in

Review: Lensbaby Velvet 56mm F1,6 macro


19 mei 2015, 08:46

Lensbaby gaat bij haar lenzen niet voor de optimale scherpte, maar zoekt het in bijzondere effecten. Deze Velvet 56mm is ontworpen om met open diafragma dromerige opnames te schieten.

De Lensbaby Velvet doet als je hem uit de doos haalt, denken aan objectieven die veertig jaar geleden van de band rolden. Een glimmend zwarte finish, een brede scherpstelring en een smalle ring om je diafragma in te stellen. Old skool dus. Met 400 gram is het een mooi en stevig gebouwd objectief. Compleet manueel: je moet dus zelf altijd met de hand scherpstellen en diafragmeren. De diafragmaring draait heel erg soepel en klikt alleen in bij hele stops. Je kunt overigens wel gewoon het diafragma traploos tussen die hele stops instellen. Lees hier hoe je met je diafragma de scherptediepte regelt.

Scherpstelring

De scherpstelring heeft een lange slag van 315 graden nodig om van 13 cm tot oneindig te komen, vooral handig in het macrogebied. De scherpstelring loopt aangenaam stroef. Zodat je niet, als je handmatig scherpstellen niet gewend bent, snel veel te ver doordraait. De scherpstelring van ons testexemplaar had wel een beetje last van speling. Behalve een bijzonder effect hebben veel Lensbaby-objectieven een verplaatsbare ‘sweet spot’. Dat betekent dat je het scherpe deel van je opname van het midden naar de zijkant kunt verplaatsen. Dat kan bij deze Lensbaby Velvet niet.

Gebruik

Afhankelijk van het type camera zet je de body op manueel of diafragmavoorkeuze. Bij volle opening heb je dankzij de F 1,6-opening een heel helder zoekerbeeld. Als je diafragmeert, wordt het zoekerbeeld uiteraard donkerder. Maar omdat je dit objectief waarschijnlijk hooguit tot F 5,6 zult gebruiken, is dat niet heel hinderlijk. Als de combinatie van je body met de Velvet 56mm diafragmavoorkeuze ondersteunt, berekent je camera de bijbehorende sluitertijd. Dan hoef je alleen nog maar scherp te stellen. Sommige body’s helpen je daarbij door een signaal te geven als je scherpstelvlak in focus is. Handig als je nog niet zoveel ervaring hebt met handmatig scherpstellen.

Photoshop of filters?

Natuurlijk kun je soortgelijke effecten met veel werk ook in Photoshop tevoorschijn toveren. Of je gebruikt oude filtertechnieken als een beetje vaseline op een uv-filter of een zwarte panty over je objectief. Toch zijn die resultaten niet zo mooi te doseren als met deze Lensbaby Velvet. Met open diafragma is het effect maximaal terwijl vanaf F 4 het dromerige effect alweer snel afneemt. De Lensbaby gedraagt dan zich als een normaal scherp objectief. Vanaf F 4 blijft de scherpte aan de randen van het beeld wel achter.

Persbeeld. Fotograaf: Rachel Shomsky

One trick pony?

Maar je koopt dit objectief natuurlijk niet om haarscherpe opnames te schieten. Nee, de Velvet is juist bedoeld om een bijzondere dromerige niet-scherpe sfeer op te roepen. Je kunt er, als je daarvan houdt, prachtige romantische portretten of landschappen mee schieten. Het objectief is erg gevoelig voor flare, zodat je bij sterk tegenlicht naast die dromerige sfeer ook nog willekeurige lichteffecten in je opnames krijgt.

Persbeeld. Fotograaf: Joye Ardyn Durham

Plus- en minpunten
unieke dromerige softfocus beeldeffecten
lichtsterk (F 1,6)
macro tot 1:2
handmatig scherpstellen
handmatig diafragmeren

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7

Specificaties

  ModelLensbaby Velvet 56mm f1,6 macro
  Prijs€ 549,- (zilverkleur € 609,-)
  LeverancierTranscontinenta, tel. 0252-687555, www.transcontinenta.nl
  Brandspuntafstand56 mm (84mm omgerekend voor aps-c)
  LichtsterkteF 1,6
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie4 elementen in 3 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,5
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig, 13 cm tot oneindig
  Filtermaat62 mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe, aps-c
  BeschikbarevattingenSony Alpha A, Pentax-K, Canon EF en Nikon F
  Gewicht/ Afmetingen objectief400 gram/7,2×8,5 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EOS 760D

Fotograferen voor een goed doel