een flinke stap voorwaarts. Is die update z’n prijs waard?

De X-T100 was een geslaagde poging van Fujifilm om de magie van de X-T-serie in een instapmodel te integreren. Deze opvolger gooit het over dezelfde boeg, maar voegt daar diverse welkome verbeteringen aan toe. De X-T100 had dan ook zeker een paar zwakkere punten. Maar afgezet tegen de prijs was dat eigenlijk helemaal geen groot probleem. Desalniettemin heeft Fujifilm goed naar de gebruikers geluisterd. Daardoor is deze X-T200 een waardige opvolger én een serieuze kandidaat voor een positie in de hoogste regionen van de instapmarkt.

Fujifilm maakt zeer fraaie camera’s. Qua techniek, maar beslist ook qua ontwerp. Het klassieke retro-uiterlijk zorgt ervoor dat je aan een Fujifilm een enorm stijlvolle camera hebt. Ook de X-T200 is een plaatje om te zien. Qua uitstraling doet hij niet onder voor duurdere modellen zoals de X-T30 of X-T4. Natuurlijk kun je aan de gebruikte materialen voelen dat je geen X-T4 in handen hebt, maar de sympathieke prijs moet ergens vandaan komen. Dat wil niet zeggen dat er iets mis is met de kwaliteit. Fujifilm maakt degelijke camera’s en we kunnen er daarom van uitgaan dat ook deze X-T200 goed is voor jarenlang fotoplezier.

Prestaties

Zijn de prestaties net zo aantrekkelijk als het uiterlijk en de prijs? Jazeker, want we worden blij van de veranderingen bij met name het autofocussysteem. Dat werkt erg prettig, en beter dan bij de X-T100. De camera weet trefzeker scherp te stellen en bewegende onderwerpen goed vast te houden. Ook de gezichtsherkenning werkt goed.

Een ander groot pluspunt is de aanwezigheid van een zoeker, want die ontbreekt nogal eens in het instapsegment. Dit kan weleens de doorslag geven als je een zoeker gewend bent of vaak onder lastige lichtomstandigheden werkt. Het nieuwe verstelbare scherm maakt het fotograferen eveneens een stuk gemakkelijker.

De beeldkwaliteit ligt op een prima niveau. De camera levert mooie ruisarme en scherpe beelden af die fraai van tint zijn. Leuk zijn de ingebouwde filmsimulaties.

Kostbaardere modellen hebben er meer onder de kap, maar je hebt nog steeds voldoende mogelijkheden om eenvoudig unieke beelden te maken. Ook op videogebied is er veel nieuws, waaronder veel meer framerates voor de 4K-videomodus. Ook kun je nu slow-motionbeelden maken met 120 frames per seconde in Full HD.

Conclusie

Al met al is deze X-T200 een prima bruikbare instapper geworden, die een heleboel camera biedt voor relatief weinig geld. Dat deze Fujifilm daarnaast ook buitengewoon stijlvol is, vergroot z’n succeskansen nog verder.

Plus- en minpunten
Behoordelijke update tegenover X-T100
Goed AF-systeem
Materiaalgebruik hier en daar niet top

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelFujifilm X-T200
  Prijs€ 775,- (body)
  LeverancierFujifilm Nederland, www.fujiilm.eu/nl
  Sensorcmos-sensor, 24,2 megapixel, aps-c
  Resolutie6000×4000
  Videoresolutie3840×2160
  Lichtgevoeligheidiso 200-12800 (uitbreidbaar)
  Burstrate8 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Meegeleverd geheugenSD
  Soort lenzenFujifilm X
  Verlengingsfactor1,5x tov 35 mm
  Scherpstellenfasedetectie, handmatig
  Zoekerelektronisch, oled, 2.360.000 pixels
  LCD-monitor8,9 cm, verstelbaar tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body370 gram/121×55,1×83,7 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Welke camera moet ik kopen ?

Sluitertijden stapelen: de workflow voor star trails