in

Review: Nikkor AF-S DX 18-55mm F3,5-F5,6 II


28 januari 2014, 09:47

Nikon introduceert met deze nieuwe 18-55 mm kitlens een nieuwe standaard voor z’n instapreflexen. Een intrekbaar ontwerp, dus lichter en kleiner. Maar is hij ook beter?

Lichte en kleine kitlens

Vooral instapcamera’s worden met kitlenzen geleverd. De body’s zelf zijn de laatste jaren steeds kleiner geworden. Dat is natuurlijk heel handig. Zo hoef je als je met je camera op stap gaat, niet meteen op zoek te gaan naar een flinke fototas.

Intrekbaar

Reflexobjectieven bleven door hun optische brandpuntsafstand uiteraard min of meer dezelfde maat houden. Nikon had met z’n 1-systeemcamera’s wel al ervaring met intrekbare objectieven. Met een druk op de knop en een draaibeweging trekt het objectief zich terug in de opbergstand, waardoor het minder ruimte inneemt.

Zoombereik

Dat concept past Nikon nu ook toe in de nieuwe DX Nikkor kitlens in het populaire 18-55 mm zoombereik. Omgerekend naar fullframe levert dat een bereik op van 27 tot 82 mm, wat voor dagelijks gebruik een mooie allround range is. Van landschap tot portret zonder van objectief te hoeven wisselen.

Plastic

Om de prijs van de Nikkor kitlens laag te houden, is gekozen voor een plastic constructie, ook voor de vatting. Ondanks de extra ingebouwde intrekbare constructie werd het objectief 70 gram lichter; met 195 gram is het een echt lichtgewicht. Toch voelt het objectief zowel in de ingetrokken opbergstand als in de zoomposities voor deze prijsklasse degelijk aan. Het in- en uitzoomen gaat helaas iets minder soepel dan bij zijn voorganger. De slag die je vingers moeten maken om van groothoek naar licht tele te zoomen is beduidend korter dan bij de eerste versie. Dat zoomt dus sneller in en uit.

Optisch

In vergelijking met de voorganger valt er bij de testopnames een aantal zaken op. Ook het nieuwe objectief heeft bij volle opening flink last van vignettering. De donkere randen verdwijnen als je twee diafragma stoppen diafragmeert. Op het gebied van scherpte scoort de nieuwe versie als je twee stoppen diafragmeert, gelet op de prijs verrassend goed, ook aan de randen. Vooral in de groothoekstand presteert het beter dan de vorige versie. Bij volle opening is de scherpte in het centrum over het hele zoombereik goed, maar zijn de randen een stuk minder scherp. Daar hebben alle objectieven in zekere mate last van, maar het treedt vooral op bij budgetobjectieven. Doordat de contrastweergave iets hoger is dan de voorganger, maken opnames met het nieuwe objectief een scherpere indruk.

Prijs en kwaliteit

Voor het Nikkor 18-55mm objectief betaal je in een kit ongeveer 100 euro. Schaf je het los aan, dan staat er 259 euro op de kassabon. Voor die eerste 100 euro heb je een goed scorend objectief voor een bijzonder lage prijs. Als je deze 2.0 versie helemaal los in de winkel koopt, is de prijs-kwaliteitverhouding een stuk minder gunstig.

Plus- en minpunten
compact en licht gebouwd
optische beeldstabilisatie
stille en accurate AF (SWM-motor)
vraagt extra handeling om gebruiksklaar te zijn
geen zonnekap
los (niet in kit) stevige prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,5

Specificaties

  ModelAF-S DX 18-55mm Nikkor F3,5-F5,6G VR II
  Prijs€ 259,-
  LeverancierNikon, tel. 0900-122564, www.nikon.nl
  Brandspuntafstand18-55 mm, 3x optische zoom, omgerekend voor fullframe 27-82 mm
  LichtsterkteF 3,5-F 5,6
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie11 elementen in 8 groepen, waarvan 1 asferische lenselement
  Maximale reproductiemaatstaf0,31
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 28 cm tot oneindig
  Filtermaat52 mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c, dx
  BeschikbarevattingenNikon
  Gewicht/ Afmetingen objectief195 gram/5,9×6,6 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Photoshop: Sepia-effect

Op stap met een newbornfotograaf