in

Review: Leica M9-P


6 september 2011, 12:00

Wie meetzoekercamera’s zegt droomt er waarschijnlijk meteen een Leica bij. Niet zo verwonderlijk natuurlijk omdat Leica één van de grondleggers is van dit type legendarische camera’s. Waar als je de fotografische historie bekijkt heel veel van de meest beroemde foto’s ter wereld mee zijn gemaakt.


Bij een meetzoekercamera kijk je niet zoals bij een reflex door de optische zoeker via een spiegel door de lens. Maar door een heel ander los optisch systeem dat naast het objectief is geplaatst. Het scherpstellen kan alleen maar handmatig en is te controleren door een relatief klein rechthoekje in het zoekerbeeld. Je zult in het begin wel even aan moeten wennen aan deze andere manier van scherpstellen als je daarvoor alleen met reflexen hebt gefotografeerd. Het is verre van ‘what you see is what you get’

Leica meetzoekercamera’s werden vroeger door veel straatfotografen gebruikt. Door het ontbreken van een spiegel is de camera namelijk erg stil in het gebruik, en daardoor val je minder op. En omdat je in de optische zoeker meer ziet dan daadwerkelijk op je foto komt kun je heel mooi zien wie of wat er je compositie in komt lopen. En dat is bij dit type fotografie een belangrijke toegevoegde waarde.

In de prachtig gebouwde handgemaakte body huist een full frame 18 megapixel sensor van 24 bij 36 mm grootte dat bij lage ISO waardes hele goede resultaten neerzet . Je kunt op de M9-P verschillende soorten kwalitatief erg goede objectieven monteren. Dat daar een héél erg hoog prijskaartje aan hangt is voor de meeste wel en voor slechts enkelen helemaal geen probleem.

Nieuw

Aan de specs is er met de toevoeging van de P niets veranderd. In de prachtig gebouwde handgemaakte body huist een fullframe 18 megapixel sensor van 24×36 mm die bij lage iso-waardes heel goede resultaten neerzet.
Nieuw is het krasvaste LCD-scherm, dat zo goed als onbreekbaar is dankzij de keiharde toplaag van saffierglas. Het scherm moet daardoor vele jaren meekunnen. Leica geeft aan dat het display lastig te produceren is vanwege de sterkte van het materiaal; de displays moeten met een diamantzaagje op maat gesneden worden … De nieuwe display is beter te bekijken onder felle lichtomstandigheden doordat er aan twee zijden een nieuwe anti-reflectiecoating is toegepast. Verder is de camera is bekleed met een speciaal soort slijtvast leer. Dat zorgt tevens voor een prettige grip.
Je kunt op de M9-P net als op de M9 verschillende soorten erg goede objectieven monteren. Dat daar een wel héél erg hoog prijskaartje aan hangt, is voor de ware Leica-adept geen probleem.

Plus- en minpunten
prachtig gebouwde solidy body
fullframe 24x36mm sensor
makkelijke menustructuur
erg hoge aanschafprijs
lage resolutie lcd-scherm
geen live view
alleen diafragmavoorkeuze en manuele belichting

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelLeica M9-P
  Prijs€ 5995,- (body)
  LeverancierTranscontinenta, tel. 0252- 68 7555, www.transcontinenta.nl
  Sensor23,9 x 35,8 inch type ccd-sensor
  Resolutie5212×3472, 3840×2592, 2592×1728, 1728×1152, 1280×846
  LichtgevoeligheidISO 160 – 2500 en automatisch
  Burstratemaximaal 2 bps
  Opnameformaatraw, jpeg
  Scherpstellenhandmatig
  LCD-monitor2,5 inch tft-display, 230.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body585 gram/ 13,9×3,7×8,0 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony NEX-C3

Review: Lensbaby Composer Pro