in

Review: Nikkor 28-300mm F3.5-5.6G ED VR


20 september 2011, 12:00

Toen Nikon nog geen fullframe camera’s maakte, was het 18-200 mm DX zoomobjectief populair. Het hier geteste Nikkor 28-300 objectief is het antwoord voor de fullframe camera.

Nikons superzoom

Het is een bekend en duivels dilemma. Natuurlijk wil je de allerhoogste kwaliteit als je met je reflex op stap gaat. Maar je wilt ook zo min mogelijk objectieven meesjouwen. Minder glaswerk verwisselen houdt je sensor ook langer stofvrij. Toen Nikon nog geen fullframe camera’s maakte, was het 18-200 mm DX zoomobjectief populair. Omgerekend naar kleinbeeld gaf het een enorm zoombereik van 27 tot 300 mm. Dat liet voor 90 procent van je opnamen de ideale beeldhoek zien. Met de komst van de fullframe relfexbody’s moest er een objectief komen met hetzelfde zoombereik dat tegelijkertijd een grote sensor van 24×36 mm kon uitlichten. Dit Nikkor 28-300 objectief is het antwoord voor de fullframe camera’s. Op Nikon-body’s met de kleinere DX-sensor geeft dit objectief een beeldhoek vergelijkbaar met een bereik van 42 tot 450 mm.

Concessies

De keerzijde van zo’n enorm zoombereik zijn concessies in de beeldkwaliteit. Het grootste probleem van dit zoomobjectief is de optische vertekening. In de groothoekstand is er een flinke tonvormige vertekening. In de telestand zie je een lichte kussenvormige vervorming. Nu zijn dit soort vertekeningen gelukkig makkelijk achteraf te corrigeren.
Een tweede probleem is de chromatische aberratie, vooral bij erg hoge contrasten en in de hoeken. Ook dat is gelukkig te corrigeren, maar het blijft lastig bij kritische opnames.
Een laatste probleem is de geringe lichtsterkte. Wie graag ook met wat minder licht foto’s wil maken, zal of naar een statief of naar een hogere iso-waarde moeten grijpen. Het objectief heeft gelukkig een goed optisch beeldstabilisatiesysteem. Daarmee kun je tot vier stoppen langer nog uit de hand fotograferen.

De scherpte van het objectief is gezien het enorme zoombereik redelijk goed. Zowel in de hoeken als het centrum is de scherpte bij open diafragma prima, wat bij een paar stoppen diafragmeren sterk verbetert. De bouw van het objectief is overigens uitstekend. Stevig zonder loodzwaar te zijn, solide en spatwaterdicht.

Plus- en minpunten
enorm lang zoombereik
geschikt voor fullframe en DX
veel vertekening in groothoekbereik
sterke chromatische aberratie in de hoeken

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7

Specificaties

  ModelNikkor 28-300mm F 3.5-5.6G ED VR
  Prijs€ 800,- (body)
  LeverancierNikon, tel. 0900-122564, www.nikon.nl
  BrandspuntafstandFF 80 – 300 mm (DX 42 – 450 mm)
  LichtsterkteF 3.5 – F 5.6
  Aantal diafragmalamellen9
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en AF, 50 cm tot oneindig
  Filtermaat77 mm
  Gemaakt voor sensorformaatfulframe en DX
  Gewicht/ Afmetingen objectief800 gram/8,3x 11,4 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Lensbaby Composer Pro

Review: Panasonic DMC GF3