in

Review: Fujifilm X70


5 juli 2016, 09:00

De Fujifilm X70 is het kleine broertje van de Fujifilm X100T. Kleiner, lichter, zonder zoeker, ander objectief, maar met een aanraakscherm. En vooral stukken goedkoper. Is het de ultieme budget straatcamera?

Een mooi gebouwde retro camera, dat is Fujifilm wel toevertrouwd. Geen lichtgewicht body, het ademt kwaliteit als je de X70 in je handen houdt. Voorzien van een kleine maar functionele prettige handgreep. Een compactcamera met een vast 28mm groothoekobjectief, de ideale beeldhoek voor de straatfotograaf. Met f2,8 is het objectief helaas niet zo lichtsterk als die van de X100T

Streetwise

Je zult op de X70 geen PASM belichtingsvoorkeuze draaiwiel vinden. Als je diafragma voorkeuze wilt dan zet je de sluitertijdenring op automatisch. Zet je de diafragma ring op het objectief op A dan berekent de camera zelf een diafragma bij de door jou gekozen sluitertijd. Zet je zowel het diafragma als de sluitertijd op Automatisch dan staat de camera in de volautomatische P mode. Simpel en eenvoudig.

Wil je zelf een vaste sluitertijd en diafragma instellen waarbij de X70 zelf een automatische iso waarde bepaalt dan kan dat ook. Een handige tip voor de beginnende straatfotograaf.

Een snelle sluitertijd om bewegingen te bevriezen, en genoeg scherptediepte om alles in focus te krijgen. Erg makkelijk en toegankelijk op de X70 is het belichtingscompensatie draaiwiel waarmee je snel tot drie stops je belichting kunt aanpassen.

Focus

De X70 heeft een gecombineerde contrast en fasedetectie autofocus. De 49 fasedetectie en 28 contrast detectie zones werken redelijk snel en accuraat. Al zoekt de X70 bij wat slechter licht wat langer dan je wilt naar het juiste scherpstelpunt. En dat is jammer, vooral bij straatfotografie, waar goed licht niet altijd een gegeven is.

De X70 kan filmen, maar daar ligt zeker niet zijn kracht. De camera mist ook een microfoon en koptelefoon aansluiting.

Compositie

De camera mist een optische en elektronische zoeker. En dat is prijstechnisch een slimme zet, maar in de ogen van een verwende fotograaf wel een stevig minpuntje, De X70 heeft wel een kantelbaar aanraakscherm waarmee je niet alleen ‘vanuit de heup’ onopgemerkt kunt fotograferen. Maar ook, en dat is net zo belangrijk, heel handig met je vinger het juiste scherpstelpunt kunt bepalen. Het scherm is niet heel gedetailleerd of helder, en dat maakt het in zonnige omstandigheden moeilijker om de juiste compositie te vinden.

Op straat

Als straatfotograaf is onopvallend fotograferen erg belangrijk. De X70 heeft daarvoor een stille centraalsluiter die tot 1/4000 seconde werkt, daarna schakelt de camera over naar een elektronische sluiter voor de snellere tijden. Ben je niet een grote fan van de elektronische sluiter dan zul je een grijsfilter op het objectief moeten gaan schroeven. De X70 heeft geen ingebouwd ND filter om de hoeveelheid licht te beperken.

De X70 is een erg makkelijk te gebruiken camera. Compact, stil, een eenvoudige gebruikers interface, aps-c sensor, de bekende mooie fujifilm filmsimulaties en het kantelbare aanraakscherm geven de camera enorme pluspunten voor een aantrekkelijke prijs. Voor ons zou de optische zoeker die je in de X70 flitsschoen kunt schuiven wel een interessante extra optie in het winkelmandje zijn.

Plus- en minpunten
16 megapixel X-Trans APS-C sensor
Wifi
Mechanische en elektronische sluiter
Kantelbaar 3 inch aanraakscherm
8 bps burstmode
Fujifilm filmsimulaties
Geen optische of elektronische zoeker
Geen zoombereik
Geen microfoon en hoofdtelefoon aansluiting
Geen meegeleverde zonnekap

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Specificaties

  ModelFujifilm X70
  Prijs€699,-
  LeverancierFujifilm, Tel: 010-2812500
  Sensor15,6×23,6mm APS-C X-Trans CMOS II sensor, 16 megapixels
  Resolutie4896×3264, 3456×2304, 2496×1664
  VideoresolutieFull HD 1920X1080P, 60 bps
  LichtgevoeligheidISO 200-6400 (en automatisch)
  Burstrate8 opnames per seconde
  OpnameformaatRaw, Jpeg (twee verschillende compressies), MOV, H.264
  ObjectiefFujinon 18,5mm Omgerekend naar 35mm: 28mm
  ZoombereikGeen optische zoom
  ScherpstellenHybride contrast en fasedetectie autofocus, Enkelvoudig, continu, handmatig
  ZoekerGeen
  LCD-monitor3 inch beperkt kantelbaar LCD aanraakscherm, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body340 gram/11,2×6,4,8×4,4 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Panoramafotografie voor beginners

Levitation in een modern jasje