in

Review: NIK Software24 augustus 2013, 10:00

Sinds NIK software is overgenomen door Google is de prijs van de gehele collectie drastisch gedaald. Deze creatieve plugin is hierdoor een stuk interessanter geworden voor fotografen. Dat leek Maurice Hertog een goede reden om zich eens te gaan verdiepen in deze software!

NIK Software

NIK software is een plugin, een soort apart programmaatje wat je in dit geval binnen Lightroom en Photoshop (Elements) opent. Zonder Lightroom en/of Photoshop (Elements) kun je NIK software dan ook niet gebruiken. Met NIK software kun je je foto’s makkelijk bewerken onder andere door middel van al bestaande presets, een bewerking die je door middel van één klik op de knop kan toepassen op je foto.
De gehele NIK collectie bestaat uit HDR Efex Pro (voor het bewerken van je HDR foto’s), Color Efex Pro (voor het geven van creatieve effecten aan je foto’s), Silver Efex Pro (voor het maken van een zwart-wit foto), twee programma’s voor pre- en post-workflow verscherping van je foto’s (Sharpener en Viveza) en één voor ruisonderdrukking (Dfine). Mijn korte review beperkt zich tot de Efex programma’s, die andere programma’s heb ik niet in gebruik.

Je kunt ook de demoversie uitproberen

Plugin
Het proces is heel simpel: je kiest in Lightroom of Photoshop (Elements) de foto (of foto’s) die je wilt gebruiken in een van de plugins en de plugin zelf. Nadat je de juiste instellingen in het pop-up menu hebt gekozen (zoals kleurruimte, type bestand enzovoorts) opent de plugin zich en wordt de foto ingeladen.

Je kiest een van de vele presets of gebruikt de schuifjes zelf en als je tevreden bent met het resultaat, klik je op opslaan in de plugin.

NIK voert de instellingen automatisch uit

NIK voert dan de gekozen instellingen uit op het bestand en keert terug naar Photoshop en Lightroom met het eindresultaat. Je hoeft niks meer te doen, de foto wordt automatisch geïmporteerd.
Bij de Color en Silver Efex programma’s kies je simpel een foto en gebruik je het plugin menu, bij HDR Efex is het even anders. Hier kies je de drie of meer foto’s die je om wilt zetten, waarna je voor exporteren moet kiezen. Je kunt dan kiezen voor exporteren naar HDR Efex Pro en zo verder gaan in de plugin.

Bij HDR Efex Pro kies je meerdere foto’s die je om wilt zetten

Gebruikersgemak
Wat de Efex programma’s verder onderscheidt van de mogelijkheden die Photoshop of Lightroom hebben, is het gebruikersgemak. Na het inladen van de foto of foto’s in de plugins kies je een van de vele presets die standaard in het systeem staan of die je zelf gemaakt hebt. Daarna kun je met gebruik van zogenaamde controlepunten heel precies fijne afstellingen doen. In Photoshop dien je dan al snel met lagen en borstels te gaan werken, maar Nik heeft dit heel intuïtief gedaan. Zo had ik snel en zonder gebruik van handleidingen of andere zaken hele mooie zwart-wit resultaten die ik in Photoshop of Lightroom niet zo snel zou kunnen nadoen.

Controlepunten
Die controlepunten zijn heel gemakkelijk. De knop staat groot aangegeven in de plugin en nadat je erop geklikt hebt, kun je op de juiste plaats in de foto een controlepunt plaatsen. Vervolgens kun je middels de unieke cirkelvormige menu structuur snel een aantal mogelijkheden aanpassen zoals belichting, contrast en scherpte. Door een van die drie schuifjes vast te pakken, verhoog je bijvoorbeeld het contrast op alleen die plek. De grootte van het controle punt (een cirkel) bepaalt het gebied waar NIK op zoek gaat naar vergelijkbare pixels en past deze op een intelligente manier aan. Moet je in Photoshop of Lightroom heel precies gaan schilderen met je penseel om het goede gebied te selecteren, gaat dat binnen de NIK plugins vanzelf.

Met de drie schuifjes verander je de geselecteerde pixels

NIK zoekt zelf naar vergelijkbare pixels

Nadeel
Een nadeel van de NIK software vind ik de geheugenbelasting. NIK gaat uit van een goede grafische kaart die veel bewerkingen moet kunnen doen. Tijdens het testen van de plugins trok mijn simpele laptop zonder een compatibele grafische kaart (zoals een gForce) de bewerkingen niet en crashte het programma bij het uitvoeren van de aangepaste foto. Ik moest uitwijken naar mijn desktop computer met goede grafische kaart. Als NIK namelijk geen goede grafische kaart vindt, probeert hij je interne geheugen te gebruiken en belast daarmee je computer behoorlijk!

Conclusie
Al met al is het plugin pakket van NIK een interessante aanvulling voor de veeleisende fotograaf. Je moet wel al beschikken over Photoshop, Photoshop Elements of Lightroom en over een goede computer. Daarentegen is de gedaalde prijs van ergens in de 500 euro naar iets over de 100 euro een aardige pré. Via het internet is daarnaast makkelijk een link te vinden met 15% extra korting, waardoor je met de huidige wisselkoersen al voor zo’n 96 euro klaar bent. Eerst de plugin tijdelijk uittesten? Kijk dan op de website van NIK software voor een 15-dagen proefversie! Op het YouTube kanaal van NIK software vind je daarnaast veel duidelijke instructiefilmpjes over de plugins, mocht je er toch niet helemaal uit komen.

Wie is deze auteur?
Ik ben Maurice Hertog, landschapsfotograaf uit het Zuidlimburgse Heuvelland. Ik ben altijd op zoek naar kleuren en sfeer om zo de schoonheid van het landschap vast te leggen. Kijk op mijn website voor mijn portfolio en mijn workshop aanbod! Ook ben ik actief op Facebook.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 visagie tips uit de praktijk

Fotodokter: vliegensvlugge vogels