in

Review: Lensbaby Circular Fisheye objectief


26 augustus 2014, 13:45

De Circular Fisheye stel je handmatig scherp en beschikt over een instelbaar diafragma, variërend van F3,5 t/m F22. Blogger Joas Wilzing ging voor ons met de lens op stap.


De nieuwste worp van Lensbaby wijkt nogal af van wat we van deze leverancier van creatieve objectieven kennen: het gaat bij de fisheye niet om de sweetspot. Het diafragma wordt niet bepaald met schijfjes die je voor het optiek plaatst en dat optiek is niet te verwisselen voor ander glas. De Lensbaby Circular Fisheye levert een circulaire fisheye, met een mooie twist.

Deze Lensbaby legt het beeld circulair vast, dus als een rondje. Om het rondje heen wordt het beeld zwart. De lens geeft natuurlijk dezelfde vertekeningen als andere fisheyes: rechte lijnen worden krom, wat dichtbij is wordt groot en wat ver weg is juist klein. Maar er is meer: de binnenkant van het objectief is glimmend gepoetst en weerkaatst een deel van het invallende licht. Dat geeft een randje om de foto en voegt zo sfeer, kleur en licht toe.

Met 185 graden is de beeldhoek zo groot dat je zelfs een stukje achteruit kijkt, je krijgt dus heel wat op de foto. Zo’n honderd jaar geleden werden fisheye-objectieven gebruikt in de meteorologie, om wolkenluchten vast te leggen. Je vangt de hele zichtbare hemel in één foto. En ’s nachts, zonder wolken, kun je de sterrenhemel fotograferen.

Sterren F3,5

Het kortste scherpstelpunt is 6 mm vanaf de frontlens. Dat biedt creatieve mogelijkheden, maar is een potentieel gevaar voor het insect dat je probeert te fotograferen en dat wellicht een beetje platgedrukt gaat worden (of voor je objectief wanneer je de speling van het licht op de textuur van grof schuurpapier wil vastleggen). Maar laat je liever leiden door creatieve ideeën dan door angsten! Want zoals Robert Capa zei: “If your pictures aren’t good enough, you’re not close enough”. Dat geldt zeker voor deze lens. Je kunt heel dichtbij je onderwerp fotograferen (en dan nóg wat dichterbij), en als je dat doet levert het betere beelden op.

“If your pictures aren’t good enough, you’re not close enough”

Aan de andere kant: als je wat meer afstand houdt tot je onderwerp, is het fisheye-effect minder aanwezig. Zoals je ziet bij de foto die ik maakte van Roof Garden Arnhem, de bovenste etage van een parkeergarage die als tuin is ingericht en waar allerlei activiteiten worden georganiseerd. Deze foto lijkt niet direct met een fisheye gemaakt, doordat er geen voorgrond is, en omdat de belangrijke lijnen recht door het midden lopen en zo niet vervormen. De witte lijnen linksonder maken het effect van de fisheye wel zichtbaar.

Roof Garden Arnhem F8

De fisheye is op maat gemaakt voor een aps-c sensor. Fullframe kan ook prima. Het beeldrondje wordt dan kleiner, maar de beeldinhoud blijft gelijk. Met een beetje bijsnijden krijg je dezelfde foto. Het geheel voelt stevig aan, ook al is plastic het hoofdingrediënt. Het objectief levert een prima beeldkwaliteit. Best scherp, wel wat kleurschifting. Er zijn fisheyes die het beter doen, maar daar kun je deze eigenlijk niet mee vergelijken: dat zijn ‘serieuze’ fisheyes, de Lensbaby is er op uit om je tot spelen te verleiden. Ik gebruikte het objectief op een Canon EOS 600D. Het reflecterende randje wordt een beetje afgesneden, zoals je op de foto’s ziet. Ik kan me voorstellen dat dit bij een Nikon aps-c niet of minder gebeurd, omdat de cropfactor net iets lager ligt. Voor andere merken is de Lensbaby niet verkrijgbaar.

Alles aan het objectief gaat handmatig, er is geen communicatie met de camera. De diafragmaring draait soepel van F3,5 naar F22. Ook de scherpstelring draait soepel, maar scherpstellen is soms wat lastiger, zeker als er wat minder licht is. Het oculair van een aps-c camera is al niet erg groot, maar nu mis je nog een stuk beeld doordat alleen de cirkel in het midden gebruikt wordt. Dit is natuurlijk op te lossen door liveview te gebruiken, en bij F8 en niet te dichtbij scherpstellen is de foto al snel vanaf een paar decimeter tot oneindig scherp. Voor de foto van de bij heb ik scherpgesteld op ongeveer 1,5 cm, diafragma op F5,6 en dan voorzichtig de camera bij de bloem gehouden om de bij niet weg te jagen. Na een paar foto’s kon ik de afstand die ik moest aanhouden redelijk inschatten en kreeg ik de bij scherp op de foto.

De Lensbaby circular fisheye nodigt écht uit om te spelen, om je omgeving met andere ogen te bekijken. Het levert naast mooie en leuke foto’s een hoop lol op. En met een prijs van net geen 300 euro is hiermee een fisheye een stuk bereikbaarder.

De lens heeft een ultragroothoek van 5,8 mm en heeft een instelbaar diafragma van F3,5 t/m F22. Hij is beschikbaar voor een Canon EF- of Nikon F- vatting.

Product specificaties

– 5,8mm brandpuntsafstand
– 185 graden beeldhoek
– Instelbaar diagragma van F3,5 t/m F22
– Scherpstelafstand: 6,3mm tot oneindig (handmatig)
– Interne vatting voor creatieve overstraling & reflectie
– Geschikt voor Canon EF & Nikon F camera vattingen

Prijs en beschikbaarheid

De Lensbaby Circular Fisheye heeft een adviesprijs van € 299,95. Zoom.nl heeft dit lensje ook getest, lees hun review hier.

Wie is deze auteur?

Ik ben Joas Wilzing, getrouwd, vader van twee zonen. Ik werk als hulpverlener bij het Leger des Heils, daarnaast fotografeer ik al enige jaren. Vooral landschappen en natuur, maar ook bandjes voor 3voor12 Gelderland. Ik vind het tof om via zoom.nl mijn passie te delen in woord en beeld. Twitter: @joaswilzing.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Samsung NX3000

Social Media voor fotografen (deel 1): Maak je eigen fotomagazine