in

Review: Nikkor AF-S 50mm f1.8G


20 maart 2012, 16:00

Nikons Nikkor AF-S 50 mm F1.8G komt mét ingebouwde autofocusmotor en is geschikt voor zowel sensorformaat DX als fullframe FX.

In het analoge tijdperk waren standaardobjectieven van 50 mm erg populair: die geven immers dezelfde beeldhoek als wat je met je eigen ogen ziet. Bovendien zijn ze erg lichtsterk en ook nog eens redelijk goedkoop te produceren. Het hier geteste objectief vervangt de oude Nikkor AF-S 50 mm F1.8D, die geen ingebouwde autofocusmotor had. Bezitters van een instapbody zonder AF-motor zijn aangewezen op een objectief mét. Tot voor kort konden zij dan alleen bij de relatief prijzige F1.4 G-versie terecht. De nieuwe F1.8 G-versie is te gebruiken voor zowel sensorformaat DX als FX (fullframe). Dat maakt het een veilige investering. Op een DX-body is door de verlengingsfactor de beeldhoek vergelijkbaar met die van een 75 mm-objectief. Dat maakt het objectief een heel bruikbare portretlens. Op een fullframe body, waar er in de toekomst steeds meer van verschijnen, gedraagt het objectief zich uiteraard gewoon als een standaardobjectief. Mocht je ooit overstappen naar fullframe, dan groeit het objectief met je mee.

Scherpte

Bij open diafragma scoort het objectief qua scherpte erg goed in het centrum. Aan de randen van het beeld is de detaillering zoals te verwachten dan wat minder. Maar die onscherpte verdwijnt zodra je drie stoppen diafragmeert. Datzelfde geldt voor de vignettering die met open diafragma toch wel nadrukkelijk aanwezig is. Chromatische aberratie is bij hele hoge contrasten in de hoeken wel aanwezig. Echt storend is het niet en bovendien gemakkelijk te verhelpen in de nabewerking. De autofocus van de F1.8G is snel. Als je liever toch met de hand scherpstelt, dan kan dat natuurlijk ook. Je zult het daarbij vast fijn vinden dat je van 45 cm tot oneindig dat in één hele korte draai van 90 graden doet. De uitvoering van het objectief is van plastic, maar doet nergens goedkoop aan. Het objectief wordt geleverd met zonnekap en beschermtasje.

Plus- en minpunten
betaalbare lichtsterke standaardlens
wordt geleverd met zonnekap
aantrekkelijk geprijsd
tonvormige vervorming
duidelijke vignettering bij open diafragma

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelNikon Nikkor AF-S 50 mm F1.8G
  Prijs€ 200,-
  LeverancierNikon, tel. 0900 122564
  Brandspuntafstand50 mm (75 mm omgerekend naar 35 mm)
  LichtsterkteF1.8 – F16
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie7 elementen in 6 groepen, één asferisch lenselement
  Maximale reproductiemaatstaf0,15x
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 45 cm tot oneindig
  Filtermaat58 mm
  Gemaakt voor sensorformaatDX (aps-c) en FX (full frame)
  BeschikbarevattingenNikon
  Gewicht/ Afmetingen objectief185 gram/7,2×5,2 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony Cyber-shot DSC-W630

Review: Sony Alpha 57