in

Review: Leica C25 september 2013, 11:40

Leica pikt al een tijdje een graantje mee van de modellen van Panasonic. Toen Panasonic een high-end compactcamera uitbracht, kon Leica niet lang achter blijven. Nu introduceren ze de nieuwe Leica C.

Grootse compact

Deze Leica C heeft dezelfde specificaties als de Panasonic Lumic DMC-LF1 en die zijn mooi voor een compactcamera. Een 1/1.7-inch 12,1-megapixelsensor en 7,1x optische zoom, mogelijkheid om in raw te fotograferen, wifi en nfc, elektronische zoeker (200.000 pixels) en 3 inch beeldscherm met 921.600 pixels. Het objectief is een Leica DC Vario-Summicron F2.0-5.9 met omgerekend naar 35mm de brandspuntsafstanden van 28-200mm. Door de grote diafragmaopening van F2,0 kun je mooie onscherpte in de achtergrond krijgen. Jammer dat als je helemaal ingezoomd bent de maximale opening F5,9 is. Het enige wat anders is, is het design. Leica heeft voor deze camera zelfs het knappe designteam van Audi ingeschakeld. Om eerlijk te zijn, is het resultaat een beetje teleurstellend. Hij lijkt nog steeds erg veel op zijn Panasonic tweelingbroertje. Al kan voor de liefhebbers de champagne of donkerrode kleur en uiteraard het ronde rode logo van Leica op de voorkant het hart sneller doen kloppen.


Draairing

Wij namen een preproductiemodel mee op stap tijdens een weekendje Dublin. Het is geen definitieve versie dus in de finale versie kunnen nog wat kleine dingen veranderen. Het fotograferen met de Leica C gaat erg gemakkelijk. Hij ligt goed in de hand, al kunnen de knopjes voor een grote mannenhand wat priegelig aanvoelen. Het fijnste is de draairing rondom het objectief. Je kunt deze handig gebruiken om in te zoomen maar ook om de belichting in te stellen. Vooral in de handmatige stand werkt dit erg prettig. Met de draairing rondom het objectief regel je het diafragma, de draairing aan de achterkant is voor de sluitertijd. Het werkt intuïtief en simpel. Tijdens het testen hebben we bijna alleen via het scherm gefotografeerd. De elektronische zoeker is erg klein en soms ook wat traag. Het scherm is daarentegen een prima alternatief. Het is duidelijk en scherp. Helaas geen touchscreen wat soms wel handig zou werken.


Fotokwaliteit

Op deze Leica C heb je veel verschillende creatieve mogelijkheden, er zitten maar liefst 16 scene- en 15 creatieve standen op. Van panorama tot hdr en van twee babystanden tot toycam, je kunt heel veel kanten op en het werkt erg prettig. Uiteraard kun je ook alles zelf instellen en in raw fotograferen. De jpg-beelden zijn voor ons iets te verzadigd maar dat is een kwestie van smaak. De ruis in hogere iso-waarden stelt ons een beetje teleur. Door een sterke ruisreductie worden donkere foto’s erg wazig en zeker niet beter. Voordeel is wel dat je als laagste iso 80 in kunt stellen, ideaal op een zonnige dag. Al met al een leuke camera die je prima in je tas kunt meenemen tijdens een weekendje weg. Dat je daarbij ook de laatste versie van Lightroom krijgt om die mooie foto’s goed te ontwikkelen, is helemaal fijn. Of dat de extra kosten rechtvaardigt, betwijfelen we. Al blijft een bekend merk Leica zijn waarde beter vast houden.

Testfoto’s

Hierbij wat foto’s die wij met de Leica C in Dublin maakte. Dit zijn jpg-opnames direct uit de camera.
ISO 80 – F2 – 1/125 SEC – 6mm
Op een zonnige dag is de lage iso-waarde 80 een uitkomst.

ISO 80 – F2,5 – 1/100 SEC – 6mm
ISO 400 – F2,2 – 1/50 SEC – 6mm
Door de grote diafragma-opening kun je met deze compactcamera aardig wat onscherpte in de achtergrond krijgen.

ISO 400 – F2 – 1/50 SEC – 6mm
De Leica C heeft veel voorkeuze scene en creatieve standen die leuk werken. Hier is gekozen voor de Creatieve optie Dynamisch zwart-wit.

ISO 100 – F4 – 1/1300 SEC – 6mm
De kleuren in jpg zijn wat meer verzadigd maar dat is een kwestie van smaak.

ISO 1600 – F2 – 1/25 SEC – 6mm
Hoge iso-waarden kan de camera niet aan. Door de enorme ruisonderdrukking wordt de foto wazig. We moeten hierbij wel rekening houden dat dit een preproductiecamera is met een firmware lager dan 1. De ruisonderdrukking is nu nog erg sterk in de jpg-bestanden.

Omdat wij alleen in jpg hebben geschoten, laat Rob van Keulen van de importeur Transcontinenta ons graag zien wat de camera ook kan.

Hierbij zijn testfoto’s :
De complete serie met hoge resolutie weergave vind je hier.

Plus- en minpunten
mooi design
wifi en Nfc
fotograferen in raw
instellen via draairing
stevige prijs voor compact
lage resolutie elektronische zoeker

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,4

Specificaties

  ModelLeica C
  LeverancierTranscontinenta, 0252 68 75 55, www.leica-camera.com
  Sensor1/1.7
  Resolutie4000 x 3000
  Videoresolutie1920 x 1080, 60 bps, mono
  Lichtgevoeligheidiso 80 – 6400 en automatisch
  Opnameformaatraw, jpg (fijn, standaard), avchd, mp4
  Objectief6-42.8 mm ( 28–200 mm omgerekend naar 35mm)
  Zoombereik7x optische zoom, 4x digitale zoom
  Zoekerelektronisch, 200.000 pixels
  LCD-monitor3 inch tft lcd, 921.600 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body195 g/ 103 x 63 x 28 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony Cybershot DSC-RX100 II

Tips en trucs voor gratis software Picasa