in

Review: Lensbaby LM-1025 december 2014, 14:00

Vorige week reviewde Andrea Gulickx de Lensbaby Sweet 50. Vandaag geeft ze haar mening over de LM-10, een opzetlens voor op je smartphone.

Zoals ik de vorige keer in de review van de Lensbaby Sweet 50 al beloofde: deze keer een review over de Lensbaby LM-10, een lens voor op je smartphone. Ik heb eigenlijk nog nooit een losse lens voor mijn iPhone uitgeprobeerd dus ik was er erg nieuwsgierig naar.

Links de iPhone LM-10 rechts in de elastische houder.

De Lensbaby LM-10 wordt geleverd met magneetstickertjes. De bevestig je rond ‘het oog’ van je camera. Hierop plaats je de Lensbaby, die door de magnetische werking gelijk goed en stevig blijft zitten. Daarnaast krijg je een handig elastisch houdertje waar je de lens in kunt stoppen. Deze kun je bijvoorbeeld aan je sleutelbos hangen zodat je hem altijd bij je hebt. Daar is over nagedacht!

Links LM-10 dmv magneetsticker op de iPhone geplaatst. Rechts de Lensbaby app.

Als eerste kwam ik erachter dat je voor deze leuke lens een Lensbaby app moet downloaden op je telefoon. Dit downloaden is natuurlijk zo gedaan. Hoewel het een vrij eenvoudige app is, is het zoals bij de meeste apps even puzzelen wat je nu precies kan en moet doen. Er zitten een aantal leuke kleurfilters op zoals monochroom, sepiatone filter en warm filter. Ook zit er een raster optie op en er is een mogelijkheid tot filmen wat natuurlijk erg leuk is met de sweetspot als middelpunt.

Voor deze beelden is de optie ‘warm filter’ gebruikt. Geen verdere nabewerking.

Het lensje heeft eigenlijk geen verdere opties nodig, want het kleine ronde scherptegebied (sweetspot) is natuurlijk al bijzonder op zich. Na even zoeken kwam ik er achter dat je de sweetspot ook kunt verplaatsen. Dit doe je door twee keer te tikken op het schermpje. Er verschijnt dan een klein tekstje in beeld waarin movable sweetspot staat. Tik je weer twee keer dan, verschijnt er centered sweetspot.

Het verplaatsen werkt echter niet hetzelfde als bij een Lensbaby, want je kunt het lensje niet buigen. Bij een gewone Lensbaby blijft je onderwerp staan en verbuig je de lens naar waar jij het scherp wilt hebben in het beeld. De compositie kun je daarbij hetzelfde houden. Bij de LM-10 is het echter zo dat je niet alleen de sweetspot verplaatst, maar je hele onderwerp gelijk meeneemt. Zie de twee foto’s hier beneden van de bomen. De sweetspot heb ik hier naar rechtsboven verplaatst op de rechterfoto. Je ziet, het onderwerp is mee verplaatst met de sweet spot.

Rechter beeld, de ‘sweetspot’ is vanuit het midden naar rechtsboven verplaatst.

De sweetspot is erg klein waardoor je een behoorlijke vervormingen krijgt, maar dat is juist de fun van een Lensbaby. Bij grotere onderwerpen, zoals een paard, is het lastig om beide kanten van het dier scherp te krijgen, omdat het scherptegebied zeer smal is. De sweetspot verplaatsen om dit probleem op te lossen werkt niet omdat, zoals hierboven uitgelegd, het onderwerp dan in zijn geheel mee verplaatst. Het ziet er in ieder geval lekker creatief uit.

Voor portretten is de LM-10 ook ontzettend leuk, al heb je met het hoofd van een paard een hele uitdaging. Zeker als het dier heel veel interesse toont voor de Lensbaby LM-10m camera, zoals bij mij het geval was. Je krijgt soms zeer lachwekkende resultaten.

Haal je de lens van je telefoon af dan kun je nog steeds de app gebruiken, maar dan logischerwijs zonder de sweetspot. Wel is het mogelijk dat het beeld op de kop wordt weergegeven. Met het instellingen-wieltje in de linkerbovenhoek op het scherm kun je dit aanpassen. Tik er een keer op en een groen schermpje met tekst verschijnt waarbij je links bovenin een schuifknopje ziet staan met daarbij de tekst flipped camera. Tik hierop en het beeld wordt normaal weergegeven. Klik dan op done en je keert weer terug naar de camera functie.

De lens is door de magneetstrip universeel te gebruiken op populaire Androidtoestellen met JellyBean of Kitkat en iOStoestellen vanaf iPhone 4S. Afhankelijk van de kwaliteit van je telefoon zullen de foto’s er op iedere camera weer anders uitkomen. Ik heb zelf mijn iPhone 5 gebruikt. Bekijk de Engelstalige website van Lensbaby voor meer informatie en een demonstratiefilmpje.

Conclusie

De Lensbaby LM-10 is een erg leuk hebbedingetje, eenvoudig in gebruik en waar je creatieve beelden mee kunt maken. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan (+/- €70), maar dan heb je ook wel iets aparts.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Van concept tot reclamefoto

Een kijkje bij Stellar, een datarecovery-laboratorium.