in

Review: Nikkor 18-140mm F 3,5-5,6


27 september 2013, 15:42

Nu de sensoren van Nikons DX body’s steeds scherper worden, is het tijd voornieuw bijpassend glaswerk: de Nikkor AF -S DX 18-140 mm F 3,5-5,6G ED VR.

Nikons nieuwe kitobjectief?

Nikon introduceerde al in 2006 de Nikkor 18-135 mm voorganger van dit objectief. Deze had een plastic vatting, nogal last van vertekening, redelijk zichtbare chromatische abberatie en helaas geen vibratiereductie. Naast Nikons aantrekkelijke telezooms als de Nikkor AF-S DX 18-200 F 3,5-5,6 VR, wél uitgerust met optische beeldstabilisatie, verdween de 18-135 mm relatief snel uit de schappen. De hier geteste Nikkor AF-S DX 18-140 F 3,5-5,6G ED VR zal waarschijnlijk snel worden gekoppeld aan de betere DX-body’s. Zonde immers van de goede sensor in een high-res body als je er een slecht kitobjectief op klikt; de ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Het Nikkor 18-140 mm zoomobjectief heeft omgerekend naar fullframe een bereik van 27 tot 210 mm. Die 8x optische zoom is voor de meeste fotografen reden genoeg om het objectief bijna nooit meer te wisselen. Landschappen, portretten of sport; je schiet het er allemaal mee. Dat zo’n enorm zoombereik niet zonder optische concessies gaat, is logisch. Vooral in de groothoekstand is de vertekening aanzienlijk. De scherpte in het centrum is over het hele zoombereik heel goed. De scherpte in de hoeken van het beeld is bij open diafragma in de groothoekstand beduidend minder. In de telestand heeft het objectief daar minder last van. Vignettering is vooral in de groothoekstand zichtbaar bij open diafragma. Twee stoppen diafragmeren heft dat euvel meteen op.

Lichtsterk

Zoals te verwachten in deze prijsklasse van extreme zooms is de Nikkor AF-S DX 18-140 F 3,5-5,6G ED VR niet super lichtsterk. Een heel beperkte scherptediepte wordt lastig, iets wat bij een DX-camera door de kleinere sensor sowieso moeilijker te realiseren valt. Het objectief heeft gelukkig een metalen vatting gekregen in plaats van plastic. Toch blijft het er wat plastic uitzien en gleed de zoomring bij ons testexemplaar soms met wat tegenzin van groothoek naar tele. De optische beeldstabilisatie werkte zeer effectief en gaf vier stoppen voorsprong. Nikon levert bij dit objectief geen zonnekap mee, die je frontlens beschermt tegen krassen en je opnamen tegen lensflare. Gelukkig kun je ‘m wel gewoon als accessoire bijbestellen.

Objectiefconstructie

Plus- en minpunten
optische beeldstabilisatie
metalen lensmount
groot zoombereik
scherpte in het centrum van het beeld
geen meegeleverde zonnekap
flinke vertekening in groothoekstand
alleen voor DX, niet voor fullframe body’s

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Specificaties

  ModelNikkor AF-S DX 18-140 mm F 3,5-5,6G ED VR
  Prijs€ 649,-
  LeverancierNikon, tel. 0900-122564,
  Brandspuntafstand18-140 mm
  LichtsterkteF 3,5 – F 5,6
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie17 elementen in 12 groepen, waarvan 1 ED en 1 asferisch lenselement
  Maximale reproductiemaatstaf0,23
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 45 cm tot oneindig
  Filtermaat67 mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c DX
  BeschikbarevattingenNikon
  Gewicht/ Afmetingen objectief490 gram/7,8×9,7 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips en trucs voor gratis software Picasa

Fotodokter: zwart/wit