in

Review: Jinbei HD600 draadloze studioflitser16 oktober 2015, 14:30

Ken jij het merk Jinbei al? Zoom.nl Blogger Sander Rijnders test de Jinbei HD600 studioflitser.

Jinbei… Geen alledaags merk om te gebruiken voor een review. Toch bestaat het merk al een tijdje en hebben ze een aardig uitgebreid assortiment.

Voor de mensen die nog met een vraagteken op hun gezicht zitten en denken “Huh? Jinbei? Daar kun je toch gewoon zalf voor krijgen?” Jinbei is een Chinees fotografie merk dat o.a. softboxen, reflectors, flitsers en nog veel meer maakt.
Ik ken het merk al een tijdje en ben er redelijk over te spreken. Het geeft me een “je krijgt waar je voor betaalt”-gevoel. Een paar jaar geleden heb ik bijvoorbeeld een sofbox gekocht van dit merk en inclusief verzendkosten was ik een euro of 40 kwijt, een klein bedrag voor een leuke softbox.
En de softbox… tja, het is een softbox. Er zit een binnen en buiten diffuser in en verder doet het beestje wat het moet doen. De mount… het werkt en het zit allemaal goed maar als je het laat vallen, dan valt het ook (gevoelsmatig) in duizend stukjes. Kortom, voor die paar centen krijg je waar je voor betaalt. Het is een softbox, het werkt (prima) maar meer ook niet.

Waarom dan een flitser proberen van het merk Jinbei?

Tja weet je… Waarom eigenlijk niet? Ik heb altijd al een zwak gehad voor de wat onbekendere merken. Je hebt de grote merken zoals Elinchrom die al jaren bekend zijn bij het grote publiek en alom gerespecteerd zijn. En eerlijk is eerlijk, Elinchrom spullen zijn ontzettend mooi en ook erg degelijk maar daar is de prijs dan ook naar. Elinchrom heeft bijvoorbeeld een hele mooie (maar ook erg dure) deep octabox. Voor een euro of 70 heb je een hele goede en ook een hele degelijke tegenhanger. Dus ja, ik vind het leuk om de wat onbekendere merken een kans te geven en hun producten te testen.

Lang niet alles is goed en degelijk hoor. Soms krijg je spullen binnen waar je van denkt “Wat moet ik hier nu weer mee” of dingen die al uit elkaar vallen als je ernaar kijkt, een wonder dat het heel is aangekomen.

Maar dan: de Jinbei studioflitser. Het is een model dat ik nu ruim een jaar in mijn bezit heb en waar ondertussen alweer een opvolger van is. Ik heb het Jinbei HD-600 model en het is een studioflitser met een ingebouwde accu, dus geen gerommel meer met losse kabels. Je hebt een statief, de flitskop, een light modifier en that’s it.

Voordat ik de Jinbei in handen kreeg werkte ik altijd met een set Lastolite lampen en twee verschillende sets van Elinchrom.

En nu, ongeveer een jaar later kan ik eigenlijk alleen maar zeggen dat mijn hoofdlicht afkomstig is van de Jinbei. Heb ik een tweede, derde en soms vierde lamp nodig, dan val ik terug op de Elinchroms of Lastolites maar mijn hoofdlicht is altijd afkomstig van de Jinbei. Dus dan moeten ze wel iets goeds doen… Toch?

Wat krijg je allemaal?

Als je de Jinbei krijgt thuisgestuurd zit het allemaal in een handige draagtas verpakt. Je hebt de flitser, de accu, de oplaadkabel, 1 statiefmount en 1 handvat (je kunt de flitser dus ook als een “point en shoot” gebruiken) en het belangrijkste… de trigger (werkt op 2.4 GHz) die ook als afstandsbediening te gebruiken is. En dat is meteen al een enorm pluspunt, je kunt de flitser van afstand bedienen. Je kunt de flitser op afstand wakker laten worden uit de sleep mode, de flits harder of zachter instellen en het model licht aan en uit zetten. De flitser heeft een Bowens mount en er zijn dus meer dan genoeg modifiers voor te krijgen.

De eerste indruk

Goed. Hier ga ik heel eerlijk in zijn. Als je de Jinbei voor het eerst vastpakt voelt het wel leuk aan maar het “wow” gevoel ontbreekt een beetje. Het is zeker geen plasic fantastic beestje, het voelt goed en degelijk aan maar het is niet het “Wow, wat een superapparaat”-gevoel. Geen showstopper maar voor de € 500,- dat het beestje moet kosten was het een leuke extra geweest. De tas is stevig en erg handig. Naast het hoofdvak zijn er 3 kleine vakjes waar je bv je triggers in kwijt kunt.

Het eerste gebruik

Hier gaat de Jinbei punten scoren. Het gebruiksgemak van deze studioflitser; ik zal nog net niet zeggen ‘ongekend’ maar it’s pretty damn close. Je zet een statief op, flitser erop, aan/uit kop hou je 3 seconde ingedrukt en alles is klaar voor gebruik.

En dan dus het gebruik zelf. Zoals ik al eerder zei kun je de flitser op afstand bedienen met de trigger. Je kunt de flitsintensiteit instellen van vol open naar 1/128 in stappen van 3.
De stappen zijn dan:
1 – 1 1/3 – 1 2/3 – 2 – 2 1/3 – 2 2/3 – 4 – 4 1/3 – 4 2/3 – 8 – 8 1/3 – 8 2/3 – 16 – 16 1/3 – 16 2/3 – 32 – 32 1/3 – 32 2/3 – 64 – 64 1/3 – 64 2/3 – 128

En ik kan je zeggen, dat werkt fijn. Heel erg fijn. Enig puntje waar ik aan moest wennen is dat de stappen 1/3e van een F-stop zijn. Normaal werk ik met 1/10e van F-stops (zie mijn eerder blog over het gebruik van de lichtmeter) Dat is even wennen en schakelen maar niet onoverkoombaar.

Is er ook een minpuntje? Zeker wel. En dat is dat de trigger automatisch uitschakelt na een paar minuten. Als je de camera een paar minuten neerlegt, dan moet je de trigger opnieuw aanzetten als je daarna verder gaat. Prima om de batterij te sparen maar hier had ik graag gezien dat de trigger toch minimaal 5 minuten langer aan zou blijven staan.

Accuduur

Nog een waanzinnig pluspunt! Soms werk ik op locatie en ik heb altijd studioflitsers bij me om mijn eigen licht te maken. De stroom kwam altijd van een draagbare accu, de Tronix. (sommige fotografen onder ons zullen deze zeker kennen). Daar waar ik met de Tronix een flits of 150 kon genereren, kan ik met de Jinbei, op vol vermogen met gemak 450 flitsen genereren. Bij gemiddeld gebruik (variërend van flitsintensiteit) haal ik zonder problemen 600 flitsen. Een kleine accu met groots (6600 mAh) vermogen! Ik ben verlost van die zware battery pack!

Kleur constantheid

Ook goed. De specsificaties geven aan dat de kleurtemperatuur 5500K +/- 200K en het is stabiel. De Jinbei is zelfs constanter dan de set oude Elinchroms die ik gebruik. Geen klachten.

High speed sync

Zit er niet op, dat is jammer. De opvolger, de HD600 II heeft wel een high speed sync functie maar bij dit model ontbreekt het nog. Ergens wel jammer, ik had het graag gezien op dit model. Wellicht een beetje raar om een feature te benoemen die er niet opzit maar de high speed sync heeft toch wel echt meerwaarde, vandaar dat ik het even aanhaal.

Conclusie

Jinbei? Ja
Chinees merk? Ja
Aanrader? Zonder twijfel: Ja
De Jinbei is in een korte tijd mijn vaste hoofdflitser geworden en zal dat ook blijven. Binnenkort komt er een tweede draadloze flitser bij en dat zal de opvolger van de Jinbei worden (met de high speed sync functie). Ik ben er erg over te spreken. Standaard Bowens mount, het gebruiksgemak, de lange accuduur. Het werkt allemaal mooi samen en vooralsnog is de flitser voor mij elke cent waard.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

ISO – invariantie

Het Portret